Annonce
Digeposten

Det lille sogn med de mange historier

Ole Johnson og Gunver Nansen er en del af bestyrelsen i det nye lokalhistoriske arkiv i Vodder Sogn. De er med til at finde de gamle historier i sognet, som de arkiverer, så de bliver bevaret til eftertiden. Foto: Cecilie Spottog Petersen
Tønder Kommune har fået sit 13. lokalarkiv. Det ligger i Vodder Sogn. Selvom det lille sogn ikke har mange beboere, er det langt fra ensbetydende med, at der ikke er mange historier at finde.
Annonce

Vodder Sogn: Gunvar Nansen hiver en af de brune papkasser ned fra hylden. I den gemmer der sig bunker af papir. Kigger man nærmere på dem, vil man se, at siderne indeholder historier. Historier fra Vodder Sogn. For sognet har fået sit eget lokalhistoriske arkiv, hvor sognets 650 beboere kan indlevere materiale, der kan fortælle noget om fortiden i området.

Folkene bag det nye og samtidige 13. lokalarkiv i Tønder Kommune er Gunvar Nansen og Ole Johnsen. De udgør, sammen med tre øvrige medlemmer, bestyrelsen i Vodder Lokalhistoriske Arkiv.

Og det er dem, der tager mod de billeder, tekster og dokumenter, som folk må komme ind med.

I lokalerne i sportsforeningen i Frifelt arbejder de på at registrere og arkivere de gamle sager, som ligger i de brune kasser på hylderne.

Gennem kirkebøger, protokoller, og besøg på kirkegårde bliver der slægtsforsket og gået på opdagelse for at finde ud af, hvem der er på de gamle billeder, hvem der har ejet gårdene i området, eller hvem der drev den gamle kro i Frifelt. Alt sammen for at bevare historien om Vodder Sogn.

- Det er sjovt at finde ud af, hvem der har boet i sognet, fortæller Ole Johnsen.

- Ole har rendt sognet tyndt for at finde familierelationer, tilføjer Gunvar Nansen.

Alt materiale og den nye viden bliver derefter samlet i en stor sammenslutning af arkiver, så folk i Nordjylland også kan se, om de har nogen relationer i Vodder Sogn, som Ole Johnsen forklarer det.

Ligger du inde med en historie?

Har man gamle billeder, tekster, dokumenter eller lignende, der kan fortælle noget om historien i Vodder Sogn, er man velkommen til at komme ned med det i sportsforeningen i Frifelt, hvor det nye lokalarkiv holder til.

Planen er, at arkivet vil holde åbent en gang om ugen, hvor man kan komme forbi og enten bidrage med viden om historier eller blive klogere på gamle tider i Vodder Sogn.

Annonce

Brikker i et puslespil

Det har krævet et langt tilløb at få gang i det nye lokalarkiv, men stille og roligt er der kommet mere og mere interesse for sognets historie. Og det er vigtigt, hvis man spørger både Gunvar Nansen og Ole Johnsen.

Som Gunvar Nansen siger, er det, der skete i går, er historie i dag, og det er vigtigt at bevare, for ellers går historierne tabt.

- Man kan måske tro, at nogle af de begivenheder, der har fundet sted, ikke har den store værdi. Men når man graver ned i historierne, så har de måske pludselig værdi, siger hun, alt imens Ole Johnsen sidder på den anden side af bordet i sportsforeningen og nikker.

- Det er vigtigt for eftertiden, at vi gemmer historierne, siger han.

Og jo mere de to historieinteresserede dykker ned i de indleverede papirerne, dokumenter og billeder, jo flere historier kommer der frem.

- Til at begynde gik jeg efter bestemte ting, jeg ville finde ud af, men hurtigt løb jeg panden mod muren, hvis jeg manglede informationer til at komme videre i for eksempel en slægtsforskning. Men jeg har erfaret, at forskellige historier ofte er flettet sammen, og at jeg på den måde kom videre med en historie ved at dykke ned i en anden. Det er som et puslespil, hvor man skal have brikkerne til at passe sammen, fortæller Ole Johnsen.

Annonce

Grundlæggelsen af Frifelt

At en stor del af historiefortællingerne i Vodder Sogn er flettet sammen, mærker man også, når man taler med Ole Johnsen. En historie bliver hurtigt til en ny. Når man spørger, hvordan han holder styr på de mange tråde og detaljer, peger den ældre herre på hovedet.

- Det sidder heroppe, siger han.

Kort tid efter falder snakken på en bestemt herre: Hans Lauritsen Schmidt. Han var manden, der tilbage i 1800-tallet drev kroen på Roagervej i Frifelt. Et sted, der blev begyndelsen på og senere samlingsespunktet i Frifelt. I 1915 brændte kroen ned, og en ny blev opført i 1929 - på den anden side af vejen.

- Første gang, jeg støder på den historie, var ved at gennemgå folketællingen fra 1840. Her opdager jeg, at kroen blev drevet af tre brødre. Jeg fandt så ud af, at det er Hans Lauritsen Schmidts tre børn, der drev kroen efter deres far, forklarer Ole Johnsen livligt.

Og sådan kan han blive ved. For trods sin lille størrelse gemmer Vodder Sogn på mange historier, som nok er gemt ned i brune papkasser, men når de først er registreret og arkiveret, kan de findes frem igen, så alle i nutiden og i fremtiden kan gå op opdagelse i dem.

Den gamle kro i på Roagervej i Frifelt brændt ned i 1915. En ny kom til i 1929 - på den anden side af vejen. Foto: Cecilie Spottog Petersen
Annonce
Annonce
Digeposten

Nu skal der pustes mere liv i Visby

Annonce
Annonce
Digeposten

i30 til under 200.000 kroner

Annonce
Forsiden netop nu
Digeposten

Klumme: Prøv det nu af

Digeposten

Kaffe, kage, Sol og Strand i Ballum

Digeposten

Alzheimerforeningen mangler indsamlere

Annonce