Annonce
Den lille Avis

Rundt og solidt vandværkstårn skal have en globe på toppen og skaffe turister til Hærvejen

Vandtårnet i Nørre Snede har stået nærmest ubenyttet hen siden 1960, men nu kan blive forvandlet til et Hærvejs-mødested. Foto: Peter Hald
Det gamle vandværkstårn i Nørre Snede kan få ny fremtid som vartegn for Hærvejen.

Nr. Snede: Nørre Snedes gamle vandværkstårn på Horsensvej skal fremover være kendt som Hærvejstårnet. Det karakteristiske runde tårn er ikke længere aktivt som vandtårn, men det kan få en ny betydning som vartegn for Nørre Snede og især Nørre Snede som Hærvejsbyen.

Lokalrådet i Nørre Snede er nu kommet ret langt med planerne om at forvandle vandtårnet, og på generalforsamlingen forleden i Nr. Snede Erhvervsforening fremlagde projektansvarlig Michael Dam planer og skitser af projektet.

- Vandtårnet er en ikonisk bygning, der også er i god stand. Dens mure er en halv meter tykke, og faktisk er der ligeså mange mursten i vandtårnet, som der er i fem-seks fuldmurede parcelhuse, sagde Michael Dam. Han er direktør for murer- og entreprenørfirmaet EMR i Nr. Snede, så netop byggeri er hans speciale.

Annonce

Det 10 meter høje vandtårn blev bygget i 1934 på en af de højeste placeringer i Nr. Snede for at sikre en god og stabil vandforsyning. Siden er vandværket blevet fornyet i flere omgange, og vandtårnet har faktisk ikke været brugt som vandtårn siden 1960.

Men nu kan tårnet få en helt ny funktion. Lokalrådet i Nørre Snede har planer om at sætte byen på landkortet som Hærvejsbyen, og i den forbindelse vil vandtårnet blive en slags fyrtårn.

- Nørre Snede bliver et brohovede til Hærvejen, og det åbner muligheder, lød det fra Michael Dam.

Globe på toppen

Ved at forvandle byens gamle vandtårn til et mødested, der kan rumme café, udstillinger, servicecenter og udsigtstårn for vandrere og cyklister på Hærvejen samt byens borgere kan Nr. Snede få en ny attraktion.

Nu arbejdes der med ideer om at placere en form for globe ovenpå vandtårnet, og globen skal forsynes med 17 felter, der skal symbolisere de 17 verdensmål. Inspirationen er hentet fra den farvede glascirkel overpå kunstmuseet Aros i Aarhus.

- Det kan også blive muligt at åbne for liberalt erhverv, for eksempel et innovationscenter om energi, lød det fra Michael Dam.

Vandtårnet ejes af Nr. Snede Vandværk, og det vil kræve en brugsretaftale at sætte gang i projektet. Men på generalforsamlingen i erhvvervsforeningen sagde Ole Nørgaard, formanden for vandværket, at bestyrelsen er med på ideen.

Annonce

Vil tage tid

Projektet er ikke lige om hjørnet. Det vil kræve tilskud fra Nordea Fonden, der er gået med i det store Hærvejsprojekt, og ifølge Michael Dam skal man regne med en tidsplan på mindst to til fem år, før arbejdet går i gang. Vel at mærke hvis alt falder på plads.

Men organisatorisk er der sket meget. I april sidste år blev foreningen Udvikling Hærvejen stiftet, og det handler om, at 15 kommuner samarbejder om udvikling af Hærvejen. Nordea-Fonden er med og vil investere 225 millioner kroner. E del af de penge vil blive brugt i Nr. Snede. En række byer langs Hærvejen får status som "fyrtårne", og Nr. Snede bliver netop en af disse fyrtårn-byer.

I Ikast-Brande Kommune har det nye kommunale udvalg for Udvikling og Erhverv fået opgaven med at arbejde med Hærvejs-projekterne sammen med blandt andet lokalrådet i Nr. Snede, og det tegner lovende, og fra kommunen har der været positive signaler:

- Vi håber, at vi kan gøre Nørre Snede til centrum for Hærvejen - en Hærvejs-hovedstad - og specielt vandtårnet rummer nogle fede muligheder, og det kan også visuelt blive til et knudepunkt, har formanden for udvalget for Udvikling og Erhverv, Simon Vanggaard, udtalt.

Der er flere andre projekter i støbeskeen. Blandt andet et projekt kaldet De Fem Stilheder, som vil være opholdssteder i fem forskellige lysninger i naturen langs Hærvejen omkring Nørre Snede. I hver lysning etableres et sted, hvor det er muligt uforstyrret at sidde, sove, lave yoga eller bare nyde naturen. Det kan også få form som overnatning i træer!

Hærvejen er blevet meget populær i de senere år. Det har man også fået øjnene op for i Nørre Snede. Arkivfoto: Martin Ravn

En anden idé er at etablere et for vandrehjem eller herberg i den tomme fløj på Bavnehøj-centret, hvor der er 10 ubenyttede lejligheder, der har stået tomme i mange år, men som er i god stand.

I mindre skala arbejdes der med shelterprojekter på sportspladsen og Præriepladsen og ikke mindst bestræbelser på at skaffe flere overnatningsmuligheder for Hærvejsturister i Nr. Snede.

Annonce
Den lille Avis

Herrer vil ikke stå i skyggen af damerne: Håndboldklub vil fokusere mere på seniorherrer og har ansat to nye trænere

Annonce
Den lille Avis

FDF'erne i Hampen og Gludsted fejrer 40 års jubilæum

Annonce
Den lille Avis

Angelika siger farvel til sin blomsterbutik - kroppen trænger til en pause

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Den lille Avis

Massiv opbakning til nye boligprojekter, flere seniorboliger - og et medborgerhus

Den lille Avis

Dårligt internet og afsides beliggenhed tvinger lokalhistorisk arkiv til at flytte væk fra skovmuseum

Den lille Avis

Du ved, hvad du har - stem nej til at fjerne forbeholdet

Den lille Avis

Gigantiske glasfugle svæver højt under loftet på skole

Den lille Avis

Vibeke er ny borgerrådgiver og skal være med til at styrke forståelsen mellem borgerne og kommunen

Den lille Avis

Måske kan Hærvejs-turisme puste nyt liv i gammelt museum

Den lille Avis

Idyllisk skovmuseum er truet af lukning. Frivillige vil kæmpe for at bevare det

Den lille Avis

Håndboldklubbens store loppemarked gøres klar

Annonce