Annonce
Den lille Avis

Også de små byer kan lokke folk til: Flere vælger at slå sig ned i landkommune i stedet for at flytte væk

Flere af de mindre byer i Ikast-Brande Kommune formår at tiltrække nye indbyggere, blandt andet på grund af attraktive nye boliger. Her er det de nye boligkvarterer Nama Parken og Rosenhaven i Nørre Snede. Foto Anders Bak
Kommunen arbejdere videre med bosætningsstrategi. Og nu skal der mere fokus på forskønnelse.

Ikast/Brande: På fire år er Ikast-Brande Kommune blevet en tilflytningskommune i stedet for en fraflytningskommune.

I 2021 vendte udviklingen, så netto-resultatet blev positivt med et plus på 137 personer i statistikken. Det viser nye tal fra Folketal.dk.

De sidste fire år har det ellers været omvendt. Blandt andet var der i 2020 et minus på 92 og det samme året før. Men der er sket noget, og Ikast-Brande Kommune er nu en ud af 14 danske kommuner, der tidligere har været ramt af negativ nettoflytning, men som nu har formået at vende udviklingen.

Annonce

- Vi må håbe, at det er vores bosætnings-strategi, der har virket. Og det ser ud til at den indsats, der ydes af landsbyer og byer for at øge tilflytningen, bærer frugt. Der er ingen tvivl om, at mange af vores byer er blevet rigtig gode til at præsentere sig selv. De gør et stort stykke arbejde, siger formanden for kommunens udviklings- og erhvervsudvalg, Simon Vanggaard (DF).

- Vi arbejder stadig med at øge bosætningen, da det kan gavne økonomien. Her betyder det selvfølgelig også noget, hvem det er, der flytter hertil. Det må gerne være børnefamilier og kvalificeret arbejdskraft. Samarbejdet med byer og landsbyer er inde i en god gænge, og det skal vi fortsætte med. Vi skal udvikle vores byer løbende. Det kan gøre det endnu mere attraktivt at flytte hertil, for arbejdspladserne har vi allerede, siger Simon Vanggaard videre.

Lone Neldeberg, der er chef for kommunens erhvervs- og fritidsafdeling, har kigget lidt nærmere på tallene og fremhæver blandt andet, at der blandt de tilflyttede i 2021 er en meget stor andel i befolkningsgruppen 25 til 39 år, hvilket jo er en erhvervsaktiv gruppe.

Forskønnelse af byer

Tendensen med tilflytning skulle gerne fortsætte, understreger Simon Vanggaard, og derfor er kommunen i gang med at udvikle et større strategisk arbejde omkring landsbyerne, hvor blandt andet forskønnelse af byerne bliver et vigtigt tema:

- Det nytter jo ikke meget at sætte blomsterkummer op, hvis man har faldefærdige huse, der skæmmer byerne. Vi arbejder på en strategi, men det bliver en stor omgang, så det bliver først på den anden side af sommerferien, at vi tager hul på det - og det bliver i samarbejde med byerne og landsbyerne, siger udvalgsformanden.

I Ikast-Brande Kommune har man en del af de såkaldte "gennemkørselsbyer", der gennemskæres af en større landevej. Det er en by-type, der har det temmelig svært. Blandt andet har borgerforeningen i Krondal mellem Klovborg og Nørre Snede råbt vagt i gevær, fordi den lille by er præget af flere meget faldefærdige huse, blandt andet den gamle brugs. Og Krondal er langtfra den eneste by, der er skæmmet af den slags nærmest ubeboelige bygninger.

Den gamle brugs i Krondal er en af de bygninger, der i kikkerten til nedrivning. Huset er ubeboet og har været i dårlig stand i mange år. Foto: Peter Hald

Ifølge Lone Neldeberg har Ikast-Brande Kommune stadig omkring 7-800.000 kroner i sin egen nedrivningspulje. Kommunen har til gengæld ikke fået tilskud fra de statslige puljer. Sidste år afsatte staten 150 millioner kroner til nedrivning og istandsættelse af boliger i landdistrikterne og yderligere 25 millioner kroner til landsbyfornyelse - men de penge har Ikast-Brande Kommune altså ikke fået del i.

Annonce
Den lille Avis

Herrer vil ikke stå i skyggen af damerne: Håndboldklub vil fokusere mere på seniorherrer og har ansat to nye trænere

Annonce
Den lille Avis

FDF'erne i Hampen og Gludsted fejrer 40 års jubilæum

Annonce
Den lille Avis

Angelika siger farvel til sin blomsterbutik - kroppen trænger til en pause

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Den lille Avis

Massiv opbakning til nye boligprojekter, flere seniorboliger - og et medborgerhus

Den lille Avis

Dårligt internet og afsides beliggenhed tvinger lokalhistorisk arkiv til at flytte væk fra skovmuseum

Den lille Avis

Du ved, hvad du har - stem nej til at fjerne forbeholdet

Den lille Avis

Gigantiske glasfugle svæver højt under loftet på skole

Den lille Avis

Vibeke er ny borgerrådgiver og skal være med til at styrke forståelsen mellem borgerne og kommunen

Den lille Avis

Måske kan Hærvejs-turisme puste nyt liv i gammelt museum

Den lille Avis

Idyllisk skovmuseum er truet af lukning. Frivillige vil kæmpe for at bevare det

Den lille Avis

Håndboldklubbens store loppemarked gøres klar

Annonce