Annonce
Den lille Avis

Landsbypris: Borgere skal drive udviklingen frem

- Selve Landsbyprisen er selvfølgelig vigtig, men processen er ligeså betydningsfuld, siger Pernille Thorup, som står i spidsen for den styregruppe, der skal være tovholder for projekter og tiltag i arbjdet med at opnå Landsbyprisen. Foto: Peter Hald
Nørre Snede går efter Landsbyprisen i 2023. De næste år skal bruges på strategisk udvikling
Annonce

Nr. Snede: Byudvikling er et velkendt begreb i Nørre Snede, men nu bliver der snart taget hul på en ny runde, der ikke kun handler om huse, veje og boliger, men også om kultur og fællesskaber.

Baggrunden er, at Nørre Snede Lokalråd vil arbejde for, at Nørre Snede kan få Region Midtjyllands Landsbypris i 2023. Det er en omfattende opgave, så derfor har lokalrådet nu nedsat en styregruppe, der kan være "fødselshjælper" i den proces.

- Selve Landsbyprisen er selvfølgelig vigtig, men processen er ligeså betydningsfuld. Det handler om at få sat gang i en udviklingsproces, som bliver drevet frem af borgerne. Vores opgave som styregruppe er at skabe rammerne og koordinere, fortæller Pernille Thorup, der er formand for styregruppen.

Med i gruppen er også Michael Dam, Søren Raffnsøe, John Kvistgård, Mette Lyneborg og Christian Thisgaard.

Pernille Thorup bor selv i Nr. Snede, og hun har tidligere været kommunaldirektør på Als. I dag er hun en del af et konsulent-team, der skal være med til at udvikle Tasilaq-regionen i Grønland.

Annonce

Fællesnævnere

Hvis en landsby skal gøre sig håb om at komme i betragtning til Landsbyprisen, så er der en del kriterier, der skal opfyldes. Blandt andet skal "landsbyens fysiske miljø være attraktivt", og landsbyen skal have "aktive fællesskaber og frivillige, som understøtter et godt og inddragende socialt og kulturelt miljø".


Det handler om at få sat gang i en udviklingsproces, som bliver drevet frem af borgerne.

Pernille Thorup


Kort sagt er der både fokus på de fysiske rammer, men også det sociale liv, foreningslivet og ikke mindst viljen til at udvikle byen og området.

- Det er vigtigt at borgerne og foreningerne trækker i samme retning. Heldigvis har vi mange aktive folk her i byen, der kan og vil alt muligt, siger Pernille Thorup.

- En af de fællesnævnere, som kan få stor betydning, handler om Hærvejen. Der har jo allerede været luftet ideer om at etablere et Hærvejscenter her i Nørre Snede, og skiltningen til Hærvejen er blevet forbedret. Med den store Hærvejs-fortælling løfter vi det hele op og bliver en del af noget stort. Man kan forestille sig Hærvejs-byerne som perler på en snor, hvor Nørre Snede kan blive en af de perler, der virkelig skinner, understreger hun.

Der er mange muligheder for helt konkrete Hærvejs-projekter såsom et Hærvejscenter, der kunne tilbyde overnatning og bespisning, men også den kulturelle del er vigtig. Historisk har Nørre Snede altid fyldt meget - blandt andet er Nørre Snede Kirke en såkaldt vandrekirke, og der findes gamle helligkilder på egnen.

Annonce

Vigtig debat om bygninger

Huse og bygninger bliver en del af debatten.

- Vi har tidligere arbejdet meget med byfornyelse, men byfornyelsen er ikke slået igennem på alle områder. Nogle ting er lykkedes rigtig godt. Jeg synes for eksempel, at de nye boligbyggerier med Nama Parken og Rosenhaven er vellykkede, og det samme gælder S.E.J. Bilers gennemførte renovering af deres bygninger. På den anden side har vi jo kroen, der ser mere og mere sørgelig ud. Kroen.... den bliver vi nødt til at snakke om. Skal den blive til et Hærvejs-hostel? Skal den rives ned? Hvad skal der ske med den?, lyder det fra Pernille Thorup.

Nørre Snede Kro er en af de bygninger, der altid bliver nævnt, når talen drejer sig om byforskønnelse. Foto: Peter Hald

Bæredygtighed er en vigtig "ingrediens". Som et eksempel på mulige bæredygtige projekter nævner Pernille Thorup lokalrådets ide om at udvikle et grønt boligareal ved Teglværksvej, hvor man kan skabe en grøn udstykning med såkaldte "Tiny Houses".

Gode net-forbindelser og kommunikationsredskaber vil også spille en rolle, når det handler om at få mere gang i tilflytningen. Og der er muligheder for tilflytning:

- Corona-krisen har resulteret i en øget interesse for mindre byer som Nørre Snede. Der er efterhånden mange, der har fundet ud af, at det måske ikke er så fedt at sidde inde i en lejlighed i en storby under en epidemi. Så er det sjovere at bo i en villa i Midtjylland. Og vi har jo nok ikke set den sidste epidemi, siger Pernille Thorup.

Først og fremmest handler det om fællesskaber og engagement og få inddraget alle generationer på kryds og tværs.

- Der kunne godt være noget mere for de unge. Hvad kunne de selv tænke sig? Skaterbaner, parkour... eller måske noget med musik? Musik-aktiviteter kan være en god fællesnævner, påpeger hun.

Nogle ting vil kræve en del penge, men her er der en ny mulighed på vej. Kommunen har ideer om såkaldt borger-budgettering, hvor byer på Nørre Snedes størrelse måske kan få op til 100.000 kroner til udviklingsprojekter, som borgerne selv søsætter.

- 100.000 kroner er måske ikke en herregård, men hvis projekterne bliver successer, kan det måske blive til mere, siger Pernille Thorup.

Det lokale erhvervsliv kan også komme på banen og være med til at udvikle projekter, hvor det handler om at understøtte et aktivt erhvervsliv og skabe lokale arbejdspladser.

Mulighederne er mange, og nu er bolden givet op. Styregruppen er klar til at trække i arbejdstøjet med at indsamle ideer og koordinere processen.

Hvad skal der til for at Nørre Snede kan vinde Landsbyprisen i 2023? Det bliver vendt og drejet på mange måder i de kommende par år. Foto: Peter Hald
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce