Annonce
Den lille Avis

Lær de fem erotiske sprog og giv parforholdet et boost

Joan Ørting oplever, at mange er dårlige til at tale om deres sexliv og lyster. Og det ærgrer hende. - Vi kan godt sidde til en venindeaften og snakke om dildoer, manglende lyst og en fyr på arbejdet, vi tænder på. Det kan vi tale om med andre, men ikke med den partner, vi er sammen med, siger Joan Ørting. Arkivfoto: Asger Ladefoged/Ritzau Scanpix
I kan booste parforholdet - i særdeleshed i soveværelset - hvis I giver jer tid til at tale om det. Sexolog Joan Ørting vil give erotikken et sprog.

Hvis sexlivet er blevet sløvt, så kan kuren faktisk være at få tungen på gled - altså til en god, dyb snak med din partner.

Sådan lyder et af budskaberne fra Joan Ørting, som er aktuel med bogen "De 5 erotiske sprog". Her præsenterer hun en ny måde at tale om erotik, for ordforrådet har indtil nu været en mangelvare, fortæller hun.

- Vi skal begynde at prioritere samtalen om samliv og sexliv meget højere, end vi gør i dag, slår Joan Ørting fast.

Annonce

- Vi har vænnet os til at fortolke hinandens signaler og være på overarbejde i stedet for at spørge ind til det og tale sammen om det. Udfordringen har været, at vi ikke ved, hvordan vi skal tale om det, og hvilke ord vi skal bruge, siger hun.

Med de erotiske sprog får vi en mulighed for at kunne sige: "Det er det her, der tænder mig, lige dér sidder min tændingsknap".

Joan Ørting

Typisk et primært sprog

De fem erotiske sprog har Joan Ørting fundet frem til gennem sit mangeårige arbejde som sexolog.

De erotiske sprog er sexfantasier, krop og sanser, polaritet, fetich og kinks samt romantik.

Typisk har man ét af dem som sit primære sprog, og så vil man også kunne genkende sig selv i et eller to af de andre sprog.

- Vi skal ikke tro i dag, at vores parforhold bare kan køre på skinner, uden at vi en gang imellem har et møde om det, siger Joan Ørting.

Og der er faktisk noget om snakken. Bogstaveligt talt. For hvis du husker at snakke med din partner om det seksuelle, så smitter det også positivt af på sexlivet.

Det viser en metaanalyse af 48 studier, som forskere fra The University of Texas at Austin lavede i 2019. Undersøgelsen er publiceret i The Journal of Sex Reseach.

- Seksuel kommunikation var positivt forbundet med seksuel lyst, seksuel ophidselse, safter, orgasme, erektil funktion, mindre smerte og generel seksuel funktion, skriver forskerne bag.

Annonce

Sæt tid af

Joan Ørting råder til helt konkret at sætte tid af i den travle kalender til at tale erotik med sin partner.

Og du kender nok den klassiske MU-samtale på arbejdspladsen - altså en medarbejderudviklingssamtale. Joan Ørting foreslår at holde PU-samtale - en partnerudviklingssamtale.

- Det kan være 45 minutter hver uge, hvor man stiller de samme spørgsmål: Hvordan har jeg været som partner for dig i denne uge? Hvordan har jeg været som sexpartner? Og er der en lille opgave, jeg kan have fokus på i næste uge?, lyder Joan Ørtings oplæg til en PU-samtale.

- Vi er vant til, når vi en sjælden gang imellem kaster os ud i at tale om vores sexliv, at det bliver til "du gør altid", "du gør aldrig", eller "jeg er så træt af …". Vi siger alt det, vi ikke bryder os om. Med de erotiske sprog får vi en mulighed for at kunne sige: "Det er det her, der tænder mig, lige dér sidder min tændingsknap".

