Foråret er lige på trapperne, og mange haveejere står på spring for at komme i haven.
Samtidig bugner butikkerne allerede nu af farvestrålende hyacinter, solgule påskeliljer og primula i blå, rød og orange.
Men det er altså ikke alt, der har lige god chance for at overleve i det tidlige forår, siger Berit Rørbøl, der er anlægsgartner, landskabsarkitekt og fagekspert hos Videncentret Bolius.
- Det kan trække i en, når man ser plantecentrenes og supermarkedernes farvestrålende udvalg, som lugter af forår. Men succesraten afhænger af, hvad man vælger at plante, og hvordan vejret bliver, siger hun.
Flere gode bud
De mest hårdføre forårsbebudere er vintergæk og erantis.
De kigger allerede op af jorden flere steder, og det er en god rettesnor:
- Det, der naturligt kan tåle klimaet nu, har også bedre forudsætninger for at klare sig, hvis du selv planter det ud, siger Berit Rørbøl.
Et andet godt bud er kejserbusk. Det er ikke en blomst, men en busk, som har en masse fine lyserøde blomster.
Kejserbusk er en fantastisk "Rasmus Modsat", fordi den blomstrer i december-januar og igen til marts. Altså modsat af mange andre blomstrende buske.
- Kejserbusk kan fint plantes ud nu. Som hovedregel er det sådan, at det, der kan overvintre, også kan plantes nu - bare det ikke er direkte i hård og frossen jord, siger Berit Rørbøl.
Den farvestrålende primula er også kommet i butikkerne.
Men den er ikke lige så hårdfør, hvis der kommer frost. Derfor er det op til din mavefornemmelse, om du tør plante den nu, forklarer Berit Rørbøl.
- Primula kan godt tåle noget frost, men ikke decideret vinter. Så hvis vi får flere dages vintervejr, som vi ofte gør i februar eller begyndelsen af marts, så kan de altså ikke tåle det, siger hun.
En krukket mellemvej
Krukker er en anden god mellemvej, tilføjer Kamilla Høy, der er ansvarlig for plantefaglig rådgivning i Plantorama - Danmarks største plantecenter.
Her undgår du den værste kulde fra jorden, og du kan stille dem i læ og ly for at gøre det til et lidt mildere klima for planterne.
- Hornvioler er guds gave til krukkerne om foråret. De er så flotte og klarer sig okay i en nats kulde, de lægger sig bare ned. Forårslyng er et andet godt bud, siger Kamilla Høy.
Påskeliljerne er også rullet frem i butikkerne.
Men som navnet antyder, blomstrer den naturligt omkring påske, altså i marts eller april.
Derfor er det et sats, hvis man planter den ud nu, siger Berit Rørbøl.
Du kan dog gøre det, at du planter påskeliljerne i en udestue, overdækker dem eller på andre måder sikrer, at de ikke bliver lige så udsatte for frost.
Hold igen med disse blomster
Påskeliljer: I nogle butikker kan du allerede nu købe påskeliljer, og afhængigt af vejret kan du godt plante dem ud. Men hvis vi får en uge med nattefrost eller sne, vil de dø - og så er arbejdet spildt.
Stedmoderblomst: Stedmoderblomsten ligner hornviol på udseendet, men er mere frostfølsom. Den kan godt tåle let frost, men den har tendens til at blive grim i blomsten, hvis den udsættes for flere dages frost.
Begge planter bør derfor først plantes, når vi er fri af nattefrost, hvis du vil være helt sikker på et godt resultat.
/ritzau fokus/