Tønder: Lige så længe Anne Grethe Bøgh Aagaard kan huske, har hendes have været giftfri. Derfor var det heller ikke i tvivl om, at hun gerne ville være med, da hun hørte om kampagnen giftfri have gennem Danmarks Naturfredningsforening. Her kan haveejere melde sig til på giftfri-have.dk, hvor husstanden lover, at man ikke gør brug af sprøjtegifte i sin have.
- Haven har altid været giftfri, så det var egentlig ikke den store omvæltning, da vi kom med i kampagnen, siger hun.
Gift er gift
For Anne Grethe Bøgh Aagaard har det altid været vigtigt, at hendes have har været uden kemikalier.
- Gift er gift, og det slår ihjel. Det er kemikalier, som siver ned i jorden, og det dur ikke. Det har ikke noget at gøre i min have. Her i Danmark er vi så heldige, at vi kan drikke af grundvandet, og det skulle vi gerne kunne fortsætte med. Ikke mindst også for de kommende generationers skyld. Derfor håber jeg, at der kommer så mange giftfri haver som muligt, for det vil betyde, at der blev brugt mindre gift, siger hun.
I sin have har Anne Grethe Bøgh Aagaard et træstub, som langsomt er blevet nedbrudt af insekter. Den har ligget i haven siden den faldt sammen under den store storm tilbage i december i 1999.
- Insekterne har levet godt af den træstub lige siden. Det har været et hotel for dem i mange år nu. Det kan jeg godt lide, siger hun.
Et andet sted i haven er der også en stor træskulptur placeret, som insekterne godt kan lide at bo i.
Ikke brug for gift
Hvis haven bliver angrebet af bladlus eller andre problemer, findes der gode løsninger, som ikke inkluderer kemikalier, mener Anne Grethe Bøgh Aagaard.
Hvis haven bliver ramt af bladlus, må man på jagt efter nogle mariehøns, som man kan sætte ud i de områder af haven, der er blevet angrebet. Der findes masser af gode alternative metoder til at passe sin have, som ikke inkluderer gift. Det giver masser af liv i haven, siger hun.
For Anne Grethe Bøgh Aagaard har det været en del af opdragelsen af hendes børn, at der ikke er behov for gift i haven.
- Mine børn kunne i dag heller ikke finde på at bruge gift i haven. Det er de vokset op med, og det er jeg også selv vokset op med. Jeg håber, at vi kan påvirke nogle flere til ikke at bruge gift. Der er nogle haver i Tønder, som er giftfrie, men der kunne godt være endnu flere. Jeg tror også, at der er nogen, som er giftfrie, men ikke har registreret sig, siger hun.
Ikke det velfriserede
Uden gift i haven får man ifølge Anne Grethe Bøgh Aagaard et godt bunddække, hvor man kan spise nogle af tingene.
- Jeg synes, at det er meget pænere. Jeg vil ikke have en velfriseret have. Jeg kan godt lide et godt bunddække. Der kommer en masse småblomster og noget af det bunddæk, som nogen kalder ukrudt, spiser vi. Hvert forår har vi en fast tradition med at lave brændenældesuppe, som smager fantastisk. Ligesom man kan bruge skvalderkål i salaten, siger hun.
Om giftfri have
I Tønder-området er der i øjeblikket tilmeldt omkring 75 haver - blandt andet haver på Leos Allé, Vidågade, Frilandsvej, Lydersholmvej og i Sæd, Burkal og Bylderup-Bov.
Nordpå i kommunen er der også tilmeldt haver - både i Skærbæk, Bredebro og Løgumkloster, ligesom seks haver på Rømø er tilmeldt til projektet.
Giftfrihave er et projekt lavet af Danmarks Naturfredningsforening og Landsforeningen Praktisk Økologi.
Man kan tilmelde sig på Giftfri-have.dk