Annonce
Den lille Avis

Udvikling og ikke afvikling: Landsbyer skal have "blus på kedlerne" og tænke nyt

Liv og glade på fodboldbanerne har i mange år været kendetegnet for landsbyer. Men tilslutningen til de "gamle" sportsgrene falder, og dermed begynder grundlaget for foreningslivet at skride. Der er behov for noget nyt, lyder det fra flere foreninger i Gludsted og Hampen. Arkivfoto: Lars Juul
Gludsted og Hampen indleder tæt samarbejde for at få sparket mere gang i fællesskabet og fritidslivet - hvilket på længere sigt handler om byernes overlevelse.

Hampen/Gludsted: Livet i landsbyerne prises ofte i høje toner, men det kræver en stor indsats og nye ideer at bevare aktivitetsniveauet i de små byer.

Flere landsbyer oplever, at det traditionelle idræts- og foreningsliv mister opbakning. De "gamle" sportsgrene som for eksempel fodbold og håndbold har slet ikke den samme søgning som før, og det begynder at knibe med at holde foreningerne i gang. På længere sigt kan det bremse landsbyernes muligheder for udvikling.

Denne udvikling bekymrer en række ildsjæle i Hampen og Gludsted, der nu vil gøre noget ved problemerne.

Annonce

- Vi er nødt til at tage skeen i den anden hånd. Der er ikke så meget gang i den mere - vi oplever en afmatning. Vi har brug for et tættere samarbejde mellem foreningerne, og det vil være oplagt at sammenlægge nogle af idrætsforeningerne i Hampen og Gludsted. Men vi har også brug for nye ideer, nye aktiviteter og nye unge kræfter, siger Kirsten Hoffmann, der er med i Gludsted Gymnastik og Idrætsforening.

Hun var for nylig med til et opstartsmøde sammen med omkring 20 repræsentanter fra flere andre foreninger i Gludsted og Hampen - Borgerforeningen i Hampen, landsbyforeningen i Gludsted, Hampen Idrætsforening, multihallen i Hampen og Gludsted Friskole.

Efter skal der nu gang i en proces med at puste nyt liv i landsbyerne. Og indbyggerne skal være med:

- Vi blev enige om, at vi vil holde et stort borgermøde i januar, hvor vi forhåbentlig kan samle rigtig mange mennesker, fortæller Kirsten Hoffmann.

Ild i kedlerne

Kim Schjermer, der er formand for Landsbyforeningen i Gludsted og med i bestyrelsen for Multihallen i Hampen, understreger, at det på længere sigt handler om landsbyernes overlevelse:

- Vi skal have ild i kedlerne. Hampen og Gludsted ligger kun 2,5 kilometer fra hinanden, men vi skal være bedre til at bruge hinanden, så vi kan bevare hallen, købmanden, skolen og alt det andet gode, vi har, siger Kim Schjermer.

Gludsted og Hampen skal være bedre til at bruge hinanden, og har brug for et tættere samarbejde mellem foreningerne, siger formanden for Gludsteds landsbyforeningen, Kim Schjermer. Foto: Peter Hald

Der skal nye ideer og nye folk til - og nytænkning, understreger Kim Schjermer:

- Det kræver arbejde, og det kommer ikke til at ske hen over natten. Men vi skal prøve noget helt, helt andet, og vi vil gerne have gang i de yngre generationer. Når vi sådan sidder og holder møder, kan vi jo se, at vi er de samme hoveder, der sad der for 30 år siden, siger Kim Schjermer.


Vi gamle "nisser" skal i hvert fald ikke spærre for nytænkning.

Kristian Palmelund


Netop behovet for nye tanker og yngre kræfter er også noget, som Kristian Palmelund fra multihallens støtteforening er optaget af.

- Vi skal have nogle nye tilbud på paletten, og vi skal have aktiveret nogle yngre mennesker. Vi gamle kan gro fast, men vi gamle "nisser" skal i hvert fald ikke spærre for nytænkning. Vi vil meget gerne have nogle friske indspark på bordet, siger Kristian Palmelund.

Annonce

Liv i hjertet

Lige nu har Gludsted og Hampen stadig en hel del gode faciliteter såsom multihallen, idrætsanlæg og foreninger.

