Annonce
Den lille Avis

Ny skoleleder har prøvet lidt af hvert og har både været officer og restaurantchef

Lars Thomhav har været viceskoleleder på Klovborg Friskole i tre år, men nu kan han stryge ordet "vice". Fra den 20. december får han fast plads i lederstolen. Foto: Peter Hald
Lars Thomhav overtager lederjobbet på Klovborg Friskole - en skole, der nu er vokset til 130 elever.

Klovborg: Den tidligere inspektørbolig ved Klovborg Friskole er nu blevet omdannet til skolens kontor, og inde i de nyrenoverede lokaler tager skoleleder Lars Thomhav imod avisens udsendte medarbejder.

- Vi er lige blevet færdige med at indrette kontoret her i stueetagen, og på 1. sal er vi i gang med at færdiggøre nogle lokaler, vi skal bruge til støtteundervisning, fortæller Lars Thomhav.

Det er nu ikke alene på grund af det nye kontor, at Thomhav stiller op til interview. Den 20. december bliver han udpeget som ny skoleleder på en ekstraordinær generalforsamling og kan se frem til at stryge ordet "konstitueret" fra sin titel.

Annonce

Lars Thomhav er ikke et nyt ansigt på Klovborg Friskole. Han har været ansat som viceskoleleder siden 1. januar 2018, og i august i år blev han konstitueret skoleleder, da den forrige leder Jesper á Lágni Larsen stoppede.

Den 41-årige Lars Thomhav bliver leder af en skole i vækst. De sidste fem år har Klovborg Friskole været i konstant fremgang, og det fortsætter:

- Vi er nu nået op på 130 elever, og vi ved, at der kommer flere til, siger han.

Samtidig med udpegningen af Lars Thomhav som skoleleder udnævnes Britta Schmidt som ny viceskoleleder:

- Vi er et godt team. Britta er oprindeligt uddannet pædagog, og det er et godt match, for hun har erfaringen, når det gælder de mindre elever, forklarer han.

Storby-menneske

Det stigende antal elever betyder, at pladsen på skolen skal udnyttes bedst muligt, så da Jesper á Lágni Larsen flyttede ud af inspektørboligen, kunne man bruge den rummelige bygning til kontor og støtteundervisning.

Foreløbig er ombygningen af inspektørboligen den eneste større bygningsændring på friskolen. Der er endnu ikke planer om en decideret udvidelse af skolen, og det hænger også lidt sammen med, at priserne på at bygge er steget gevaldigt i den senere tid.

Selv havde Lars Thomhav ikke haft planer om at flytte ind i inspektørboligen:

- Jeg bor i Kolding med min familie, og jeg bliver boende der. Jeg har fire hjemmeboende børn, der allesammen er meget glade for deres nuværende skole, og min hustru er afdelingssygeplejerske på sygehuset i Kolding, så det vil jeg ikke pille dem ud af. Desuden må jeg indrømme, at jeg er storby-menneske. Jeg er født og opvokset i Kolding og holder bare meget af at bo i min hjemby, forklarer han.

Men han befinder sig også godt på sin arbejdsplads - den efterhånden ikke helt lille friskole i Klovborg.

Han synes, at mange ting er lykkedes for skolen:

- Vi har stort fokus på trivsel i klasserne. Det har den fordel, at så kommer alt det andet, også det faglige, meget lettere, siger han.

Klovborg Friskoles kontor er nu flyttet over i den gamle inspektørbolig - den lille bygning til højre i billedet. Det giver mere plads, men betyder så, at Lars Thomhav må "pendle" en del mellem skolebygningen og kontoret. Foto: Peter Hald

Ud over rollen som leder underviser Lars Thomhav også.

- Jeg underviser i de store klasser - det er det, jeg er bedst til, og jeg har matematik, idræt og engelsk, fortæller han.

Klovborg Friskole går til og med 9. klasse, og i år er 9. årgang særlig stor. Hele 16 elever er der i den årgang.

Annonce

Uddannet officer

Idrætsundervisning har Lars Thomhav en særlig forudsætning for. I sin fritid er han nemlig en erfaren gymnastikinstruktør i gymnastikforeningen KIF.

At han skulle blive skolelærer stod dog umiddelbart ikke skrevet i kortene. Han har prøvet lidt af hvert - været restaurantchef på McDonalds, butikschef i Lidl og konsulent i et rengøringsselskab, men måske mest afgørende har han også haft en fortid i militæret.

- Jeg er uddannet reserveofficer, og det var faktisk i militæret, at jeg fandt ud af, at det faktisk var ret fedt at undervise. Som officer skulle jeg jo undervise menige, og det var  interessant, fortæller Lars Thomhav.


