Annonce
Digeposten

Elever boltrede sig i skolekøkkenet i vinterferien

Lea Larsen, Alslevkro, er glad for at lave mad. Hun hjælper ofte til derhjemme, fortæller hun. I skolekøkkenet sørgede hun for, at terminatoræggene blev stegt perfekt. Foto: Martin Franciere
16 piger og to drenge har i denne uge prøvet kræfter udi madlavningens svære kunst. I Løgumkloster Distriktsskoles køkken blev de undervist af fire voksne elever fra UC Syd i Haderslev.
Annonce

LØGUMKLOSTER: 18 børn har valgt at bruge deres vinterferie på - ikke at slappe af eller løbe på ski i alperne - men at prøve kræfter med råvarer, komfur og opskrifter i Løgumkloster Distriktsskoles køkken. Her er der masser af plads til de 16 piger og kun to drenge, der altså har valgt at skifte skistave ud med piskeris og opvaskebørste på opfordring af Tønderegnens 4H.

Onsdag formiddag havde madholdet lavet "terminator-æg". Et terminator-æg er kort fortalt en omelet med en indbagt blanding bestående af hakket oksekød og forårsløg.

Klokken 10.30 var det tid til at smage på formiddagens anretning, der tilsyneladende faldt i god jord.

- Det smager bedre, når man selv har lavet det og ved, hvad der er i, lød det fra ni-årige Xander Jürgensen, der havde det ok med at være kun én af to drenge på holdet.

3 dage med Madskoler

3 dage med Madskoler var arrangeret af 4H i et ikke kommercielt samarbejde med Landbrug & Fødevarer samt REMA 1000.

Deltagelse per barn for tre dage Madskoler kostede 370 kroner.

4H har tidligere afviklet madskoler i sommerferien i Tønder, Jejsing, Skærbæk, Løgumkloster og Abild.

Annonce

Fedt, kalorier og ernæring

De tre dage i selskab med Tønderegnens 4H har budt på tre daglige måltider, leg og udfoldelse i den nærliggende gymnastiksal samt test og information om mad og råvarer. Blandt andet skulle de deltagende børn tirsdag smage på frugt, og de fik informationer om fedt, fedtsyrer og om, hvordan man læser en varedeklaration.

Formanden for Tønderegnens 4H, Melanine Bonde, har tidligere her i avisen fortalt, at 4H har erfaring med at lave madtilbuddet i sommerferien, men at der har været ønske om at, børnene også kunne få en kortere madintroduktion i en af skolernes kortere ferier - og så kun i tre mod tidligere fem dage:

- Det har faktisk været et ønske fra forældrene. Så kan hele familien også nå at være sammen et par dage i vinterferien.

Annonce

Hyggelig madlavning

Tilbage i det travle skolekøkken på Løgumkloster Distriktsskole. Her blev der pisket, bagt, rørt, hakket og ikke mindst vasket op efter at maden var indtaget. Og sådan har det været alle tre dage.

Lea Larsen, Alslevkro, var glad for sine tre dage i skolekøkkenet.

- Jeg kan godt lide at lave mad og blive bedre til det. Det har været hyggeligt at lave mad, sagde den 11-årige elev og tilføjede, at hun også hjælper til med madlavningen derhjemme.

Det var fire voksne elever fra UC Syd Haderslev, der til daglig læser ernæring og sundhed, der stod for undervisningen i skolekøkkenet i Løgumkloster.

Hjemmelavet mad smager nu engang bedst. I løbet af de tre maddage stiftede børnene bekendtskab med forskellige råvarer, ernæringsstoffer og det, at læse en varedeklaration. Foto: Martin Franciere
Når man har spist, skal man selvfølgelig også vaske op. Der er ingen opvasker i skolekøkkenet, og hvad gør det? Det tager alligevel så lang tid, så det er lettere at gøre det selv, lyder der fra børnene i skolekøkkenet. Foto: Martin Franciere
Mellem de tre måltider er der også tid til at røre sig og lege i den store gymnastiksal. Og det benytter børnene sig flittigt af. Foto: Martin Franciere
Hjemmelavet terminatoræg - værsgo' og spis! Foto: Martin Franciere
Der skal bruges mange ingredienser til terminatoræg. Foto: Martin Franciere
Tønderegnens 4H har tidligere lavet madskole i sommerferierne, men det var første gang, at man forsøgte sig med en kort tredages-udgave. Eleverne syntes, det var sjovt. Foto: Martin Franciere
Tønderegnens 4H har tidligere lavet madskole i sommerferierne, men det var første gang, at man forsøgte sig med en kort tredages-udgave. Eleverne syntes, det var sjovt. Foto: Martin Franciere
Mellem de tre måltider er der også tid til at røre sig og lege i den store gymnastiksal. Og det benytter børnene sig flittigt af. Foto: Martin Franciere
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Digeposten

Åben dag med masser af aktiviteter

Digeposten

Sommerkoncerterne er på plads

Annonce