Annonce
Den lille Avis

Træmænd har masser af varme damer

Hans Pedersen (til venstre) og Niels Peter Jensen står her med et eksemplar af trædamen. Foto: Peter Hald
Nede i kælderen under aktivitetscenter Bavnehøj er der fuld tryk på dame-produktionen.
Annonce

Nr. Snede: "Damen, der varmede sin ende over ilden" er en berømt og berygtet skulptur fra Nørre Snede, der kan gå hen og blive en populær julegave i lokalområdet.

En flok "træmænd" fra Nørre Snede har nemlig fremstillet en større mængde træ-udgaver af den meget omtalte skulptur, der blev landskendt, da lokalrådet i byen i juni 2019 fik opsat en 4,5 meter høj jernudgave af damen i rundkørslen på Brandevej.

Træmændenes damer er dog betydeligt mindre, nemlig godt 30 centimeter i højden og fremstillet af tykt krydsfinér. Men den er en nøjagtig mini-udgave af den store dame, fortæller Hans Pedersen og Niels Peter Jensen fra træværkstedet.

Der er ikke noget brandfarligt over skulpturen. "Ilden" under damens bagdel er nemlig et elektrisk fyrfadslys.

Hans Pedersen fik ideen til at fremstille træudgaver af dameskulpturen allerede i foråret, og Niels Peter Jensen tog billeder, så man kunne få målene på plads.

Nu er der sat turbo på produktionen her op til jul, og der er foreløbigt solgt 22 træ-damer til en stykpris af 75 kroner.

- Vi bliver ved med at fremstille figurerne, så længe folk vil købe dem - vi er klar til at lave flere, siger 80-årige Hans Pedersen.

Ud over ham og Niels Peter Jensen, så er også Anders Breinbjerg og Carsten Mogensen med på træ-holdet.Vi bliver ved med at fremstille figurerne, så længe folk vil købe dem.

Hans Pedersen


Figurerne bliver solgt i foyeren ved Bavnehøj. Egentlig var det planen, at dame-figurerne skulle have været det store trækplaster på Bavnehøjs julemarked, men markedet måtte aflyses på grund af corona-restriktionerne. I stedet sælger de frivillige på Bavnehøj deres ting i foyeren, hvor man klarer transaktionerne primært med selvbetjening.

"Ilden" under damens fyldige rumpe, er et lille elektrisk fyrfadslys. Foto: Peter Hald

Ud over damerne fremstiller træmændene også fuglehuse og foderbræt, og "deko-damerne", som de kaldes, har lavet julekranse og lignende pynt. Overskuddet går til aktiviteter på Bavnehøj.

Annonce

Masser af debat

Skulpturen "Damen, der varmede sin ende over ilden" har en lang forhistorie, og det er faktisk en genstand, der har vakt en hel del debat.

Den oprindelige og originale jern-figur, der har nogenlunde samme størrelse som træ-damerne, blev skabt i 60'erne af multikunstneren Poul Schat Jacobsen fra Nørre Snede. Han solgte jernskulpturer og kunst ud for sit hjem i Nørre Snede ved hovedvej A13 og høstede en hel del berømmelse på det.

Poul Schat Jacobsen, der døde i 2003 i en alder af 89 år, fremstillede mange andre skulpturer og kunstværker, men "den varme dame" blev det mest kendte værk, fordi den skabte så meget debat, da kæmpe-udgaven blev stillet op i rundkørslen.

Nogen mener, at skulpturen er grim og sexistisk. Andre synes, at den er sjov og lokalpatriotisk. Uanset de mange synspunkter - eller måske netop derfor - så er "Damen, der varmede sin ende over ilden" blevet kendt langt ud over Nørre Snedes bygrænse. Og her til jul vil den sikkert ligge under adskillige juletræer.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Den lille Avis

Parkeringsbåse vækker debat

Annonce
Forsiden netop nu
Den lille Avis

Lokalhistorisk bog er på vej

Den lille Avis

Klassisk koncert på museum

Den lille Avis

Fodboldtræner blev hædret

Annonce