Annonce
Den lille Avis

Maria knokler døgnet rundt for at hjælpe sine ukrainske landsmænd

Der er travlt hos den ukrainske familie Padovska i Hampen. Her er Maria Padovska i gang med at organisere hjælp til Ukraine sammen med blandt andre sin mand Maksym (til højre) og Eugen Trokoz. De to mænd er i skrivende stund på vej til Ukraine med nødhjælp i de to gamle ambulancer. Foto: Peter Hald
Med en utrolig energi er 40-årige Maria Padovska med til at sætte hjælpen til ukrainere i system.

Hampen: Maria Padovska har fået lynende travlt efter den russiske invasion i Ukraine. Som efternavnet antyder, så er den 40-årige Maria Padovska født og opvokset i Ukraine, men de sidste 17 år har hun boet og arbejdet i Danmark, heraf de seneste syv år i Hampen sammen med sin familie. Hun er bogholder for bådfirmaet BlueBay Marine i Silkeborg, men for nylig fik hun endnu et job... bare et, som hun slet ikke får penge for:

Hun er nemlig med til at organisere hjælp til sine ukrainske landsmænd - både dem, der er kommet til Danmark som flygtninge, og dem, der stadig bor og kæmper i sønderskudte ukrainske byer.

Hendes mand Maksym er selvfølgelig med i hjælpe-arbejdet, og i skrivende stund er han på vej til Kiev med nødhjælp, der er læsset ombord i en gammel ambulance. Det er en ikke helt ufarlig køretur på omkring 2000 kilometer...

Annonce
Computeren er et vigtigt arbejdsredskab. Maria Padovska er lokalformand for den ukrainske forening Lastivka (Svalen), der er med til at organisere hjælpearbejdet sammen med andre ukrainske foreninger. Foto: Peter Hald

Telefonen kimer ofte, og Maria Padovska har gang i mange ting på én gang. Men hun er vant til at arbejde i højt tempo:

- Tingene skal gå hurtigt, men jeg kan godt lide at have travlt. Jeg har meget energi, og jeg er handlekraftig. Og jeg er simpelthen nødt til at gøre noget for at hjælpe, siger hun.

- Jeg løber i stedet for at gå, og jeg snakker meget hurtigt. Forleden var jeg til et møde med nogle folk fra Røde Kors, og de måtte bede mig om at sætte tempoet lidt ned: "Maria, du taler så hurtigt, at vi ikke kan følge med", sagde de søde damer... og så måtte jeg jo tage den lidt med ro og snakke langsommere, fortæller Maria Padovska med et selvironisk smil.

Psykologhjælp er vigtigt

Der er god brug for hendes evne til at arbejde, tænke og tale hurtigt. Hun er med til at organisere indsamlinger af nødhjælp, hun er med til at hjælpe flygtninge med at finde sig til rette og sørge for psykologhjælp, undervisning og husly - og så har hun selv to ukrainske mødre og deres fire børn boende i sit hjem på Kirkebakken i Hampen.

Maria Padovska er formand for den lokale afdeling af den ukrainske forening Lastivka (Svalen), der normalt har kulturelle arrangementer og aktiviteter for børn på programmet. Men nu har tingene forandret sig drastisk, så Lastivka, der er landsdækkende med i alt 10 lokale afdelinger, har nu sat en masse ting i værk for at hjælpe.

Blandt andet har man oprettet hjemmesiden Supportukraine.dk, hvor der er nyttig information til ukrainske flygtninge, en hotline, fundraising og meget andet.

Maria Padovska er med til at organisere indsamlinger af nødhjælp og hjælpe flygtninge fra Ukraine. Hun er selv fra Ukraine, men har boet og arbejdet i Danmark i 17 år. Foto: Peter Hald

- Noget af det første vi gik i gang med, var at sørge for psykologhjælp. Der er rigtig mange, der har det meget svært, fortæller Maria Padovska.

