Annonce
Digeposten

Den oversete sygdom: 50.000 danskere rammes hvert år af lymfødem

At kunne lægge bandagen rigtig er vigtigt, når patienten lider af lymfødem. Det skal ske med det rigtige tryk og i den rigtige retning, så væksen bliver ledt i den rigtige retning. Det kræver intensiv træning at lære, og derfor har Sygehus Sønderjylland haft 18 lokale læger, terapeuter med flere på kursus for at lære om lymfødem, som hvert år rammer 50.000 danskere. Foto: Mette Christine Schulz
Hvert år er der 50.000 nye tilfælde af lymfødem i Danmark. Sygdommen er ikke særlig kendt blandt hverken befolkningen eller lægerne, og derfor har Sygehus Sønderjylland uddannet lokale eksperter, så sygdommen bliver mere kendt og kan spottes hurtigere.
Annonce

Aabenraa: Hvert år får 50.000 danskere sygdommen lymfødem, men mange kender ikke sygdommen - heller ikke i det danske sundhedsvæsen, hvor sygdommen trods det store antal ikke får den store opmærksomhed.

Det har Sygehus Sønderjylland nu sat sig for at gøre noget ved. Foreløbig har 18 sønderjyske fysioterapeuter og andre terapeuter været på kursus i fire uger med undervisning af tyske eksperter, så sygdommen kan spottes hurtigere.

- Det er rigtig mange nye tilfælde hvert år, men alligevel er det ikke et område med særlig lægefaglig opmærksomhed. Der findes f.eks. ikke et lægespeciale indenfor lymfødem, og det er mærkeligt, at der ikke er det i Danmark, når der nu er så mange, der bliver ramt af sygdommen hvert år. Det er svært at få uddannet terapeuterne, for det er for dyrt at sende dem til England og Norge for at blive uddannet, og det ligger heller ikke lige til højrebenet at sende dem fire uger til København, så derfor spurgte vi eksperterne på Foldi-skolen i Freiburg, om de ville samarbejde med os om at uddanne terapeuterne, og det synes de heldigvis kunne være interessant, fortæller René Gam Bender Jørgensen, som er chefterapeut på Sygehus Sønderjylland.

Lymfødem

 • Lymfesystemet består af lymfeknuder og lymfekar, som findes overalt i kroppen.
 • De opsamler og renser overskydende væske fra vævene og fører lymfevæsken tilbage til blodbanen.
 • Systemet er en vigtig del af kroppens immunforsvar, da det også bekæmper infektioner
 • Lymfødem er hævelse af en arm eller et ben og skyldes, at lymfevæsken, der løber i lymfekarrene til lymfekirtlerne, er blevet blokeret.
 • Der skelnes mellem primært og sekundært lymfødem.
 • Lymfødem kaldes primær, når lymfesystemet ikke er udviklet tilstrækkeligt eller der er opstået misdannelser.
 • Lymfødem kaldes sekundær, når et rask lymfesystem bliver skadet. I den vestlige verden oftest efter operation/efterbehandling af cancer. F.eks. efter behandling for brystkræft, hvor armen på samme side hæver op.
 • Lymfødem er en kronisk tilstand og kan opstå overalt i kroppen og kan være behandlingskrævende, men kan ikke helbredes.
 • Hævelsen kan holdes nede ved at bruge kompressionsbandage, ved at motionere og ved at lejre armen eller benet højt, når man hviler.
 • Nogle fysioterapeuter har en særlig uddannelse i at behandle lymfedrænage. Det var den slags uddannelse, terapeuterne fik i forløbet på Sygehus Sønderjylland.
 • Hvert år rammes cirka 50.000 i Danmark af lymfødem

Kilde: Sundhed.dk og lymfødemterapeuterne på Sygehus Sønderjylland

Annonce

Skabt et godt fundament

Tyskland er nemlig et foregangsland indenfor sygdommen, hvor lægerne kan specialisere sig inden for sygdommen, men hvor også de fleste terapeuter typisk tager en supplerende uddannelse i lymfødem. Derfor var det oplagt at få tyske eksperter til Aabenraa for at uddanne de lokale terapeuter intensivt i karsystemet samt lære dem det manuelle håndværk som f.eks. at bandagere med det rette tryk og lede væsken i den rigtige retning.

- Vi håber, at uddannelsen gør, at terapeuterne nu har fået den viden, der gør, at de kan spotte sygdommen og sende dem videre til den rette behandling. Nu har vi skabt et godt fundament for at patienterne kan få behandling i det sønderjyske, siger chefterapeuten.

Sygehus Sønderjylland har i flere år samarbejdet med terapeuter i Sønderjylland om at holde øje med de kræftpatienter, som er blevet opereret og været i strålebehandling. Her er der nemlig en stor risiko for at udvikle lymfødem og jo hurtigere hævningerne bliver minimeret, jo hurtigere heling.

- Terapeuterne har samarbejdet med de læger, som opererer for kræft. Det er en metode, som bliver brugt til at sikre sig, at folk vender tilbage til et normalt liv, siger René Gam Bender Jørgensen.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Digeposten

Pas på de små

Annonce
Forsiden netop nu
Digeposten

Krav om mundbind måske på vej

Digeposten

Her landede støtten

Annonce