Annonce
Den lille Avis

Turbo-ildsjæl og gymnast: Foreningslivet er demokrati-undervisning i praksis

Susanne B. Jørgensen er en af dynamoerne i gymnastikforeningen HGF i Nørre Snede, og hun holder meget af at skabe nye aktiviteter, der er med til at binde byen sammen. Foto: Peter Hald
Susanne B. Jørgensen fra Nørre Snede har hele familien med sig i Højderyggens Gymnastikforening.

Nr. Snede: Når alle gør en lille forskel, så bliver det hele til noget stort.

Det er en erfaring, som Susanne B. Jørgensen, en af Nørre Snedes meget aktive forenings-ildsjæle, kan skrive under på. Hun har hele sit voksne liv været instruktør og aktiv i Højderyggens Gymnastikforening (HGF), og ikke nok med det:

Hun har formået at give gymnastik-stafetten videre til sine tre døtre Line, Rikke og Thea, der alle ligeledes er meget aktive i HGF som ledere og instruktører. Og nu er der kommet børnebørn til, som selvfølgelig også bliver præsenteret for gymnastikken.

Annonce

- Det er godt for krop og sjæl at være i gang... så kan man klare meget mere. Men det handler også om at få generationerne til at mødes på tværs, om samarbejde og om at skabe noget i fællesskab. Det er med til at få byen til at udvikle sig, siger hun.

Hele familien Jørgensen er aktiv i HGF. 53-årige Susanne Jørgensen har været instruktør i HGF i mere end halvdelen af sit liv, og nu er også hendes tre døtre Thea på 18 år, Rikke på 23 år og Line på 25 år i gang som instruktører, og børnebørnene Asta på halvandet år, Anna på seks år og Agnes på tre år går også til gymnastik. Foto: HGF

Selv har hun et travlt arbejde som pædagog i Søndermarkens Børnehus i Give, men også i fritiden giver hun den fuld skrue.

Hun har været aktiv i HGF i hele 28 år og har uddannet sig på utallige gymnastikkurser, selv om hun kun er 53 år. På den måde har hun set og oplevet, hvordan gymnastikken har udviklet sig i takt med samfundet. Og hun har set, hvordan foreningen har klaret selv skrappe udfordringer som corona-nedlukningerne:

- På en måde havde corona-nedlukningerne en positiv effekt på HGF. Vi skulle pludselig være meget kreative for at holde gang i tingene, og vi fik skabt flere nye aktiviteter, blandt andet online-træning og udendørs aktiviteter, der var med til at muntre op under nedlukningen, fortæller Susanne B. Jørgensen.

Træning ved vandtårnet

Ideerne myldrede frem, og blandt andet står Susanne B. Jørgensen nu i spidsen for den såkaldte "vandtårns-træning", der hver torsdag udspiller sig omkring Nørre Snedes gamle vandtårn på Horsensvej. Her udfolder unge og gamle sig med forskellige øvelser, der passer til hver enkelts niveau.

Og deltagerne er meget forskellige. Der er dem, der kan klare en halvmaraton, og folk, der for nylig har fået en ny hofte.

Det vækker lidt opsigt, når folk træner omkring vandtårnet, men det har faktisk en gavnlig effekt, forklarer Susanne Jørgensen.

- Det gælder om at bruge byens uderum noget mere. Når folk kører gennem Nørre Snede kan de jo se, at vi er aktive, og der er folk på gaden. Det fortæller, at der sker noget i byen, siger hun.

By-rummet i Nørre Snede bliver brugt til moderne udendørs gymnastik. Her er det den ugentlige træning ved byens vandtårn. Foto: HGF

Idrætslivet har forandret sig i de senere år, og i Nørre Snede har man ses adskillige eksempler på nye "pop-up"-tilbud som gå-grupper og lignende, der er knyttet sammen af Bevæg Dig For Livet-bevægelsen.

