Annonce
Den lille Avis

Viceborgmester stiller skarpt på sig selv i ny bog

Forsiden på Simon Vanggaards bog. - Det billede symboliserer så rammende det her med at tage munden for fuld, siger forfatteren. Illustration: Anette Zimmerlund
Familietragedie var årsag til selvransagelse, og viceborgmester Simon Vanggaard skruede ned for ambitionerne.

Ikast/Brande: "Rockstjerne eller statsminister?" Sådan lyder titlen på en bog, som byrådsmedlem og viceborgmester Simon Vanggaard nu udgiver.

Bogtitlen skal sammen med bogens forsidebillede - et maleri af Simon Vanggaard, der sluger en hotdog - opfattes en anelse selvironisk.

- Jeg er jo kun 31 år, og bogen er ikke et tilbageblik på en karriere. Temaet er flugten fra følelserne - et tema, som jeg tror mange mænd kan se sig selv i. Mit håb er, at bogen kan inspirere andre. Det er en ærlig fortælling om nogle af ting, jeg stod midt i, fortæller den unge politiker.

Annonce

I 2013 mistede han sin lillebror Christopher, der døde i en alder af kun 18 år af diabetisk ketoacidose (syreforgiftning), en sjælden tilstand, som kan opstå, hvis kroppen mangler insulin. Denne tragedie blev en afgørende årsag til, at Simon Vanggaard begyndte at vende ryggen til sine følelser.

- Det blev et "point of no return". Jeg begyndte at løbe endnu stærkere... lige indtil jeg blev far. Det er en livsforandring at blive far, og jeg blev pludselig mødt af nogle af de følelser, jeg var flygtet fra. Jeg stod ved en skillevej i sommeren 2019, hvor jeg begyndte i terapi. Jeg valgte at tage mig af mig selv, og det blev en terapeutisk rejse, fortæller han.


Jeg stod ved en skillevej i sommeren 2019, hvor jeg begyndte i terapi.

Simon Vanggaard


Tempoet og ambitionerne blev sat ned. I 2019 meldte Simon Vanggaard ud, at han ikke som oprindeligt planlagt ville stille op til Folketinget for Dansk Folkeparti.

- Jeg havde set en mulighed for at komme i Folketinget, men det var bare endnu en flugt. Endnu et projekt jeg satte foran mig selv for ikke at skulle forholde mig til mine følelser, forklarer Simon Vanggaard.

Fortsætter i byrådet

- Jeg er stadig glad for lokalpolitik og fortsætter med det, men nu er det ikke længere min drøm at blive rockstjerne eller statsminister, som titlen på bogen lyder. Titlen bunder i, at jeg som syv-årig sagde til min mor, at jeg ville være statsminister. Jeg har selvfølgelig godt vidst i flere år, at jeg ikke blev statsminister, men det er først for forholdsvis nylig, at jeg parkerede mit politiske karrierespor lidt. Politik skal ikke være min karriere - det skal være min interesse. Undertitlen på bogen: "En fortælling om at blive til noget, men ikke til nogen" er nok endnu mere rammende for, hvad bogen egentlig handler om, siger Simon Vanggaard.

Offentligheden kender nok bedst Simon Vanggaard fra situationer som denne, hvor han i 2017 holdt tale ved første spadestik til ombygningen af Nørre Snede Skole. Arkivfoto: Peter Hald

Forsiden på bogen er baseret på et maleri, som han fik til sin 30 års fødselsdag af kunstneren Anette Zimmerlund.

En drilsk karikatur, hvor den unge lokalpolitiker energisk propper en hotdog i munden.

- Det billede symboliserer så rammende det her med at tage munden for fuld. Det passede rigtig godt ind i bogens fortælling. Tidligere havde jeg det sådan, at hver gang jeg havde "spist" en opgave, skulle jeg i gang med en ny opgave for ikke at få for god tid til at mærke efter, siger Simon Vanggaard.

Karrieremæssigt letter han foden fra speederen, men som nævnt siger han ikke farvel til lokalpolitik, og han fortsætter som viceborgmester og formand for kommunens børne- og undervisningsudvalg.

Han lægger heller ikke musikken på hylden. Simon Vanggaard har i mange år optrådt med guitarspil og sang og også skuespil.

- Musikken er dog mest på hobbyplan, siger han.

Boglanceringer

Fredag 20. november lancerer Simon Vanggaard sin bog "Rockstjerne eller statsminister - en fortælling om at blive til noget, men ikke til nogen".

Det sker med to på hinanden følgende lanceringer med talkshow 20. november i Bakkehuset i Ikast klokken 15.00 og 16.30.

Boglanceringen afholdes af to omgange pga. corona-restriktioner. Der er et begrænset antal pladser, så tilmelding med angivelse af navn, antal og tidspunkt er nødvendigt til mp@bakkehuset.dk

Bogen udkommer i uge 47, og den kan blandt andet købes i SuperBrugsen i Nørre Snede og i Spar i Ejstrupholm for 299 kr.

Efterfølgende bliver der en foredragsrække, hvor Simon Vanggaard blandt andet kommer til Nørre Snede Skole den 27. januar.

Nu om dage bor Simon Vanggaard sammen i Ikast sammen med sin hustru Helle og sin tre-årige datter Ane, men det meste af sit liv har han tilbragt i Nørre Snede, og han har i øvrigt arbejdet i nogle år som lærer på Klovborg Friskole.

- Jeg voksede op i Nørre Snede, og et helt kapitel i bogen handler om min tiptip-oldefar Poul Svejstrup, der var med til at opføre den gamle mølle i Nørre Snede - den mølle, der siden blev solgt og transporteret til Elk Horn i USA, beretter han.

Bogen rummer flere glimt fra Simon Vanggaards politiske liv, hvor han allerede som 12-årig blev fascineret af politik ved et vælgermøde i 2001 på Nørre Snede Kro. Som 15-årig kom han med i bestyrelsen for den lokale afdeling af Dansk Folkeparti med den navnkundige Kaare Graversen som læremester, og så var grunden lagt til mange års arbejde i politik.

Statsministerdrømmen fordampede ganske vist, men til gengæld kom der mere harmoni i den 31-årige politikers liv:

"Jeg har det bedre, end jeg har haft det rigtig længe", konkluderer han på en af bogens sidste sider.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Den lille Avis

Rock blandt brunkullene

Den lille Avis

Madfestival på Harrild Hede

Den lille Avis

Udvalg sagde nej til neurofeedback til børn: Det er virkelig sådan en beslutning, der gør ondt helt ind i marv og ben

Den lille Avis

Fink Byg Aps overtager HD Byg

Den lille Avis

Klovborg Kino åbner igen

Annonce