For mange har flugten været farlig. Maria Padovska fortæller om en familie, der tog afsted i en gammel Lada, der var tætnet med folie, og de måtte snige sig gennem flere russiske kontrolposter, før de nåede i sikkerhed.

- Da de endelig kom til et ukrainsk kontrolleret område og så ukrainske flag, begyndte de at græde, beretter hun.

Annonce

Sat i system

Hjælpearbejdet er uddelt til forskellige arbejdsgrupper. Nogle hjælper flygtninge med at få dokumenter og papirer i orden, andre sørger for humanitær hjælp, og så er nogle ansvarlige for at hjælpe ukrainske flygtninge med bustransport og modtagelse, forklarer hun.

- Nu er tingene ved at blive sat i system, og vi samarbejder med flere forskellige danske hjælpegrupper. Jeg selv har haft møder med de lokale Røde Kors-afdelinger, og jeg er også i kontakt med Ikast-Brande Kommune og med frivillige. En af de vigtige opgaver er at sørge for undervisning til ukrainske børn, siger Maria Padovska.


Russerne siger, at de kommer som "befriere", men de skyder børn og ødelægger vores byer. Hvorfor?

Maria Padovska

Nogle gange er den hurtigtarbejdende og meget effektive Maria Padovska ved at tabe tålmodigheden.

- Jeg synes, at kommunen er noget langsom, og der er meget bureaukrati, siger hun med et suk. Men så lyser hun igen op i et smil:

- Vi møder utroligt meget hjælpsomhed mange steder fra. For eksempel er min chef på arbejdet meget fleksibel... han ved godt, at jeg er nødt til at bruge mange kræfter på at hjælpe, hvor jeg kan, siger den energiske ukrainer.

Hun understreger, at hun er meget glad for at bo og arbejde i Danmark. Oprindeligt er hun uddannet som dyrlæge, men har også taget en uddannelse som salgsassistent. Hendes mand Maksym er VVS-montør, og de trives i Hampen, hvor Maria Padovska blandt andet har været med til at hjælpe til under den berømte Amerikanerdag:

- Nu skal der jo snart være Amerikanerdag igen, og det skal jeg da med til den 16. april, siger hun begejstret.

Meget af Maria Padovskas familie er stadig i hjemlandet, og hun kan ikke skjule sin bekymring:

- Jeg er bange for, at krigen vil vare længe, siger hun.

- Jeg havde slet ikke forestillet mig, at krigen ville komme... det er helt uforståeligt. Russerne siger, at de kommer som "befriere", men de skyder børn og ødelægger vores byer. Hvorfor? Det er fuldstændig meningsløst, siger hun vredt.

Annonce
Den lille Avis

Herrer vil ikke stå i skyggen af damerne: Håndboldklub vil fokusere mere på seniorherrer og har ansat to nye trænere

Annonce
Den lille Avis

FDF'erne i Hampen og Gludsted fejrer 40 års jubilæum

Annonce
Den lille Avis

Angelika siger farvel til sin blomsterbutik - kroppen trænger til en pause

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Den lille Avis

Massiv opbakning til nye boligprojekter, flere seniorboliger - og et medborgerhus

Den lille Avis

Dårligt internet og afsides beliggenhed tvinger lokalhistorisk arkiv til at flytte væk fra skovmuseum

Den lille Avis

Du ved, hvad du har - stem nej til at fjerne forbeholdet

Den lille Avis

Gigantiske glasfugle svæver højt under loftet på skole

Den lille Avis

Vibeke er ny borgerrådgiver og skal være med til at styrke forståelsen mellem borgerne og kommunen

Den lille Avis

Måske kan Hærvejs-turisme puste nyt liv i gammelt museum

Den lille Avis

Idyllisk skovmuseum er truet af lukning. Frivillige vil kæmpe for at bevare det

Den lille Avis

Håndboldklubbens store loppemarked gøres klar

Annonce