Annonce
Den lille Avis

Nørre Snede vil være kendt som Hærvejsbyen

Torsdag aften var 18 Nørre Snede-borgere forsamlet på skolen sammen med lokalrådet for at komme med ideer til byens fortsatte udvikling. Det er startskuddet på en proces, der skal skaffe flere indbyggere. Foto: Hans Jørgen Jensen
Kreative ideer bliver samlet af lokalrådet for at sætte gang i tilflytning. Blandt andet overvejes et Hærvejscenter.
Annonce

Nr. Snede: Nu går Nørre Snede efter at blive Årets Landsby i 2023, og det handler ikke kun om at opnå prestige og anerkendelse. I høj grad handler det om at få byen til at vokse og tiltrække flere indbyggere.

Lokalrådet i Nørre Snede har sat gang i en kreativ proces, hvor der kommer ideer på bordet, der kan være med til at gøre byen mere attraktiv. Det kommer til at involvere mange mennesker, og forleden havde lokalrådet indkaldt en gruppe borgere til en omgang brainstorming.

- Det blev en vildt spændende aften, hvor der kom rigtig mange ting på bordet. Folk var vanvittigt kreative. Vi havde byfornyelsen for 10 år siden, og nu gør vi det på en ny måde... vi kan kalde det en transformation af byen, forklarer lokalrådsformand Hans Jørgen Jensen.

Annonce

Hærvejen som tema

Et gennemgående tema er Hærvejen. Nørre Snede er et vigtigt knudepunkt i Hærvejs-turismen, og det skal udvikles.

- Det ser ud til, at alle er enige i temaet om Nørre Snede som Hærvejsbyen. Mange kan godt tænke sig, at vi etablerer et Hærvejscenter - gerne i tilknytning til et vandrehjem. Det kunne resultere i mange spændende ting. Allerede nu tager vi hul på en proces omkring Hærvejen i samarbejde med turistorganisationen VisitHerning, fortæller Hans Jørgen Jensen.

Mere bosætning er afgørende for byens udvikling. Og det kræver nye udstykninger.

- Selvfølgelig skal vi have nogle af de gængse udstykninger, men der bliver også lagt vægt på, at vi skal lave en ny bæredygtig udstykning, som vi kalder Skovdalen II, siger Hans Jørgen Jensen.


Mange kan godt tænke sig, at vi etablerer et Hærvejscenter - gerne i tilknytning til et vandrehjem.

Hans Jørgen Jensen


Lokalrådet har allerede kik på et fem hektar stort areal nord for omfartsvejen ved Teglværksvej, der måske kan forvandles til en sådan bæredygtig udstykning.

Naturen spiller en stor rolle for planerne. Nørre Snede ligger midt i et stort naturområde med skove og søer nord og syd for byen, og det handler om at få denne natur bundet sammen, så borgerne og turisterne ser det som sammenhængende og kan bevæge sig i det.

Annonce

Kurven skal vendes

Baggrunden for det hele er, at Nørre Snede er nødt til at gøre en aktiv indsats for at forhindre, at indbyggertallet falder.

Statistikker viser, at indbyggertallet i Nørre Snede risikerer at falde med omkring 100 personer i løbet af de næste 10 år og 200 indbyggere i løbet af 20 år. Det er dog en statistik, der ikke tager højde for de to nye store boligprojekter Nama Parken og Rosenhaven.

- Men vi er nødt til at gøre noget. Der er en nedadgående trend med hensyn til antallet af borgere. Men vi tror, at vi kan vende udviklingen. Især hvis vi er åbne, så andre får øje på det, siger Hans Jørgen Jensen.

Det myldrede frem med ideer på brainstorming-mødet. Det handler om at få gjort Nørre Snede attraktiv og fyldt med tilbud. En af ideerne drejer sig om at etablere et Hærvejscenter. Foto: Hans Jørgen Jensen

- Kommunen bliver en vigtig medspiller, og en kommunal udviklingskonsulent er med i processen. Kommunen har faktisk lyttelapperne ude, understreger lokalrådsformanden.

- Ved at sigte efter at blive Årets Landsby i 2023 lægger vi pres på os selv. Nu er vi kommet i gang, og nu har vi meldt det ud. Det her kommer til at involvere mange mennesker, og heldigvis er der mange, der gerne vil være med, tilføjer han.

Der kommer flere brainstorming-møder, og det næste er programsat til den 30. juni.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Den lille Avis

Foredrag om caminoen

Den lille Avis

Storsejr til præriepiger

Den lille Avis

Hærvejskoret synger i skoven

Annonce