Annonce
Den lille Avis

Slut med impulskøb: Få teenageren til at spare op

I et forsøg på at spare penge op, kan du hjælpe dit barn med at rydde ud i abonnementer og medlemsskaber, som ikke bliver brugt. Det kan være et medlemsskab til fitnesscentret, betalte apps på telefonen eller streamingtjenester. Sådan lyder anbefalingen fra Rådtilpenge.dk. Arkivfoto: Kristian Djurhuus/Ritzau Scanpix
Fremlæg perspektiverne, og prioriter det sociale forbrug, når du vil lykkedes med at få dit barn til at spare op.

Flyver dit teenagebarns penge lige så hurtigt ud af kontoen, som de fandt vej derind, så er du ikke den eneste forælder, der er vidne til det scenarie.

To ud af fem unge mellem 18 og 29 år har nemlig svært ved at sige nej, når der er noget, de gerne vil have. Det fremgår af Finans Danmarks rapport "Unge – gæld, forbrug og opsparing" fra 2020.

Og det er noget, 23-årige Frederik Askov Storm, der står bag bloggen ungmedpenge.dk, hvor han deler sine råd om privatøkonomi med andre unge, kan nikke genkendende til.

- Det første jeg gjorde, da jeg begyndte at tjene penge i mit fritidsjob, var at gå ud og bruge dem, siger han.

- Og når vi så ramte midten af måneden, var der ikke meget tilbage, fordi jeg havde brugt dem på tøj, sko, elektronik og byture, fortsætter han.

Men det er han altså ikke alene om. Og derfor kan det være, at din teenager skal have lidt hjælp til at få sat en opsparing i gang.

Socialt forbrug

Hvis dit barn har en større ting, der skal spares op til, så begynd med at finde ud af, hvor meget den koster, og hvor meget det er realistisk at lægge til side hver måned. Husk at afsætte penge til det sociale forbrug som biograftur og pizza.

- Det er ikke realistisk at spare alle pengene op hver måned, hvis de også skal have det sjovt ved siden af, siger Louise Skjødsholm, der er sociolog og specialkonsulent i finansielt forbrug hos Rådtilpenge.dk.

SÅdan ser økonomien ud for de unge

  •  Mange unge tager fat på voksenlivet med en relativ stor finansiel formue. I 18-års alderen har 45 procent af de unge en finansiel formue på minimum 25.000 kr.
  •  Den finansielle formue bliver gradvist relativt mindre, i takt med at de bliver ældre og flytter hjemmefra.
  •  I begyndelsen af 20'erne har mere end hver fjerde ung et lån. Gælden udgør på det tidspunkt i gennemsnit, hvad der svarer til cirka 15 procent af den årlige indkomst.
  •  For de unge i midten af 20'erne er andelen med gæld vokset til næsten 60 procent. Her udgør gælden gennemsnitligt, hvad der svarer til næsten to tredjedel af årsindkomsten.

/ritzau fokus/

Er det et par nye sneakers eller en iPhone, dit barn ønsker sig, så print et billede af det ud, og hæng det på køleskabet eller værelset. Tager det 12 uger at spare op til, så inddel billedet i 12 dele, og klip en del af, for hver gang et delmål opnås.

- Når man gør det konkret og visuelt, så hjælper det dem med at holde fokus, så de ikke hurtigt finder noget andet, de hellere vil bruge dem på, siger hun.

For Frederik Askov Storm blev vendepunktet, da han som 19-årig blev færdig med sin uddannelse og begyndte at arbejde mere, hvilket automatisk gjorde, at han tjente flere penge.

- Jeg begyndte at lægge penge fra, og det blev hurtigt interessant at se, hvor højt jeg kunne få beløbet op, forklarer han.

Annonce

Opsparingskonto

Han anbefaler, at du som forælder foreslår dit barn at sætte et beløb ind på opsparingskontoen i starten af måneden i stedet for sidst på måneden.

- Får man 6000 kroner ind på kontoen, så begynd måneden med at sætte 500 kroner eller 1000 kroner af, så man prioriterer sin opsparing først, råder han.

Vil dit barn brænde x antal kroner af på en bestemt ting, så sørg for at give perspektiv, og belys, hvad man reelt vil kunne få på længere sigt ved at gemme pengene.

- Desuden er det okay, at der er måneder, hvor man ikke sparer op, så længe man kan argumentere for, at der er en fornuftig årsag til det, mener Frederik Askov Storm.

/ritzau fokus/

Annonce
Annonce
Den lille Avis

Madfestival på Harrild Hede

Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Den lille Avis

Udvalg sagde nej til neurofeedback til børn: Det er virkelig sådan en beslutning, der gør ondt helt ind i marv og ben

Den lille Avis

Fink Byg Aps overtager HD Byg

Den lille Avis

Klovborg Kino åbner igen

Den lille Avis

Elev-tegninger i tidligere brugs

Den lille Avis

SuperBrugs øgede overskuddet

Annonce