Annonce
Den lille Avis

Nye regler kan tage livet af byfester og populære markeder

Større markeder som for eksempel Duedagen kan blive hårdt ramt af de nye sikkerhedsregler. Arkivfoto
Annonce

Ikast/Brande: Flere lokale foreninger frygter, at en ny bureaukratisk regel kan sætte en stopper for populære byfester og markeder såsom Præriefesten i Nørre Snede, Duedagen i Ejstrupholm, sportsfesten i Gludsted og i det hele taget alle arrangementer af den type.

Trafik- Bygge- og Boligstyrelsen vil allerede fra 1. januar indføre en administrativ ændring, der betyder, at arrangører af blandt andet byfester og større julefrokoster skal hyre en ekstern rådgiver, der kan lave en plantegning over arrangementet. En såkaldt pladsfordelingsplan.

For store markeder og byfester kan det betyde ekstraudgifter på omkring 100.000 kroner. Også mindre arrangementer kan blive ramt.

- Det er helt absurd. Bliver de regler til virkelighed, vil det gøre et alvorligt indhug i vores overskud. Jeg håber virkelig, at man kommer på bedre tanker, og at det ender med en fornuftig løsning, siger Sten Lindstrøm Udengaard, der er med til at arrangere Præriefesten i Nørre Snede.

- Jeg har kontaktet Ikast-Brande Kommune, men de ved endnu ikke, hvordan de skal forholde sig til de nye regler, tilføjer han.

Politisk har sagen vakt opsigt, og blandt andre byrådsmedlem Kirsten Hoffmann (S), der også er engageret i foreningslivet, er klar til at bekæmpe de nye regler med næb og kløer:

- De nye regler vil lukke og slukke alle byfester. Nu må de fjollerier høre op. Det her er virkelig en dræber, en "skrivebordsregel" uden gang på jord. Jeg vil nu tage fat på vores folketingsmedlem Anne Paulin for at få hende til at gøre noget, og jeg har også hørt, at boligministeren er opmærksom på sagen, siger Kirsten Hoffmann.

Hun er selv med til at arrangere sportfesten i Gludsted. Det er et arrangement, der kan samle mange mennesker, og indtægterne fra festen er uundværlige for idrætslivet i byen:

- Vi har et overskud på omkring 20.000 kroner på sportsfesten, og de penge kan vi ikke undvære, siger Kirsten Hoffmann.

- Hvis vores overskud forsvinder, så siger de frivillige stop - det vil de ikke være med til, understreger hun.

De nye regler vil lukke og slukke alle byfester.

Kirsten Hoffmann, byrådsmedlem

Annonce

Stor bekymring

Overalt i landet har den varslede regelændring vakt opsigt og bekymring. Leif Cortsen, der er ansat som formand for Døllefjelde Musse Marked og med i bestyrelsen for Sammenslutningen af By- & Markedsfester, har til Danmarks Radio udtalt, at han frygter, at det vil koste over 100.000 kroner, hvis markedet skal have gennemgået alt med en brandrådgiver, inden de kan sende noget til kommunen.

- Det er rigtig mange penge, der går fra foreningslivet. Vi kan nok godt klare det, men en række mindre fester i Danmark vil ikke kunne overleve det,har han udtalt han til DR.

De nye regler skal angiveligt forbedre sikkerheden ved markeder og lignende arrangementer, men der er i forvejen godt styr på tingene, mener blandt andre Kirsten Hoffmann:

- De kommunale myndigheder har helt styr på tingene og har en udmærket kontrol. Og jeg har ikke hørt om ulykker af et omfang, der kan berettige til en sådan ændring af reglerne, siger hun.

Søg efter gamle regler

Den nye regel har vakt debat, men på nettet kom der følgende tip fra en kommunal embedsmand:

"Det eneste, man rent praktisk kan gøre, er at ansøge inden den 31. december og få en tilladelse efter gamle regler (den gælder i et år) og håbe på, at regeringen ændre reglerne i 2020."

Sten Lindstrøm Udengård, der som "sheriff" er en af tovholderne ved Præriefesten, er bekymret for, at reglerne kan gøre et alvorligt indhug i Præriefestens overskud. Penge, der er med til at støtte foreningslivet. Arkivfoto
Byrådsmedlem Kirsten Hoffmann mener, at der er tale om et helt unødendigt forslag, og hun tager nu sagen op politisk. Arkivfoto
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Den lille Avis

Foredrag om caminoen

Den lille Avis

Storsejr til præriepiger

Den lille Avis

Hærvejskoret synger i skoven

Den lille Avis

Åbent hus i Nama Parken

Annonce