Men er det muligt at opretholde alt dette på længere sigt, hvis aktivitetsniveauet daler? Der kan hurtigt komme en sparekniv, hvis tingene ikke bliver brugt så meget mere.

Det er en af de ting, der bekymrer foreningsfolkene:

- Vi gør hvad vi kan for at holde gang i hallen - vi har for eksempel lige haft "Midt om Natten"-koncert"... hvor vi godt kunne have været nogle flere - og måske kan vi finde på nye ting. Det kan være sådan noget som aftener med computerspil eller foredrag, siger Kristian Palmelund.

Kristian Palmelund fra Hampen håber, at man kan bevare det aktive liv i landsbyerne. Selv har han i årenes løb taget del i mange arrangementer, blandt andet den årlige Amerikanerdag i Hampen med amerikanerbiler. Arkivfoto: Mette Mørk

Kirsten Hoffmann deler bekymringerne.

- Vi skal have blæst liv i landsbyerne. Det handler om noget fundamentalt... landsbyens hjerte skal banke. Udvikling af landsbyer handler ikke bare om byggegrunde. Vi skal have aktivitet, og vi skal have bedre kontakt med den unge generation, siger hun.

Som nævnt vil man arbejde på tættere samarbejde på flere fronter i Gludsted og Hampen, men ifølge Kirsten Hoffmann vil det også være en idé at strække følere ud til Ejstrupholm og Nørre Snede.

Indenfor fritidslivet er det på tide at udvikle noget nyt:

- Væggene mellem idrætsgrenene skal rives ned, og vi skal tænke anderledes. Vi har nogle muligheder. Herude hos os vil det jo for eksempel være oplagt at tænke i udendørs tilbud, siger Kirsten Hoffmann.

Nu er der som nævnt sat gang i en proces, der skal munde ud i et stort borgermøde. Forinden skal de forskellige foreninger have flere møder, og man skal også have andre foreninger med. Som støtte har man allieret sig med DGI, der havde sendt en konsulent ud til mødet forleden. Ikke mindst handler det om at få flere indspark og ideer og få gang i debatten.

Annonce
Annonce
Den lille Avis

DN-formand om solceller: Solcelleparker er en fin måde at producere strøm på

Annonce
Annonce
Den lille Avis

Købelyst og godt vejr gav bonus: Duedag gav 80.000 kroner til foreningslivet

Annonce
Forsiden netop nu
Den lille Avis

Grøn energi eller visuel forurening? Lokalråd er begyndt at gruble over solcelleparker

Den lille Avis

Brandvarme ældrepolitiske emner tages op til "speed-dating" debatmøde

Den lille Avis

Lokalråd har brug for frivillige

Den lille Avis

Serie-indbrud i håndværkerbiler

Den lille Avis

U17-hold fik nyt spillertøj

Den lille Avis

Handelsbanken skal sælges - og det vil også mærkes lokalt

Den lille Avis

Sogneaften med foredrag om lægemissionær

Den lille Avis

Solcelleparker bliver mere aktuelle: Kommunen tager hul på høring om solcelleanlæg

Den lille Avis

Grønt åndehul får et nyt løft: Kommunale kroner på vej til park-projekt

Den lille Avis

Kilometer giver penge: Lokaldysten kommer til landsby

Den lille Avis

Her er dine muligheder for at søge Bygningspuljen

Den lille Avis

70-årig murer fortsætter - og hans byggefirma er flyttet ind i en gammel mølle

Den lille Avis

Jeg vil gerne være med til, at vi udbygger Ikast-Brande Kommune som en tillids- og ansvarsbaseret kommune

Den lille Avis

Spar-købmandsbutik blev moderniseret

Den lille Avis

Halloween på  skovmuseet

Den lille Avis

Lynhurtig seks-årig spurtede fra de andre og vandt Danmarksmesterskab: Asger blev nummer ét på BMX-cykel

Den lille Avis

Fup på nettet: Falsk profil på Facebook frustrerer og plager to byrådskandidater

Den lille Avis

Lyserød Søndag gav over 20.000 kroner

Den lille Avis

Bank skærer ned: Jyske Bank i Ejstrupholm vil nøjes med en ugentlig åbningsdag mod nu fem

Den lille Avis

Efterår med aktivitet på skovmuseet

Den lille Avis

Hærvejspigerne vandt over Skanderborg

Annonce