Annonce
Den lille Avis

Svende siger farvel til grovvare-branchen

Svend Åge Andersen - daglig tale kaldet Svende - får mere tid til familien, haven, golf og jagt, men han erkender, at han nok også kommer til at savne kunderne. Foto: Peter Hald
Driftsleder Svend Åge Andersen fra Hornsyld Købmandsgårds afdeling i Ejstrupholm går på efterløn.

Ejstrupholm: "Svende", alias Svend Åge Andersen, er et kendt navn blandt landmænd, havefolk og hobbyavlere på egnen. Han har arbejdet ikke mindre end 50 år i grovvare-branchen i forskellige afdelinger i Ejstrupholm og Gludsted, og i de sidste 16 år har han været driftsleder af Hornsyld Købmandsgårds afdeling på Nørholmvej 15 i Ejstrupholm.

Men nu har den 65-årige Svende sagt farvel til arbejdslivet og skal nyde tilværelsen som efterlønner.

Det er ham vel undt, lyder det fra kunderne - men de kommer også til at savne ham:

- Vi er rigtige mange landmænd, hobbyavlere, jægere og havefolk, som Svende har betjent på en fantastisk vis, altid smilende og imødekommende, siger en af kunderne - landmand Martin Arvad, der tidligere var medejer af bygningerne på Nørholmvej sammen med Henning Pedersen. Den 1. januar solgte de imidlertid bygningerne til OK Snacks, som Hornsyld Købmandsgård nu lejer lokalerne af.

- Vi vil gerne sige Svende tusind tak for samarbejdet og hans betydning for lokalsamfundet i by og land. Det har været en fornøjelse. Vi ønsker ham og hans familie alt godt i fremtiden, udtaler Martin Arvad.

Efter så mange år i branchen har Svend Åge Andersen mødt mange mennesker, og han ville egentlig gerne have holdt en afskedsreception. Men det er umuligt på grund af corona-restriktionerne.

Annonce

Utrolig viden

Beslutningen om at gå på efterløn var ikke let:

- Jeg har haft svære overvejelser om at stoppe... jeg kommer helt sikkert til at savne kundekontakten, siger Svend Åge Andersen.


Jeg kommer helt sikkert til at savne kundekontakten.

Svend Åge Andersen


Og som nævnt kommer kunderne også til at savne ham:

- Svende har en utrolig viden om, hvordan produkterne skal bruges. Det er en fornøjelse at møde den slags medarbejder, som er så dedikeret og pligtopfyldende i sit arbejde, siger Martin Arvad, der har handlet med Svende i mange år.

- Det var muligt at lave en god handel med Svende. Når aftalen var indgået, blev der holdt ord, og der blev arbejdet for at udføre handlen til alle tilfredsstillelse, understreger Arvad.

- Svende har en elefants hukommelse. Når vi hentede beskyttelsesmidler til vores marker, så huskede han, hvad der kom i bilen uden at skrive det op... og det stemte, når regningen kom, tilføjer Martin Arvad.

Annonce

Begyndte som 15-årig

Svend Åge Andersen begyndte meget tidligt på arbejdslivet. Hans forældre drev en gård ved Fruergård i nærheden af Nørlund Plantage, og efter at have arbejdet på et par gårde, fik den dengang  kun15-årige Svende et job på Ejstrup Mølle.

- Der var en medarbejder på møllen, der havde fået en "sølle fod", og så fik jeg arbejdet - og blev i branchen, fortæller Svend Åge Andersen.

Hans 50 år i grovvarebranchen har kun været afbrudt af militærtjeneste. Som nævnt begyndte han på Ejstrup Mølle, som senere blev til Hedegaard A/S. Herefter blev han ansat på Midtjysk Korn A/S i Gludsted, som senere blev til KFK. Og derfra rejste han til Møllerne A/S på Nørholmvej 15 i Ejstrupholm, som blev siden overtaget af Hornsyld Købmandsgård.

Nu begynder en ny tid for Svend Åge Andersen. Han får mere tid til sine fritidsinteresser, og dem har han en del af. Blandt andet jagt. Svend Åge Andersen er æresmedlem af Ejstrupholm Jagt- og Skytteforening, hvor han tidligere har været med i bestyrelsen. Han går stadig på jagt, gerne med sin hund, en kleiner münsterländer ved navn Frida.

- Jeg spiller også lidt golf, fortæller han.

- Han spiller ofte golf, indskyder hustruen Conni muntert.

Svend Åge Andersen har tidligere dyrket rigtig meget idræt - fodbold, håndbold, badminton, tennis, bordtennis og endda trampolinspring. Men sporten er droslet ned:

- Mine knæ kan ikke rigtig holde til det mere, men det går fint med golf, siger han.

Mere tid til haven. Svend Åge Andersen har en stor køkkenhave, som han snart skal i gang med. Foto: Peter Hald

Svend Åge Andersen er heldigvis blevet forskånet for rygskader, og det er ikke fordi, at der ikke kunne være sket noget. Nu om dage er der maskiner til det tunge, og der er en regel om, at man højest må løfte 18 kilo. Men i "gamle dage" skulle der løftes rigtig tunge sække:

Svende husker tydeligt de første år, hvor han var med til at bakse med kornsække på 100 kilo. Det krævede to mand og en solid egepind at løfte de tunge sække op på en lastbil, husker han. I dag kan gaffeltrucks hjælpe til.

Svend Åge Andersens stilling som driftsleder overtages af Henning Dahl Hansen, der tiltræder i Ejstrupholm 6. april. Henning Dahl Hansen kommer fra en stilling som produktkonsulent hos Hedegaard A/S, og han har mange års erfaring inden for branchen hos både Salling Grovvarer, Mollerup Mølle, og Aksel Toft Grovvarer.

Jens Otto Mølsted fortsætter som lager- og ekspeditionsmedarbejder i Ejstrupholm, og i perioden frem til 6. april 2021 kommer der assistance fra både Hornsyld og Baastrup, samt Lars Keller, der også er et kendt ansigt i afdelingen.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Den lille Avis

Skov-vandring ved skovmuseum

Den lille Avis

19-årig bestod svendeprøven

Annonce