Det var faktisk i militæret, at jeg fandt ud af, at det faktisk var ret fedt at undervise.

Lars Thomhav

Hans militære karriere kunne ellers godt have taget fart, for han havde meldt sig til at blive udsendt som soldat på en mission i Irak. Men det blev ikke til noget.

- Min hustru Mona blev gravid, og hun havde termin på samme tid, som jeg var sat til at skulle afsted, så jeg blev ikke udsendt alligevel, forklarer han.

En ny vej åbnede sig. Lars Thomhav gik i gang med læreruddannelsen og i 2008 blev han uddannet som skolelærer. Han har tidligere arbejdet i folkeskolen og på en efterskole:

- Jeg arbejdede på St. Andst Efterskole for ordblinde, og her mødte jeg Jesper á Lágni Larsen, som også arbejde der på det tidspunkt. Og da han så fik brug for en viceskoleleder i Klovborg, kontakte han mig, fortæller han.

Annonce

Ny stor bus

Ballasten som efterskolelærer St. Andst Efterskole har givet ham nogle værdifulde erfaringer i at arbejde med ordblinde elever, og det har betydning, da Klovborg Friskole lægger meget vægt på ordblinde-undervisning.

At der kommer flere og flere elever til friskolen i Klovborg betyder, at skolen nu må udvide sin bus-kapacitet. Eleverne kommer fra et ret stort geografisk område - ikke blot Klovborg-egnen og Nørre Snede, men også Tørring, Aale, Lindved, Brædstrup og Grædstrup. På det seneste er der kommet en halv snes elever fra Bakkelandets Friskolen, der snart lukker.

Geografien og den ikke altid så tætte offentlige skolebus-dækning betyder, at en friskole som Klovborg Friskole er nødt til at have sine egne busser til elevtransport, og nu har skolen derfor investeret i en ny og større bus:

- Vi køber en bus med plads til 54 elever. Lige nu har vi kun så små med plads til ni personer, men efter årsskiftet har vi skiftet en af de små ud med den store, fortæller Lars Thomhav fornøjet.

Annonce
Annonce
Den lille Avis

Lille købmandsbutik kæmper hårdt for at overleve - kunderne køber for lidt

Annonce
Annonce
Brædstrup Avis

Corona skabte kæledyrs-eksplosion: Travle dyrlæger ansætter ny kollega

Annonce
Forsiden netop nu
Den lille Avis

Region Midtjylland gør klar til at uddele landsbypris

Den lille Avis

Vilde gaspriser gør det nervepirrende at være fjernvarmechef

Den lille Avis

Ildsjæle vil gerne udvide idrætshal - men udfordres af stigende priser på byggeri og energi

Den lille Avis

Legeplads får en kraftig opgradering med helt nye redskaber

Den lille Avis

Mindeord: Tak for det dejlige musikliv, du, Mynster, så utrætteligt og kompetent og fornøjeligt kaldte frem omkring dig

Den lille Avis

Nu er apotekerne også klar med vaccine mod covid-19

Den lille Avis

Firma skal pleje veje og grønne områder: Ikast-Brande Kommune har nu underskrevet kontrakten med HedeDanmark

Den lille Avis

Småkagefabrikken Kelsen udfører byforskønnelse og fjerner gammel frostsprængt bus-garage

Den lille Avis

Varmekedlen er forlængst slukket, så nu bliver et lille varmeværk sat til salg

Den lille Avis

Skole-moderniseringer skal planlægges i 2022 - spænding om priserne

Den lille Avis

Herreværelset - et nyt tilbud til ældre, enlige mænd

Den lille Avis

Flere byggegrunde og mere by-forskønnelse: Udvikling af små og store byer står højt på dagsordenen

Den lille Avis

Coronaen udfordrer efterskolerne: Efterskolernes Aften bliver en online-begivenhed

Den lille Avis

Naturfotograf fortæller om det vilde Grønland

Den lille Avis

Corona-problemer rammer småkageproducenten Kelsen på omsætningen

Den lille Avis

Tre jagtforeninger er klar med kursus

Den lille Avis

Fodbold-fans knoklede hårdt: Et års arbejde har resulteret i et nyrenoveret klubhus

Den lille Avis

Skoleleder udpeges med lidt forsinkelse

Den lille Avis

Pølsevognen kommer til at hedde Pølsevognen

Den lille Avis

Nye højhuse blev forsynet med 10 ladestandere til elbiler

Den lille Avis

Forpagter af kendt kro leder stadig efter en køber

Annonce