Annonce
Den lille Avis

Lyden af sang og tromme-rytmer breder sig i daginstitutionerne

Frederik og Lucas fra Skovhuset i Nørre Snede har i den grad taget de rytmiske lege til sig. De morede sig kongeligt med at banke rytmer på grene, så barken fløj omkring. Foto: Peter Hald
Projekt LegeKunst bringer musik og sanglege med rim og remser ud til de lokale daginstitutioner.

Nr. Snede: Sang, rim og rytmer er blevet en fast del af hverdagen i daginstitutionen Skovhuset i Nørre Snede og de fire andre lokale kommunale børnehaver og vuggestuer, der er samlet under fællesbetegnelsen Højderyggens Daginstitution.

Sagen er, at Højderyggens Daginstitution er kommet med i projekt LegeKunst, der er skabt af udviklingscentret Kulturprinsen i Viborg.

Projektet går kort fortalt ud på at bringe de yngste tættere på kulturen - og især for børnehave-børnenes vedkommende - tættere på musikken og legen med ord.

Højderyggens Daginstitution, der omfatter Skovhuset i Nørre Snede, Ejstrupholm Børnehus på Vestergade og Lærkevej, Regnbuen i Hampen og Børnehuset Klovborg, arbejder derfor ihærdigt med sang, rim og remser i tæt samarbejde med Ikast-Brande Musikskole.

En bagdør til sproget

Avisen var forleden på besøg i Skovhuset, og her var det tydeligt, at børnene var blevet ret vilde med det musikalske projekt.

Der blev sunget og danset og trommet med grene. Det hele foregik nemlig udendørs.

Nok så væsentligt begyndte flere børn helt spontant at synge og tromme uden voksen-indblanding.

Og det er noget af det vigtigste i hele projektet:

- Vi åbner en bagdør til sproget, sagde musikpædagog Astrid Maria Jørgensen begejstret.

- Musik og det at lege med ord med rim og sange styrker den sproglige udvikling og også motorikken, uddybede hun.

Pædagog Jan Emil Kjærsgaard trommer sammen med Luna og Emma. De musikalske lege foregår udendørs. Foto: Peter Hald

Pædagog Jan Emil Kjærsgaard fra Skovhuset kan fornemme, at børnene virkelig har taget musik-legene til sig:

- Børnene har fået øjnene op for noget. Vi oplever, at de helt af sig selv begynder at synge og lave deres egne rim og vers. Det er også noget, som de tosprogede børn kommer i gang med. Og så fungerer det rigtig godt udendørs, fortalte han.

Annonce

Stort projekt

Det musikalske børneprojekt i daginstitutionerne er en del af et meget stort projekt. Udviklingscentret Kulturprinsen har lanceret et af Danmarks største børnekulturprojekter kaldet LegeKunst, der er rullet ud i 18 kommuner, herunder Ikast-Brande. Den samlede projektramme er på 70 millioner kroner, og Nordea-Fonden bidrager med 25 millioner kroner.

Der er mange børn og voksne med. Målet er at engagere 20.000 børn i dagpleje, vuggestue og børnehave samt over 1000 pædagogiske medarbejdere, 8000 pædagogstuderende samt hundredvis af kunstnere og mange kulturinstitutioner over hele landet.

Som nævnt er formålet at bringe de yngste tættere på kulturen, og der skal også forskes i, hvad mødet med kunst og kultur i hverdagen betyder for børnene og deres dannelse, lyder det i beskrivelsen af projektet.

Så fine ord og store tal betyder måske ikke så meget for Luna, Emma, Lucas, Frederik og alle de andre børn i Skovhuset.

De går mere op i at tromme med grene på træer, danse og synge med de vokse og lave deres egne rim og remser. Og det er netop meningen.

Annonce
Annonce
Den lille Avis

Madfestival på Harrild Hede

Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Den lille Avis

Udvalg sagde nej til neurofeedback til børn: Det er virkelig sådan en beslutning, der gør ondt helt ind i marv og ben

Den lille Avis

Fink Byg Aps overtager HD Byg

Den lille Avis

Klovborg Kino åbner igen

Den lille Avis

Elev-tegninger i tidligere brugs

Den lille Avis

SuperBrugs øgede overskuddet

Annonce