Annonce
Digeposten

- Efterskolen er en social ting, så det med afstanden er hårdt

I kantinen på Sportsefterskolen SINE er der kommet et plexiglas op i buffeten, der skærmer maden og eleverne. Og det er en af køkkenassistenterne, der potionsanretter maden til eleverne. Foto: Cecilie Spottog Petersen
Den første uge tilbage for efterskoleeleverne rundt om i landet er nu gået. Det samme er den for eleverne på Sportsefterskolen SINE i Løgumkloster. De er glad for at være tilbage, men der er også udfordringer forbundet med det.
Annonce

Løgumkloster: Klokken slår 12.10 og eleverne står og tripper ude foran døren til kantinen på Sportsefterskolen SINE i Løgumkloster. Det er fredag, og den første uge tilbage på efterskolen siden nedlukningen den 11. marts er nu snart gået.

Stille og roligt bliver bordene i kantinen fyldt op af de sultende elever. De er hold nummer to til at få frokost. Skolens 263 elever er delt op i tre spise-hold for ikke at være for mange samlet på en gang i spisesalen.

Samtidig sidder eleverne ved ottemands-borde. Det er ikke tilfældigt. Det er nemlig de otte unge mennesker, som bor sammen i "familiegrupper" i de små huse, som må sidde sammen, og som der ikke er krav om en meters afstand til. Ikke én mere må de være. Og det er eleverne opmærksomme på.

Nede bagerst i kantinen sidder Mathilde Rud Bramming fra Kolding og Athena Jacobsen fra Skudstrup ved et af ottemandsbordene og venter på, at det bliver deres tur til at gå op til buffeten.

De er begge glade for igen at kunne sidde sammen med hinanden og resten af deres familiegruppe. Men der er også udfordringer, og noget mærkeligt forbundet med at være tilbage på skolen på den måde, som de sundhedsmæssige retningslinjer foreskriver det.

- Det er mærkeligt med afstanden. En efterskole er jo en social ting, så det er mærkeligt, det med at skulle holde afstand. Men det er jo sådan, det er, siger Mathilde Rud Bramming, mens Athena Jacobsen ved siden af nikker.

Begge piger er enige om, at langt de fleste er gode til at overholde de regler.

- Det er mærkeligt med afstanden. En efterskole er jo en social ting, så det er mærkeligt det med at skulle holde afstand. Men det er jo sådan, det er.

Mathilde Rud Bramming, elev på sportsefterskolen SINE

Annonce

Familiegrupperne

Eleverne må heller ikke bare besøge hinanden i deres huse, som de plejer. I hus "F" hos Mathilde Rud Bramming og Athena Jacobsen bor de 24 elever - fire mand på hver værelse. De må se hinanden på deres fællesareal, der forbinder værelserne, men ellers må de kun være på deres eget værelse eller det andet værelse, hvor den anden halvdel af deres familiegruppe bor.

Klokken 12.25 er det Mathilde Rud Bramming og Athena Jacobsens familiegruppers tur til at gå op til buffeten. Normalt tager eleverne selv den mad, de vil have, men det er også fortid. Nu er det en af køkkenassistenterne, der langer tallerkener med mad under et plexiglas for at mindste smitterisikoen.

I dag står menuen på lasagne og salat.

- Det ser godt ud, siger Athena Jacobsen, mens hun tålmodigt står i køen sammen med de andre.

Der er nu kommet to buffeter op i kantinen. De første dage tog det nemlig 2,5 time, før alle havde fået noget at spise.

Annonce

Udmattende

Rundt i kantinen høres der en uafbrudt summen. Der er også meget, der skal tales om efter mere en to måneder fra hinanden.

- Selvom der ikke er sket det store, er der meget, der skal indhentes, smiler Mathilde Rud Bramming.

Spørger man de to elever, er der ingen tvivl om, hvad de har savnet mest ved skolen.

- Det sociale. Vi er jo vant til at sove fire mand på et værelse, og lige pludselig var man bare alene derhjemme, fortæller Athena Jacobsen.

- Her sker der også noget hele tiden, tilføjer Mathilde Rud Bramming.

Men det kan faktisk også være udmattende, som Athena Jacobsen påpeger. Der er pludselig mange mennesker - og ikke mindst nye tiltag - man hele tiden skal forholde sig til.

De næste seks uger kan eleverne se frem til at tilbringe deres tid på skolen. Det har skolen besluttet for ikke at lukke for mange ind og ud af skolen. Derfor skal de som udgangspunktet også blive der i weekenderne.

Eleverne spiser i hold, og de må kun sidde sammen med deres "familegrupper", der består af otte personer. Det er en af retningslinjerne, der skal overholdes, for at de 263 elever kan være på skolen. Foto: Cecilie Spottog Petersen
Annonce

New York aflyst

Eleverne har haft virtuel undervisning, mens de har været hjemme. Al undervisning er de nu færdige med, men de har interne mundtlige prøver, de er ved at forberede sig på. Det foregår blandt andet i de to store, hvide telte, der er rejst ude foran for at få mere plads.

Det er ikke kun undervisningen i klasselokalerne på skolen, som eleverne er gået glip af. Det er de også af kulturrejsen. Fitness-linjen, som Athena Jacobsen og Mathilde Rud Bramming går på, skulle have været til New York i marts. Faktisk skulle bussen have kørt eleverne til lufthavnen fem timer efter nedlukningen. Det var en kæmpe skuffelse for eleverne, men begge piger er dog glad for, at de trods alt ikke nåede til lufthavnen for at vente om igen - eller nå helt til New York.

De kan i stedet se frem til en fire-dagstur ud i landet med deres linje på et senere tidspunkt.

Klokken har slået 12.36, og de fleste elever på madhold 2 har forladt kantinen. Nu står den på aktiviteter som blandt andet dans i en af skolens haller - også et nyt tiltag for at eleverne skal have noget at lave.

Den 27. juni bliver elevernes sidste dag sammen. Til den tid håber Mathilde Rud Bramming og Athena Jacobsen, at de kan sige farvel til hinanden på en lidt andet måde, end det skete for to måneder siden, da de sidst pakkede deres tasker.

- Jeg håber meget på, at vi kan sige ordenligt farvel og give hinanden et kram, smiler Mathilde Rud Bramming, inden den sidste bid lasagne bliver spist.

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Digeposten

Sommerkoncerterne er på plads

Digeposten

Ældrecenter slår atter døren op

Annonce