Annonce
Den lille Avis

Mildt vejr giver nye muligheder i haven

Selv om vejret er mildt, bør du grave dine mest beskattede planter op og sætte dem et tørt sted, så du helgarderer dig mod en pludselig frost. Sådan lyder rådet fra haveentusiast John Andersen. Arkivfoto: Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix
Det for årstiden lune vejr gør, at du kan foretage dig ting i haven, som ellers ikke plejer at høre den tidlige vinter til.
Annonce

Juleperioden er typisk ikke højsæson for havearbejde, men hvis du er typen, der ærgrer dig over det, så kan du muligvis få mere at se til de næste uger end normalt.

- Vi har hverken haft frost eller enorme mængder regn, så det milde vejr gør, at det er et rigtig godt tidspunkt at plante nyt på, siger Louise Møller, der er havefaglig rådgiver i Haveselskabet.


Vi har hverken haft frost eller enorme mængder regn, så det milde vejr gør, at det er et rigtig godt tidspunkt at plante nyt på.

Louise Møller, havefaglig rådgiver i Haveselskabet


Jorden er nemlig stadig fugtig og lun, hvilket gør, at du kan plante nærmest alt - buske, træer og roser.

- Det eneste, der ikke er godt at plante, er stedsegrønne planter som buksbom - dem skal man plante i september, siger hun.

Tre ting, når du alligevel er i haven

Det milde vintervejr gør, at ukrudtet stadig gror. Sørg for at hive det op, så det ikke når at smide frø, som kan spire til næste år.

Overvej at tage en ekstra tur med græsslåmaskinen, da græsset stadig vokser. Undlad at klippe det helt i bund, så det bevarer et stort rodsystem og forbliver robust hen over vinteren.

Tag en del af dine visne blade, og læg dem rundt i bedene, under hækken eller omkring nyplantede træer. De vil langsomt blive omsat og beskytter mikrolivet nede i jorden.

Skifter det milde vejr til to eller fem graders frost, så kan planterne, du planter nu, sagtens klare sig, da de er i dvaletilstand.

- Der skal meget mere til, før frosten kommer helt ned til plantens rødder, forklarer Louise Møller.

En fordel ved at plante nu er, at vinteren tit giver store mængder regn, hvilket gør, at jorden typisk er meget våd i januar eller februar.

- Sker det, skal man helst ikke begynde at grave for meget i jorden, siger Louise Møller.

Jorden indeholder nemlig naturlige porrer med ilt, og hvis du begynder at grave i mudret jord, risikerer du, at luftrummene klapper sammen, hvilket gør jorden svær at dyrke planter i efterfølgende, forklarer Louise Møller.

Annonce

Fjern sarte planter

I Haldrup ved Horsens ligger en have så stor som seks gennemsnitlige parcelhusgrunde, og her bor John Andersen, der hele to gange er blevet kåret til at eje Danmarks smukkeste have af magasinet Bo Bedre.

Heller ikke han foretager sig meget i haven i december, men har du sarte planter - det, han kalder middelhavsplanter - som kanna og fuchsia, så grav dem op, eller ryk potteplanterne hen til et frostfrit sted.

- Har man en garage, så stil dem ind i det fjerneste hjørne, og dæk dem til med blade eller bobleplast, siger han.

Gør du ikke det, så er det usandsynligt, at de overlever til næste år, hvis der pludselig kommer frost.

- Bliver det en mild vinter, så sker der ikke noget, men det kan man ikke vide på forhånd, fortsætter han.

I efteråret og den tidlige vinter, hvis vejret er mildt som nu, skærer John Andersen desuden sine træer til.

- Jeg ved godt, at mange gartnere siger, man ikke skal klippe dem om vinteren, men jeg har gjort det i 25 år, og det sker der ikke noget ved, siger John Andersen.

Du skal dog ikke gøre det, hvis temperaturen falder til et tocifret antal frostgrader.

/ritzau fokus/

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce