Annonce
Den lille Avis

Mindeord: Tak for det dejlige musikliv, du, Mynster, så utrætteligt og kompetent og fornøjeligt kaldte frem omkring dig

I 1968 grundlagde Johannes Mynster Hærvejskoret i Nr. Snede. Han var dirigent for koret frem til 1998 og sang med i mange år derefter. Arkivfoto

Niels Martin Lasthein, Hammel, har skrevet mindeord om Johannes Mynster, Nr. Snede, der blev 87 år.


I 1998 søgte Hærvejskoret ny dirigent. Mynster ønskede at overrække staven til en ny for så at sætte sig på den bageste række i koret, nede blandt basserne.

Det blev mig, der overtog pinden efter Hærvejskorets stifter og dirigent gennem korets første 30 år.

Annonce

Egentlig havde jeg netop da besluttet at standse mit arbejde med kor, men Kirsten Jepsen fik mig alligevel til at deltage i et bestyrelsesmøde afholdt hos Inger Røjgaard. Dette møde med Hærvejskorets bestyrelse - og en pragtfuld hjemmelavet rullepølse - ændrede min kurs.

Det blev mig herefter en ære at forsøge at videreføre, hvad var så godt begyndt, at løfte arven.

Gennem de næste 11 år var musiklokalet på Nørre Snede Skole hver torsdag aften mødested mellem koret og mig. Fra første korprøve havde jeg fornemmelsen af at være en fri mand. Koret - og dets tidligere dirigent i bageste geled - ville deres nye dirigent det vel.

Koret var opdraget til at følge deres dirigent på dennes veje - til tider vild(e)veje. Ingen mukken, ikke én gang et: "Jamen, vi plejer at…"

Smil på læben (det er et lattermildt kor), klang på stemmen, strålende bestyrelser og formænd (Kirsten Jepsen og Mogens Bentzen), en meget omhyggelig og dygtig nodearkivar (Erik Madsen) - jeg skulle blot sørge for én ting: Udnytte materialet, få det bedste ud af korsangerne, andet skulle jeg ikke tænke på.

Jeg nød godt af den kompetence, loyalitet og trofasthed overfor korets stifter, der var så forståelig og mærkbar - og hørbar!

Kvaliteterne nedarvedes, og jeg føler mig overbevist om, at det gør de stadigvæk. Et folkekor af karat bygget op omkring Johannes Mynster og hans elskede fru Birthe, en pryd for Nørre Snede, prægtige folk alle i koret, et strålende fællesskab at blive optaget i.

Der er noget oprindeligt dansk folkelighed over Hærvejskoret: Der var dengang i 1968 en lærer på Nørre Snede Skole, Johannes Mynster - dengang, hvor skolen ikke var sandet til i kontrol og systemer endnu. Han fik en god idé og sammen med andre stovte folk, førte han idéen ud i livet.

Han smittede andre med sin ildhu og begejstring, og Hærvejskoret var en realitet - og er det heldigvis stadig.

En gang om året, op mod jul og efter den årlige, festlige julekoncert i Nørre Snede Kirke, greb Mynster selv igen stokken og svingede den. Uforlignelige stunder ved kaffen og lagkagen efter koncerten, når Mynster således i sit rette element dirigerede sit julepotpourri med enten Hanne Trærup eller Manne ved klaveret og med sine solister hentet ud af koret.

Jeg husker Ellen og Karin og Henning og Poul og naturligvis "lille Frede", og jeg håber ikke, jeg har glemt nogen. Nu var juletiden intoneret på den rette vis!

Jo, det var hjerteligt at være med i korets stammefællesskab, og ligesom koret var godt for Nørre Snede, var Nørre Snede og Nørre Snede Kirke godt for koret.

Fra undertegnede en stor tak - takken går ved meddelelsen om Mynsters død direkte til ham og til Birthe. Tak for det dejlige musikliv, du, Mynster, så utrætteligt og kompetent og fornøjeligt kaldte frem omkring dig - en fryd at overtage pinden efter dig med dine korsangere.

Jeg nød godt af den kompetence, loyalitet og trofasthed overfor korets stifter, der var så forståelig og mærkbar - og hørbar! Kvaliteterne nedarvedes, og jeg føler mig overbevist om, at det gør de stadigvæk. Et folkekor af karat bygget op omkring Johannes Mynster og hans elskede fru Birthe, en pryd for Nørre Snede, prægtige folk alle i koret, et strålende fællesskab at blive optaget i", skriver Niels Martin Lasthein i mindeordene om Johannes Mynster. Arkivfoto: Morten Pape
Annonce
Den lille Avis

Landevejskro er svær at sælge - banker siger nej

Annonce
Den lille Avis

Snack-fabrik udvider med 5500 kvadratmeter stor tilbygning

Annonce
Den lille Avis

Friskole får hjælp fra gråhårede buschauffører, der kører elever til og fra skole

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Den lille Avis

Værtshus får en ny rolle som byens samlingssted

Den lille Avis

Kendt kunstmaler åbner sit atelier

Den lille Avis

Fodboldklub er plaget af "corona-hærværk", roderi og flaskeknusning

Brædstrup Avis

Biograf-ejere gav aldrig op, men holder stadig filmfanen højt efter et kvart århundrede

Den lille Avis

Friskole-forældre trodsede kulden: Skoleleder udpeget ved udendørs generalforsamling

Den lille Avis

Lille købmandsbutik kæmper hårdt for at overleve - kunderne køber for lidt

Brædstrup Avis

Corona skabte kæledyrs-eksplosion: Travle dyrlæger ansætter ny kollega

Den lille Avis

Region Midtjylland gør klar til at uddele landsbypris

Annonce