Annonce
Digeposten

Christian har riflen klar når bukke-sæsonen går ind

Christian Christensen har trods sine 17 år haft et gevær i hænderne i mange år. Allerede som 9-10-årig var han med sin far på skydebanen. Nu håber han, at han i år for første gang kan hive en buk med hjem. Foto: Hans Chr. Gabelgaard
Christian Christensen fra Løgumkloster håber på, at det i år bliver året, hvor han nedlægger sin første buk. Han er i hvert fald forberedt, når jagten går ind på dyrene med de eftertragtede gevir den 16. maj.
Annonce

Løgumkloster: Christian Christiansen sad i Spanien, da han så billedet af sin buk. Bukken, som han i nogle år, havde ventet på skulle blive stor nok, så han kunne nedlægge den. Nu var den skudt af en af hans kammerater.

Øv, var første tanke, der gik gennem den 17-årige unge mands hoved, da han sad der og så på billedet af det nedlagte dyr, som han kunne genkende på dens gevir. Men som Christian Christiansen hurtigt efter siger, så er han glad for, at det var hans kammerat, der fik ramt på den. Som han også siger: Sådan er jagt.

Og heldigvis for Christian Christiansen fra Løgumkloster får han snart chancen for nedlægge sin egen buk for første gang.

Den 16. maj begynder bukkesæsonen nemlig. Og der er den unge mand klar. Men det vender vi tilbage til.

Flyvende dyrvildt er der skudt meget af, siden Christian Christensen fik jagttegn sidste år. Men nu må der gerne komme med buk med hjem, når bukke-sæsonen begynder den 16. maj. Foto: Hans Chr. Gabelgaard
Annonce

Lang forberedelse

Allerede sidste år var Christian Christiansen med på bukkejagt - som bekendt var han dengang ikke heldig med at få en på sigtekornet.

Men det var langt fra første gang, at den unge mand havde et gevær i hænderne. Han har fået entusiasmen for jagt ind med modermælken, som han selv udtrykker det. For Christian Christiansens far er også en ivrig skytte, så allerede som 9-10-årig var sønnen med sin far på skydebanen. Det er også de to, der sammen tager riflen over skulderen, når jagtsæsonen begynder. Som 17-årig skal Christian Christiansen nemlig et år endnu have en over 18 år med sig, når der skal skydes.

Men det handler langt fra kun om at nedlægge et bytte. Hele forberedelsen med at lære terrænet at kende, være opmærksom på, hvor bukkene sætter sine spor og derefter sidde parat, hvis der skulle komme en forbi, er en del af jagten.

- Der er en klar jagt-etik. Man skyder ikke bare på alt, hvad der rører sig. For eksempel er det kun bukke, vi må skyde fra den 16. maj, da hunnerne har deres lam, siger Christian Christensen, der til dagligt arbejder på en hønsefarm ude for Løgumkloster.

Og så handler det om at være præcis med sit gevær. Ikke kun for at være sikker på at få et trofæ med hjem, men lige så meget for dyrets skyld.

- Jeg tror, at en jægers værste frygt er at anskyde et dyr, så man skal ud at lede efter det bagefter. Det er vigtigt at ramme dyret i hjerte/lunge-regionen, så det ikke mærker noget, og dør på stedet, forklarer Christian Christensen.

Annonce

Bukke-feber

Der er ikke meget tvivl om, at Christian Christensen er skarp med et gevær. Det er jagttegnet, som han tog sidste år, et godt bevis på. Det kom i hus næsten fejlfrit - både i den teoretiske og praktiske del.

Men det betyder ikke nødvendigvis, at han ikke vil blive nervøs, når han en dag kommer til at stå foran bukken, bagved sin riffel.

- Vi var i Sverige sidste år for at skyde vildsvin. På et tidspunkt kan jeg høre, at de kommer, og der fik jeg det, vi også kalder "bukke-feber", hvor man bliver nervøs og begynder at ryste, fortæller Christian Christensen.

Om det kommer til at ske den dag, han står overfor en buk, ved han ikke. Han vurderer selv, at det nok er noget, der aftager, når man får mere erfaring med jagten.

Tilbage til den 16. maj. Den dag har Christian Christensen renset sin riffel, så den er klar til bukkesæsonen. Og før solen står op den morgen, er han ude af døren.

- Jeg glæder mig til at se terrænet og sætte kamera op, der hvor vi formoder, der kan komme bukke, fortæller Christian Christensen, der håber på at kunne få et trofæ op at hænge på værelset i Løgumkloster.

Den 17-årige unge mand arbejder til dagligt på en hønsefarm lidt ude for Løgumkloster. Til sommer flytter han dog til Skjern, hvor han skal i praktik som salgselev i jagt- og fiskerbutikken Korsholm. Foto: Hans Chr. Gabelgaard
Det kan kræve en del tålmodighed at gå på jagt. Det er ikke unormalt at vente timer på, at det rigtige dyr skal komme forbi. Men Christian Christensen nyder at være ude i naturen. Det er blandt andet derfor, han går på jagt. Foto: Hans Chr. Gabelgaard
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Digeposten

Stort tab skal hentes

Annonce
Forsiden netop nu
Digeposten

Pas på de små

Digeposten

Krav om mundbind måske på vej

Annonce