Annonce
Digeposten

500.000 kroner i donation: Akuthjælperne på Rømø får støtte til køretøj

En rigtig akutbil bliver kørt af uddannede paramedicinere, men det nye køretøj på Rømø skal gøre det lettere for de frivillige akuthjælpere at komme hurtigt frem til brændpunkter i det sandede terræn. Foto: Hans Chr. Gabelgaard
Trygfonden donerer en halv million kroner til et nyt køretøj, der skal stå til rådighed for akuthjælper-ordningen på Rømø. Målet med donationen er at se, om lignende tiltag kan være til gavn på andre øer og yderområder.
Annonce

Rømø: Trygfondens regionale råd i Region Syddanmark har bevilget store millionbeløb til øget sundhed, bedre sikkerhed og styrket trivsel i Syd- og Sønderjylland.

Intet mindre end fem millioner kroner er doneret til projekter i lokale foreningsliv og nogle af regionens institutioner.


Det er en positiv nyhed, at Trygfonden giver en sådan bevilling til akuthjælperne. Det er en ø, hvor det kan tage kan tage lang tid for ambulancen fra Skærbæk at nå frem, og der kan være dårlige veje med sand, hvor det er en fordel med et pålideligt køretøj.

Martin Grum-Nymann, fuldmægtig i Region Syddanmarks afdeling for sundhedsplanlægning


Således har akuthjælper-ordningen på Rømø, der hører under Rømø Frivillige Brandværn, modtaget 500.000 kroner til et nyt udrykningskøretøj, der skal hjælpe med at forkorte responstiden på uhelds- og ulykkessteder på øen.

- Det er en positiv nyhed, at Trygfonden giver en sådan bevilling til akuthjælperne. Det er en ø, hvor det kan tage kan tage lang tid for ambulancen fra Skærbæk at nå frem, og der kan være dårlige veje med sand, hvor det er en fordel med et pålideligt køretøj, fortæller Martin Grum-Nymann, der er fuldmægtig i Region Syddanmarks afdeling for sundhedsplanlægning.

Han arbejder også med frivillige på det præhospitale område og understreger, at regionen har stor tiltro til akuthjælper-ordningen på Rømø, som hovedsageligt består af frivillige, der er uddannet indenfor beredskabet.

Nu undersøges det, hvilken bilmodel der skal købes for donationen. Bilen skal kunne håndtere terrænet på Rømø, for den skal også kunne bruges til at nødflytte personer fra ufremkommelige steder på øen til ambulancen.

Om Akuthjælper Rømø

  • Akuthjælper Rømø er en del af Rømø Frivillige Brandværn.
  • Siden november 2016 er Akuthjælper Rømøs 16 frivillige rykket ud som supplement til det professionelle beredskab, når der har været hjertestop, livstruende sygdom eller ulykker på Rømø og Rømø-dæmningen.
  • Arbejdet er ulønnet og frivilligt, og der køres i private biler uden udrykning. Der tilkaldes altid fire akuthjælpere, hvoraf én medbringer hjertestarter, ilt, medicin og andet udstyr til genoplivning og førstehjælp.
  • Akuthjælperne er i de fleste tilfælde fremme og klar til at yde førstehjælp indenfor 5 minutter, hvilket i flere tilfælde har reddet liv
Annonce

Bedre responstider

Trygfondens regionale råd lagde også vægt på den høje faglighed blandt de frivillige på Rømø, da ansøgningen til midlerne blev behandlet.

- Når man ved, at akuthjælperne på Rømø er så engageret og går op i, at projektet skal lykkes, så er vi rigtig glade for at tildele dem donationen, fortæller formand for Trygfondens regionale råd i Region Syddanmark, Lisbeth Oxholm Andersen.

Håbet med donationen fra Trygfondens side er at blive klogere på, om det at have et fast køretøj til rådighed for lokale akuthjælpere i yderområder kan hjælpe på responstiderne.

- Ligesom Trygfonden i sin tid donerede penge til en akutlægehelikopter på Sjælland, som så senere er blevet udbredt til andre dele af landet, så bliver det her også et forsøg, som vi vil undersøge virkningen af, siger Lisbeth Oxholm Andersen.

Trygfondens sekretariat vil følge med i akutkøretøjets brug på Rømø, når den i nærmeste fremtid er til gavn på øens veje.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Digeposten

Diamantbryllup

Annonce
Forsiden netop nu
Digeposten

Nyt menighedsråd på plads

Digeposten

Julestemningen blev bragt ud i byen

Annonce