Annonce
Digeposten

Branderup Friskole sætter stærkt ind omkring ordblindhed

På Branderup Friskole vil man gerne give børnene, der kæmper med ordblindhed, så mange muligheder som muligt. Arkivfoto: André Thorup
Børn, der kæmper med ordblindhed, skal ikke begrænses i fremtiden. Det mener man på Branderup Friskole, der har opgraderet stort for at hjælpe.
Annonce

BRANDERUP: Det er ikke sjovt at kæmpe med ordblindhed. Det er noget, som både børn og voksne kan genkende, men det er ikke alle steder, at der bliver gjort lige meget ved udfordringerne.

Det har man dog valgt at gøre på Branderup Friskole. Her har man ligefrem sat gang i en større satsning, der har til formål at hjælpe de elever, der kæmper en kamp mod ordblindhed.

Det fortæller skoleleder Joan Emiliussen.

- Vi er ikke en ordblindeskole. Vi har bare tænkt, at vi var nødt til at gøre noget mere omkring de børn, vi har, som kæmper med udfordringerne. Det er omkring ni procent af vores elever. Vi kunne godt se, at det voksede, og at der skulle gøres noget ved det, for børnene risikerer virkelig at blive hæmmet, siger Joan Emiliussen.

Annonce

Kunne blive bedre

At man arbejder med ordblindhed på Branderup Friskole er sådan set ikke nyt.

Det har skolen også gjort i de forgangne år, men trods det var der ifølge skolelederen behov for, at indsatsen skulle løftes.

- Idéen med en satsning opstod af, at vi ikke gjorde det godt nok. Min holdning er, at man altid skal stræbe efter at gøre tingene bedre. Vi gjorde noget, og vi gjorde, hvad vi kunne, men jeg var ikke tilfreds. Heldigvis gav stigende elevtal nogle ekstra penge til, at vi kunne ansætte personale til området, fortæller Joan Emiliussen.

Nu går indsatsen omkring ordblindhed på Branderup Friskole så allerede fra 0. klasse, hvor en lærer er uddannet inden for konceptet "Alle kan lære at læse".

- På den måde bliver ma klædt på fra starten, og der kan man allerede opdage dem, der har det svært. Jo tidligere, man kan sætte ind, jo mindre er risikoen for de store konsekvenser, ordblindhed kan give fremover. Nu kan vi starte i 0. klasse, og så kører indsatsen ellers derfra, udtaler skolelederen.

Annonce

Mærker forskel

Satsningen for at gribe de børn, der kæmpe med ordblindhed er stadig i sin ganske spæde start.


Vi kan ikke være andet bekendt end at klæde dem godt på, så de kan være med på lige vilkår i fremtiden.

Joan Emiliussen, Skoleleder på Branderup Friskole


Alligevel kan Joan Emiliussen allerede mærke en forskel - særligt på IT-området, hvor hun mener, at børnene er længere fremme end tidligere. Gode tegn og mere er ifølge hende i vente.

- Jeg er ikke i tvivl om, at indsatsen vil gøre en forskel. En af grundene til, at vi laver den netop nu er desuden, at vi nu har fået 9. klasse på skolen også. Det havde vi ikke tidligere, og det er nødvendigt at sætte ind, hvis vi skal give dem den bedste chance fremadrettet. Vi kan ikke være andet bekendt end at klæde dem godt på, så de kan være med på lige vilkår i fremtiden, understreger hun.

Og det er ikke den eneste grund til, at det er vigtigt med en indsats.

- Ordblindhed gør bare noget ved selvværdet, hvis ikke, man får hjælp. Af samme grund er det også en stor del af vores værdisæt her på skolen, at man ikke skiller sig ud, fordi man er ordblind. Men bliver ikke et dårligere mennesker. Gør man ikke noget, kan det dog få kæmpe konsekvenser senere hen, mener Joan Emiliussen.

Annonce

Inspiration

På Branderup Friskole kan Joan Emiliussen fornemme, at ordblindhed bliver mere italesat og accepteret ude i samfundet.

Nu håber hun på, at indsatsen på friskolen kan være med til at inspirere andre.

- Det vil jeg håber for børnenes skyld. Ellers kan de hurtigt blive overladt lidt til sig selv, og det er vores fornemmeste opgave at hjælpe der, hvor vi kan, slutter skolelederen.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Digeposten

Foredrag på kirkemusikskolen

Digeposten

Lav flotte græskar på Postgaarden

Digeposten

FC Sydvest lejer Superliga-talenter

Digeposten

Der er fransk på toppen i Danmark

Digeposten

Dacia sænker pris på Dokker og Duster

Digeposten

10 facts om Fodbold for hjertet

Annonce