Find dit eget erotiske sprog

Sexfantasier. Er man to i en relation med det erotiske sprog, vil man sige, at tanke møder tanke. Sexfantasier kommer fra hovedet. Det er tanker, visualiseringer, porno, og man kan onanere til en fantasi. Man kan også have en fantasi midt i et samleje.

Krop og sanser. Er der to med det erotiske sprog, vil man sige, at hud møder hud. Man er optaget af det, der taler til de fem sanser. Det er et sprog, hvor man kan få hudsult, når man ikke får fysisk kontakt, og man kan komme i ekstase af at blive rørt i håret, bidt i nakken eller ligge i ske.

Polaritet. Er der to med det erotiske sprog, så er det energi, der møder energi. Det handler om tiltrækningskraften mellem to poler og om femininitet og maskulinitet. Her handler det om flirt og samhørighed, og det er også her, tantraen befinder sig.

Fetich og kinks. Er man to, der har det som erotisk sprog, så er det forvandling, der møder forvandling. Man forvandler sig symbolsk til sin seksualitet. Fetich betyder, at man er seksuelt tiltrukket af et objekt, et materiale eller måske en legemsdel. Kinks er rollelege, der ofte handler om magt og afmagt.

Romantik. Er der to med det erotiske sprog, kan man sige, at hjerte møder hjerte. Man længes efter en, der elsker en ubetinget. Joan Ørting kalder det også verdens længste forspil, for her dyrker man kærligheden og samhørigheden. Ingen sex uden at hjertet er med.

/ritzau fokus/

Annonce
Annonce
Den lille Avis

Lille købmandsbutik kæmper hårdt for at overleve - kunderne køber for lidt

Annonce
Annonce
Brædstrup Avis

Corona skabte kæledyrs-eksplosion: Travle dyrlæger ansætter ny kollega

Annonce
Forsiden netop nu
Den lille Avis

Region Midtjylland gør klar til at uddele landsbypris

Den lille Avis

Vilde gaspriser gør det nervepirrende at være fjernvarmechef

Den lille Avis

Ildsjæle vil gerne udvide idrætshal - men udfordres af stigende priser på byggeri og energi

Den lille Avis

Legeplads får en kraftig opgradering med helt nye redskaber

Den lille Avis

Mindeord: Tak for det dejlige musikliv, du, Mynster, så utrætteligt og kompetent og fornøjeligt kaldte frem omkring dig

Den lille Avis

Nu er apotekerne også klar med vaccine mod covid-19

Den lille Avis

Firma skal pleje veje og grønne områder: Ikast-Brande Kommune har nu underskrevet kontrakten med HedeDanmark

Den lille Avis

Småkagefabrikken Kelsen udfører byforskønnelse og fjerner gammel frostsprængt bus-garage

Den lille Avis

Varmekedlen er forlængst slukket, så nu bliver et lille varmeværk sat til salg

Den lille Avis

Skole-moderniseringer skal planlægges i 2022 - spænding om priserne

Den lille Avis

Herreværelset - et nyt tilbud til ældre, enlige mænd

Den lille Avis

Flere byggegrunde og mere by-forskønnelse: Udvikling af små og store byer står højt på dagsordenen

Den lille Avis

Coronaen udfordrer efterskolerne: Efterskolernes Aften bliver en online-begivenhed

Den lille Avis

Naturfotograf fortæller om det vilde Grønland

Den lille Avis

Corona-problemer rammer småkageproducenten Kelsen på omsætningen

Den lille Avis

Tre jagtforeninger er klar med kursus

Den lille Avis

Fodbold-fans knoklede hårdt: Et års arbejde har resulteret i et nyrenoveret klubhus

Den lille Avis

Skoleleder udpeges med lidt forsinkelse

Den lille Avis

Pølsevognen kommer til at hedde Pølsevognen

Den lille Avis

Nye højhuse blev forsynet med 10 ladestandere til elbiler

Den lille Avis

Forpagter af kendt kro leder stadig efter en køber

Annonce