Annonce
Digeposten

Britta kæmper for at overleve livet

Britta Kjærgaard lever i dag med mange forskellige senfølger af de overgreb, som hun blev udsat for. Hun lider både af angst, depression og selvskade. Det hjælper hende at gå lange ture i skoven tæt på hjemmet sammen med hundene Zeus og Liah. Foto: Hans Chr. Gabelgaard
Tønder Kommune har budgetteret 300.000 kroner årligt, som skal sikre, at borgere i Tønder Kommune hurtigere kan få behandling på Center for Seksuelt Misbrugte i Vojens. Lige nu er der 25 måneders ventetid. Men der er brug for hurtigere hjælp. Det ved Britta Kjærgaard om nogen: Hun lever selv med senfølgerne efter et årelangt misbrug.
Annonce

BEDSTED: De seksuelle misbrug og daglig psykisk chikane begyndte tidligt i livet, fortæller Britta Kjærgaard. Det var et misbrug, som hun aldrig anmeldte, og som derfor aldrig har været igennem retssystemet, men som stadig fylder meget i den i dag 53-årige kvindes hverdag.

Personlighedsforstyrrelse, depression, angst, posttraumatisk stress, skyldfølelse, tre selvmordsforsøg og en førtidspension er på hendes liste over konsekvenser af overgrebene.

Det er ikke kun gået ud over Britta Kjærgaard selv, der i dag bor i Bedsted. Det har også ramt familien, der består af manden, Preben, og parrets tre børn.

- Preben har fundet mig tre gange proppet med medicin, efter jeg har forsøgt selvmord. Og min yngste datter er begyndt til psykolog, fordi hun ikke længere kan holde til at se sin mor sådan her, fortæller Britta Kjærgaard, mens hun kigger ned på den blåmønstrede voksdug i køkkenet. Øjenkontakt med andre mennesker er også noget, som hun har svært ved efter misbruget.

Det er en dødsdom for folk, der har brug for hjælp, at få besked om, at der er 25 måneders ventetid.

Britta Kjærgaard

Annonce

Psykologhjælp

Britta Kjærgaard har over flere omgange været til psykolog og hos lokalpsykiatrien i Tønder Kommune. Det er bare ikke noget, som har hjulpet meget.

- De er ikke specialiserede i at hjælpe mennesker, der har været ude for så grove seksuelle misbrug. Derfor har jeg været bange for, at de ikke kunne bære mig tilbage, hvis jeg åbnede for meget op over for dem. Derfor er jeg hurtigt bakket ud af tilbuddene, forklarer hun.

Rådgivere fra socialpsykiatrien i kommunen har dog været til stor gavn. Det er dem, som Britta Kjærgaard selv kalder "livsguider". De hjælper hende med de praktiske gøremål som at komme til lægen og komme ud af sengen, og de taler ting igennem med hende.

Senest faldt hun ved et tilfælde over tilbuddet VISO. En specialrådgivningsorganisation der rådgiver og henviser til specialister rundt om i landet. Det var igennem VISO, at Britta Kjærgaard opdagede Center for Seksuelt Misbrugte i Vojens. Hun har dog kun kunnet få syv gange en times behandling gennem VISO-forløbet.

Derfor er der behov for mere specialiseret hjælp, hvis Britta Kjærgaard skal videre og overleve livet, som hun selv formulerer det.

Annonce

Ventetid

Derfor tog hun i februar kontakt til behandlingscentret Center for Seksuelt Misbrugte (CSM) i Vojens. Et landsdækkende behandlingstilbud med en filial i Vojens, hvor der er specialister i at hjælpe voksne, der lider af senfølger fra seksuelt misbrug. Britta Kjærgaard blev visiteret på centeret, hvor man konstaterede, at hun var i målgruppen for behandling. Men til hendes store overraskelse, var der 25 måneders ventetid.

- Det var en håbløshed, der fyldte mig, da jeg fik det at vide, forklarer hun og fortsætter:

- Så begyndte tankemylderet: - Når jeg skal vente 25 måneder, håber de så, at jeg når at dø inden?, fortæller Britta Kjærgaard.

I vrede tog hun kontakt til direktør for Social, Arbejdsmarked og Sundhed, Grethe H. Nielsen, og formand for Socialudvalget, Peter Christensen (S). De lyttede opmærksomt til Britta Kjærgaards frustrationer.

De spurgte blandt andet ind til konsekvenserne af senfølger af seksuelt misbrug. Noget som Britta Kjærgaard kunne bidrage med. Både personligt, men også fagligt efter i mange år at have siddet som bestyrelsesmedlem i landsforeningen SPOR. En forening, der arbejder for at synliggøre konsekvenserne af seksuelle overgreb i opvæksten.

Nogen tid efter besøgte både Grethe H. Nielsen og Peter Christensen så behandlingscentret i Vojens. Her fik de et godt indtryk af de muligheder, et kommunalt medlemskab kan give Tønders borgere.

Britta Kjærgaard kontaktede direktør for Social, Arbejdsmarked og Sundhed, Grethe H. Nielsen og Peter Christensen (S), formand for Socialudvalget, for at gøre dem opmærksom på den lange ventetid på behandlingscenteret Center for Seksuelt Misbrugte i Vojens. Foto: Hans Chr. Gabelgaard
Annonce

Håb

Britta Kjærgaard håber nu, at hun med kommunens hjælp kan komme højere op på ventelisten til behandling. For hende vil hjælpen betyde, at hun forhåbentlig kan komme videre med livet. Som hun siger: at kunne stå oprejst selv. Og så vil det give hendes familie en tryghed.

- De skal ikke gå rundt og tænke på, hvornår det næste selvmordsforsøg kommer. Det kan de ikke holde til, siger Britta Kjærgaard, mens hun igen kigger ud af køkkenvinduet og trækker vejret ind til at sige noget igen:

- Det er en dødsdom for folk, der har brug for hjælp, når de får besked om, at der er 25 måneders ventetid. Derfor skal jeg have hjælp nu, forklarer hun.

Udover Tønder Kommune er Odense Kommune den eneste i Region Syddanmark, som budgetterer midler til behandlingscenteret i Vojens, så kommunens borgere hurtigere kan få hjælp. Foto: Hans Chr. Gabelgaard
Britta Kjærgaard er i dag førtidspensionist på grund af de mange senfølger efter overgrebene, som hun i dag lever med. Foto: Hans Chr. Gabelgaard
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Digeposten

FC Sydvest lejer Superliga-talenter

Digeposten

Der er fransk på toppen i Danmark

Digeposten

Dacia sænker pris på Dokker og Duster

Digeposten

10 facts om Fodbold for hjertet

Digeposten

Klumme: Kirkegaard og Klippekrabber

Midtsyd

Samlede 50.000 kroner ind til Røde Kors

Digeposten

Idylhuset er åbnet i Skærbæk

Annonce