Annonce
Den lille Avis

Lysende vandtårn og kreative opholdssteder: Markante Hærvejs-projekter vækker begejstring

Det gamle runde  vandtårn i Nørre Snede har også tidligere spillet en vigtig visuel rolle - her som en gigantisk "plakatsøjle" for byens bannerkunst-projekt. Arkivfoto: Peter Hald
Kommunens nye udvalg for Udvikling og Erhverv er klar til at støtte op om Hærvejsprojekter.

Nr. Snede: 2022 bliver et afgørende år for Nørre Snedes fremtid som Hærvejsby. Flere projekter er i støbeskeen, og det afgørende bliver, om lokalrådet i Nørre Snede og Ikast-Brande Kommune i fællesskab kan få Nordea Fonden til at yde tilskud til disse projekter.

Et af de mest markante Hærvejs-projekter i Nørre Snede er at forvandle byens gamle vandtårn til et mødested, servicecenter og udsigtstårn for vandrere og cyklister på Hærvejen samt byens borgere.

Med i planerne er overvejelser om at indrette en café i vandtårnet og forsynet det med bad og toilet samt mulighed for bagageopbevaring og servicefaciliteter for cyklister, blandt andet opladning af el-cykler.

Annonce

Rent visuelt skal der også ske noget med tårnet. Der kan blive tale om en større ombygning, da man ønsker at skyde en ekstra etage ind i tårnet og bygge en glaskuppel oven på taget.

I kuplen kan en lysinstallation etableres, så tårnet kan ses langt væk fra og fungere som et pejlemærke for vandrere og cyklister.

Et andet projekt handler om at etablere De Fem Stilheder - nogle alternative opholds-steder i naturen omkring Nørre Snede.

En af ideerne er at forsyne vandtårnet med en glaskuppel øverst. Tårnet kan blive et vartegn for Hærvejsbyen Nørre Snede. Tegning: Nørre Snede Lokalråd

Ideen er, at Ikast-Brande Kommune vil invitere arkitektskolen i Århus til en designkonkurrence, hvor arkitektstuderende skal designe De Fem Stilheder i fem forskellige lysninger i naturen langs Hærvejen omkring Nørre Snede. I hver lysning etableres et sted, hvor det er muligt uforstyrret at sidde, sove, lave yoga eller bare nyde naturen.

På længere sigt er der endnu flere ideer. En af dem er at etablere en form for vandrehjem eller herberg i den tomme fløj på Bavnehøj-centret, og tankerne om et Hærvejens Hus er ikke opgivet. Hærvejens Hus kunne rumme flere ting - et videnscenter, et uddannelsescenter, et forskningscenter og i det hele taget meget, der handler om Hærvejen.

- Allerede her i løbet af januar begynder vi på de første møder i 2022. Der skal ske noget i år, og vi håber selvfølgelig på nogle fonds-midler - der skal jo penge til, siger lokalrådsformand Hans Jørgen Jensen.

Han understreger, at lokalrådet og bestyrelsen for Nørre Snede Vandværk kører et tæt parløb omkring udviklingen af det gamle vandtårn.

Kommunen skubber på

Også i Ikast-Brande Kommune begynder man at varme op til et aktivt Hærvejs-år. Det nye kommunale udvalg for Udvikling og Erhverv får opgaven med at arbejde med Hærvejs-projekterne, og udvalgets formand Simon Vanggaard (DF) mener, at Nørre Snede har lanceret nogle gode ideer:

- Vi er i dialog med folkene fra Nørre Snede og er klar til at bringe ideerne videre til Nordea Fonden. Det er projekter med et stort potentiale. I første omgang vil vi forsøge at engagere Nordea Fonden i vandtårns-projektet og De Fem Stilheder og på lidt længere sigt vandrehjemmet og Hærvejens Hus. Vi har jo fantastiske naturperler lige uden for Nørre Snede, og vandre- og cykelturisme er virkelig i vækst, så det er med at spille vores kort rigtigt, så vi kommer med på den vogn, siger Simon Vanggaard.


Det er projekter med et stort potentiale.

Simon Vanggaard

- Vi håber, at vi kan gøre Nørre Snede til centrum for Hærvejen - en Hærvejs-hovedstad - og specielt vandtårnet rummer nogle fede muligheder, og det kan også visuelt blive til et knudepunkt, tilføjer han.

- At bruge naturen som et aktiv er noget, som Nørre Snede har haft held med i en årrække. Fremtiden ser lys ud for Nørre Snede, og jeg skal rose lokalrådet for at tage handsken op - de vil virkelig noget, og det er sådan at en by udvikler sig. Det er højaktuelle ideer, og vores administration sidder klar, siger han videre.

Der er vel også rimelig bred opbakning i byrådet?

- Ja, og i vores visioner i byrådet har vi den tese, at vi vil de byer, der vil - og i Nørre Snede er virkelig en by, der vil noget, så vi er positive medspillere. Hvor der er initiativer, er vi altid klar til at skubbe på, siger Simon Vanggaard.

Annonce
Annonce
Den lille Avis

Lille købmandsbutik kæmper hårdt for at overleve - kunderne køber for lidt

Annonce
Annonce
Brædstrup Avis

Corona skabte kæledyrs-eksplosion: Travle dyrlæger ansætter ny kollega

Annonce
Forsiden netop nu
Den lille Avis

Region Midtjylland gør klar til at uddele landsbypris

Den lille Avis

Vilde gaspriser gør det nervepirrende at være fjernvarmechef

Den lille Avis

Ildsjæle vil gerne udvide idrætshal - men udfordres af stigende priser på byggeri og energi

Den lille Avis

Legeplads får en kraftig opgradering med helt nye redskaber

Den lille Avis

Mindeord: Tak for det dejlige musikliv, du, Mynster, så utrætteligt og kompetent og fornøjeligt kaldte frem omkring dig

Den lille Avis

Nu er apotekerne også klar med vaccine mod covid-19

Den lille Avis

Firma skal pleje veje og grønne områder: Ikast-Brande Kommune har nu underskrevet kontrakten med HedeDanmark

Den lille Avis

Småkagefabrikken Kelsen udfører byforskønnelse og fjerner gammel frostsprængt bus-garage

Den lille Avis

Varmekedlen er forlængst slukket, så nu bliver et lille varmeværk sat til salg

Den lille Avis

Skole-moderniseringer skal planlægges i 2022 - spænding om priserne

Den lille Avis

Herreværelset - et nyt tilbud til ældre, enlige mænd

Den lille Avis

Flere byggegrunde og mere by-forskønnelse: Udvikling af små og store byer står højt på dagsordenen

Den lille Avis

Coronaen udfordrer efterskolerne: Efterskolernes Aften bliver en online-begivenhed

Den lille Avis

Naturfotograf fortæller om det vilde Grønland

Den lille Avis

Corona-problemer rammer småkageproducenten Kelsen på omsætningen

Den lille Avis

Tre jagtforeninger er klar med kursus

Den lille Avis

Fodbold-fans knoklede hårdt: Et års arbejde har resulteret i et nyrenoveret klubhus

Den lille Avis

Skoleleder udpeges med lidt forsinkelse

Den lille Avis

Pølsevognen kommer til at hedde Pølsevognen

Den lille Avis

Nye højhuse blev forsynet med 10 ladestandere til elbiler

Den lille Avis

Forpagter af kendt kro leder stadig efter en køber

Annonce