Annonce
Digeposten

Det behøver ikke at være et mesterværk

Eleverne på bage- og konditorskolen bagte onsdag i sidste uge julekager- og brød til den helt store guldmedalje. Juleboller, fedtekager, kløben og vaniljekrandse kom der ud af timerne i bageriet. Foto: Hans Chr. Gabelgaard
Er du en af dem, der opgiver julebagning allerede inden, du er gået i gang? Sådan behøver det ikke at være, for julebagningen kan gøres meget simpel og stadig både smage og dufte af jul.
Annonce

Tønder: I bageriet på EUC Syd i Tønder bliver vaniljekranse, fedtebrød, juleboller og det traditionelle sønderjyske kløben sat i ovnen. Ikke længe efter dufter hele rummet af kanel og vanilje.

Julebagningen er gået i gang, og eleverne på bager- og konditorskolen har fået til opgave at kaste sig over hver deres opskrift på bagværk.

- Jeg har ikke prøvet at lave det før, siger Julie Hansen, der har fået ansvaret for fedtebrødet.

Men heldigvis er sværhedsgraden for dagens udvalgte juleopskrifter til at overskue, påpeger Johan Kulmbach, der er faglærer på skolen og underviser eleverne i køkkenet.

- Hverken vaniljekranse, fedtebrød, juleboller eller kløben kræver meget tid og er nemme at lave, så alle kan være med, siger faglæren, mens han går rundt blandt eleverne, der har indtaget hver deres langbord, der er dækket med mel og bagegrej.

- Det behøver heller ikke at være den store bagedyst, og det skal ikke være et mesterværk, man laver. Det handler om at være sammen om at lave det, siger Mikkel Jensen, mens han ælter dejen til kløben: Bagværket, der deler vandene.

- Der er mange, som ikke bryder sig om sukat, rosiner og orangeskallerne, der er i kløben, men det er ingredienser, der virkelig kendetegner julen, fortæller Johan Kulmbach.

- Hverken vaniljekranse, fedtebrød, juleboller eller kløben kræver meget tid og er nemme at lave, så alle kan være med.

Johan Kulmbach, faglærer på EUC Syd i Tønder

Annonce

Fingrene i kagedejen

Det er netop det at være sammen rundt om bagebordet, der gør julebagningen hyggelig. Og det er et helt andet resultat, man står med bagefter i stedet for at gå ned i butikken og købe bagværket, mener Mikkel Jensen:

- Det er hele processen - fra man begynder på at tilsætte alle ingredienserne til brødet, til det er færdigbagt - der er sjov. Det er mere tilfredsstillende, når man selv har bagt, og så kan man sætte sit personlige præg på.

- Det er samtidig en rigtig god måde at være sammen på, når nu alt foregår bag en skærm i dag, tilføjer Johan Kulmbach.

Der går ikke længe, før julebagværket igen er ude af den store ovn i bageriet. Der er lige tid til at smage på en enkel vaniljekrans og et fedtebrød, inden eleverne går i gang med endnu en portion.

Mikkel Jensen var mesterbageren for kløben. Hans yndlings-julebag er dog finskbrød. Foto: Hans Chr. Gabelgaard
Lucas Lundgreen Nielsen stod for julebollerne. Et godt tip til den perfekte dej er at ælte den godt, så den hæver bedre. Trækker dejen sig langsomt sammen, efter at man har hevet i den, så ved man, dejen er godt æltet igenne. Foto: Hans Chr. Gabelgaard
Julie Hansen havde ikke bagt fedtebrød før, men resultatet blev perfekt. Foto: Hans Chr. Gabelgaard
Velbekomme. Foto: Hans Chr. Gabelgaard
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Digeposten

Stort tab skal hentes

Annonce
Forsiden netop nu
Digeposten

Pas på de små

Digeposten

Krav om mundbind måske på vej

Annonce