Annonce
Digeposten

Byens egne gader byder på kunst

En af udstillingerne på kunstruten "Byens egne veje" er en søjle, der er inspireret af Stormflodssøjlen på Rømø. Der er placeret i alt tre søjler i byen: Landvindingssøjlen, befolkningssøjlen og solsortesøjlen, som kan ses på billedet. Foto: Ludvig Dittmann
I Skærbæk kan man nu gå på opdagelse i byens gader og tomme butikker og få sig en kunstneriske oplevelse og lære byens egen historie bedre at kende.
Annonce

Skærbæk: I flere byer kan man gå på opdagelse på street food-markeder. I Skærbæk kan man opleve street art. Byens gader, institutioner og butikslokaler danner rammerne for en række kunststykker, som blandt andet skal kaste lys over byens historie.

Idéen kom, da borgerne i Skærbæk tilbage i 2016 i forbindelse med byfornyelsen stillede spørgsmålet: Hvilken rolle skal kunsten spille i byen? Det var startskuddet til, at otte kunstnere fra hele landet og et lokalt funderet kunstudvalg gik sammen for at udtænke en plan for at få kunst til byen. Det er blevet til kunstudstillinger i tre etaper.

Fredag blev tredje etape markeret med taler fra kunstner Cai Ulrich von Platen, borgmester, Henrik Frandsen (V), og så selvfølgelig en rundtur gennem byen, hvor de forskellige kunsterne præsenterede deres i alt 16 værker, der er fordelt rundt om i bybilledet.

Byens egne veje

Kunstudstillingen "Byens egne veje" består af i alt 16 værker, der er skabt af otte forskellige kunstnere, og som er spredt ud i byen. Udstillingerne er som følge:

"Et hus i byen - en by i huset", som består af en række billeder fra lokalarkivet, "Museumsfaskinen" som er skabt af genstande, der er blevet givet tilbage til byen efter Skærbæk Museum lukkede. Der er forskellige tæppeparafraser med tekstilkunst og en række skulptur. Udstillingen "Prøverummet" er den tidligere butik Belles prøverum, der er indrettet med forskellige genbrugsting og udstillingselementer fra det lokale teaterforening Stjernen, "SMK og SMK" står for hhv. Skærbæk Motor Klub og Statens Museum for Kunst og er en udstilling, der handler om drømme. "Belles Samling" er en udstilling med genstande, der er fundet på en vandring gennem "Mellemrummet" i byen. Udstillingen "Blomstergade" er skabt med referencer til det omgivende landskab. Der er opført tre forskellige søjler med inspiration fra Stormflodssøjlen på Rømø. Udstillingen "Bosætningen" viser nogle af de forskellige bosætninger, der har været i Skærbæk igennem tiden. Til sidste er der udstillingen "Teaterbutikken", som er en tidligere dametøjsbutik, der er omdannet til en teaterscene.

Annonce

To ruter

Kunstudstillingerne, som går under navnet "Byens egne veje", udspiller sig i museet, stationsbygningen og i byrummet mellem disse to bygninger. For at komme fra museet til stationsbygningen kan man gå på kunstopdagelse via to veje. Enten ned ad byens hovedgade, Storegade, eller via "Mellemrummet", som er arealet bag ved Storegade.

Med udstillingerne har kunstnerne forsøgt at kaste nyt lys over velkendte steder i byen, som ellers ikke får meget opmærksomhed, som Cai Ulrich von Platen selv udstykker det. For ham har hele projektet også været et forsøg på at forene kunsten og byens egen historie.

- Jeg har koblet noget fra gamle dage sammen med, hvordan byen tager sig ud i dag. Gennem kunsten sætter jeg byen i et nyt lys og skaber en nysgerrighed for den.

Det har han gjort ved blandt andet at dykke ned i lokalarkivets gemmer. Det er der kommet den første udstilling på ruten ud af. "Et hus i byen - en by i huset" som udstillingen hedder, kan opleves i museet og viser med billeder forskellige steder i byen fra før til nu.

Annonce

De lokale med indflydelse

Udstillingerne er blevet støttet af Statens Kunstfond. Og kunsterne er blandt andet blevet inspireret til deres værker ved at tale med de lokale i byen.

- Vi har talt med folk om, hvor det vil give mening at skabe noget kunst i byen. Deres input har været med til at skabe idéer til, hvad der kunne laves, siger Cai Ulrich von Platen.

Udstillingerne kan ses frem til den 15. september. Derefter er planen, at man med en fjerde kunstetape, vil skabe en permanent udstilling i byparken.

Men inden da kan man altså gå en tur gennem Skærbæks gader og se, hvad der er blevet skabt. Om det er godt eller skidt, må man selv bedømme.

Kunstner Camilla Nørgård har skabt udstillingen "Museumsfaskinen", som består af en række genstande, der forsvandt fra byen, da Skærbæk Museum lukkede i 2016. Her er det for eksempel mursten, der er placeret på en række med inspiration fra Vadehavets faskiner. Foto: Ludvig Dittmann
Annonce
Annonce
Digeposten

Stort tab skal hentes

Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Digeposten

Pas på de små

Digeposten

Krav om mundbind måske på vej

Digeposten

Her landede støtten

Annonce