Men det handler ikke blot om motion. Foreningslivet set over en bred kam er ved at forandre og udvikle Nørre Snede:

- Det gælder om, at foreningerne arbejder sammen. Vi kunne godt blive bedre til at samarbejde, men der er allerede et stort netværk i byen, hvor vi hjælper hinanden på kryds og tværs. Folk fra mange forskellige foreninger hjælper til, når der er Præriefest og Hærvejsløb, forklarer Susanne B. Jørgensen.

Annonce

Byen udvikles

På det seneste er mange af de aktive forenings-ildsjæle i Nørre Snede blevet involveret i det langsigtede arbejde med at udvikle Nørre Snede som Hærvejsby.

Der er gang i en lang række projekter, både store og små, og også i den sammenhæng er Susanne B. Jørgensen aktiv.

For nylig holdt lokalrådet et idé-møde, hvor man kunne stille forslag til projekter, der kan finansieres af den såkaldte borgerbudgettering (hvor der i denne omgang er en pulje på 150.000 kroner). Her kom Susanne Jørgensen med et forslag om at bygge en platform, en slags scene i Frugthaven - det grønne område mellem skolen og sognegården:

- Sådan en scene kan virkelig bruges til mange ting. Den kan bruges til gymnastik, af skolen og spejderne, til musik, teater, møder, træning og foredrag, forklarer hun.

Susanne B. Jørgensen flyttede til Nørre Snede i 1991, hvor hun straks engagerede sig i foreningslivet. Selv er hun tidligere elitegymnast. Foto: Peter Hald

Også hendes døtre har gang i projekter. Thea på 18 år har således gang i en samarbejdsprojekt, der involverer DGI og Nørre Snedes børnehave Skovhuset. Det handler om at få børn gjort mere aktive og samtidig gøre dem og deres forældre opmærksomme på de lokale sportsgrene. Projektet løber samlet i 10 uger, og HGF står for aktiviteter i fem uger for ”Skovtroldene” fra Skovhuset.

Alle Susanne Jørgensens døtre bor i Nørre Snede, og det er meget praktisk, for hun og pigerne hjælper hinanden på kryds og tværs - med børnepasning, transport og meget mere.

- Det har en stor værdi at hjælpe hinanden. Vi kan undgå at få alt for travlt i familien, og det er jo også godt for børnene at se, at sådan gør man. Det betyder forhåbentlig, at der opstår en ny generation "Tordenskjolds Soldater", der kan overtage stafetten i foreningslivet. Og foreningslivet har en vigtig samfundsmæssig betydning. Det er jo demokrati-undervisning i praksis, siger Susanne B. Jørgensen.

Annonce
Den lille Avis

Herrer vil ikke stå i skyggen af damerne: Håndboldklub vil fokusere mere på seniorherrer og har ansat to nye trænere

Annonce
Den lille Avis

FDF'erne i Hampen og Gludsted fejrer 40 års jubilæum

Annonce
Den lille Avis

Angelika siger farvel til sin blomsterbutik - kroppen trænger til en pause

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Den lille Avis

Massiv opbakning til nye boligprojekter, flere seniorboliger - og et medborgerhus

Den lille Avis

Dårligt internet og afsides beliggenhed tvinger lokalhistorisk arkiv til at flytte væk fra skovmuseum

Den lille Avis

Du ved, hvad du har - stem nej til at fjerne forbeholdet

Den lille Avis

Gigantiske glasfugle svæver højt under loftet på skole

Den lille Avis

Vibeke er ny borgerrådgiver og skal være med til at styrke forståelsen mellem borgerne og kommunen

Den lille Avis

Måske kan Hærvejs-turisme puste nyt liv i gammelt museum

Den lille Avis

Idyllisk skovmuseum er truet af lukning. Frivillige vil kæmpe for at bevare det

Den lille Avis

Håndboldklubbens store loppemarked gøres klar

Annonce