Annonce
Den lille Avis

Verdensmålsgavle sætter byer på kultur-landkortet

Gavlmalerier har længe været et hit. Her et værk, der blev skabt under Street Art-festivalen i 2016 i Brande. Arkivfoto: Søren E. Alwan
Det midtjyske kulturprojekt "Verdensmålsgavle" er skudt i gang. Planen er at få 17 midtjyske byer med.

Ikast/Brande: Nørre Snede, Brande, Engesvang og Ikast er de fire byer i Ikast-Brande Kommune, der går med i det store midtjyske kulturprojekt med "Verdensmålsgavle".

Som startkapital bevilger kommunen 50.000 kroner til hver af de fire lokale medvirkende byer, men samlet set bliver det et meget, meget større projekt, der skal bredes ud til hele 17 byer i forskellige kommuner. Der tales om et totalbudget på godt tre millioner kroner, hvor både kommuner og fonde bidrager. Foreløbig er cirka halvdelen af beløbet skaffet til veje.

Det bliver et projekt, der vil begynde at tage form i år og for alvor udfolde sig næste år, om alt går vel.

Ideen er udtænkt i Ikast-Brande Kommune, hvor kommunens kulturkonsulent Carsten Jensen er en af initiativtagerne.

En række forskellige kommuner og byer har allerede meddelt, at de gerne vil være med. Blandt andet har Silkeborg, Vejle, Hedensted, Viborg, Herning og Ringkøbing-Skjern kommuner signaleret, at de går med.

Annonce

17 kunstarter, 17 gavle

Verdensmålsgavlene er oprindeligt inspireret af de historiske gavlmalerier i Brande – men det bliver bredt meget mere ud. Der tales om 17 gavle, 17 kunstarter, 17 byer og landsbyer, 17 virksomheder, 17 uger og 17 verdensmål. Det handler om at udbrede kultur og kunst ved at inddrage både store og små byer i projektet gennem lokalråd, kultur- og borgerforeninger, kulturinstitutioner og andre samarbejdspartnere.

Og det handler ikke kun om gavle eller gavlmalerier i klassisk forstand. Hele 17 forskellige kunstarter skal udvælges. Det kan for eksempel være arkitektur, billedkunst, design, grafik, installationskunst, maleri, musik, teater, keramik, skulpturer eller hvad, der nu passer ind.

Gavle kommer selvfølgelig til at spille en central rolle. Man kan for eksempel forestille sig, at der bliver opført en koncert eller en video-installation ved en gavl.

Projektet skal også resultere i blivende kunstværker, der skal holde mindst fem år og gerne meget mere, siger kulturkonsulent Carsten Jensen.

Ikast-Brande Kommunes kulturkonsulent Carsten Jensen er en af idé-mændene bag Verdensmålsgavl-projektet. Han glæder sig til at se det blive foldet ud. Foto: Ikast-Brande Kommune

- Det skal være noget, vi kan samles om både i kommunen og på tværs af kommunerne. Lokalt kan man tage ejerskab for de enkelte projekter, og de enkelte byer vil helt klar få en enorm mulighed for at synliggøre sig, siger Carsten Jensen videre.


Det skal være noget, vi kan samles om.

Carsten Jensen, kulturkonsulent


- Jeg håber også, at det kan blive et dejligt optimistisk projekt, vi kan glæde hinanden med, når coronaen forsvinder. Og vi kan få sat en masse gode kunstnere i sving. Kulturlivet har jo trange kår her i coronatiden, siger kulturkonsulenten.

Annonce

Lokalt og internationalt

Ideen er, at de medvirkende kunstnere i en periode skal bo i de forskellige byer og mødes med borgerne for at skabe kunst. Og det kan udmønte sig i en masse aktiviteter både nær og fjern.

I projektperioden bliver der præsenteret 17 internationale kulturaktiviteter på gavle i de deltagende kommuner, og det bliver noget, som kan opleves af publikum.

Begivenhederne skal livestreames til andre byer i Danmark, Norden og Europa, der eventuelt kan projektere kulturaktiviteten på egne gavle, foreslås det.

På den måde bliver det både et nationalt og et internationalt projekt, som vil udbrede videreudviklingen af gavlkunsten, som tog Danmark med storm tilbage i 1968, forklarer Carsten Jensen.

Annonce

Passer til formålet

Opvarmningen er i gang. En af de byer, der går med, er Nørre Snede, hvor man allerede nu er ved at samle en planlægningsgruppe.

- Verdensmålsgavlene er et projekt, der passer genialt med det, vi allerede har gang i. Vi satser jo på, at Nørre Snede kan blive Årets Landsby i 2023, og vi arbejder med bæredygtige boligprojekter, kultur og "grøn tankegang" - og vi kan jo nok også bruge temaet om Hærvejen i denne forbindelse, siger Hans Jørgen Jensen, formand for Nørre Snede Lokalråd.

Nørre Snede bliver en af de medvirkende byer, og her er man allerede vant til kunstaktiviteter i bybilledet - som her bannerkunst på vandtårnet i 2019. Arkivfoto: Peter Hald

Lokalt har Nørre Snede masser af kreative ildsjæle og kunstnere, og kulturforeningen Nskubib er allerede på banen som medspiller, fortæller han.

Konkret hvilket kunstprojekt, Nørre Snede skal satse på, er ikke afgjort endnu, men der er muligheder nok at vælge imellem, da der kan bringes 17 forskellige kunstarter i spil.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Den lille Avis

Biograf-bog i nyt oplag

Den lille Avis

Sådan gør du cyklen forårsklar

Den lille Avis

Skov-vandring ved skovmuseum

Annonce