Annonce
Digeposten

Flertal ville have Rømø til Danmark

Dekorationsfane fra 1920 hænger stadig i Rømø Kirke. Foto: Rømø Lokalhistorisk Forening
Også på Rømø bliver Genforeningen fejret. Det sker med en udstilling om afstemningsdagen og gudstjeneste i Rømø kirke, som for 100 år siden.
Annonce

Rømø: Afstemningsdagen den 10. februar 1920 blev en mindeværdig dag for Rømø. I de tre kommuner på Rømø blev afstemningen afholdt på henholdsvis Toftum skole for Juvre Kommune, på hotel Römerhof for Kongsmark Kommune og på Sønderby skole for Kirkeby Kommune.

Der var i alt 675 stemmeberettigede, hvoraf 242 ikke boede på Rømø, men var født der før 10. februar 1900, og derfor stemmeberettigede. Der blev afgivet 611 stemmer, hvoraf fem var ugyldige. 514 var til fordel for Danmark og 92 var til fordel for Tyskland.

Gennem en udstilling på Rømø Lokalarkiv fortælles den dramatiske historie om afstemningen på Rømø. Dengang var der ingen Rømødæmning, ingen Lillebæltsbro eller Storebæltsbro. Selvom vejret var regn- og stormfuldt, og der var ikke meget vand i Vadehavet. Det blev derfor en omstændelig tur at komme for eksempel fra København til Rømø for dem, der var berettigede til at stemme, om Rømø skulle være dansk eller tysk.

Annonce

Afstemningsfest

På afstemningsdagen i 1920 blev der afholdt en gudstjeneste og om aftenen en afstemningsfest, hvor kvinderne var i Rømødragt. Der blev sunget flere sange, der var skrevet til lejligheden. Efter afstemningen blev der taget initiativ til en indsamling til en dekorationsfane til kirken til erindring om, som man skriver: "Den smukke fest, hvortil Afstemningen paa Rømø formede sig, ikke blot gennem Afstemningens Resultat, men ogsaa ved Fællesrejsen dertil, det gæstfri Ophold hos Øens Beboere, og ikke mindst ved den overordentlig smukke Højtidelighed i Kirken".

Der har sidenhen været afholdt flere afstemningsfester på Rømø for at markere den store dag, og så vidt vides blev den sidste afstemningsfest på Rømø afholdt i 1970 i anledning af 50-års dagen. Dengang var 700 samlet til afstemningsfesterne.

Den 10. februar går det løs igen - 100 år efter den første afstemningsfest. Alle er velkomne til markering af 100-året for afstemningsdagen med afholdelse af en gudstjeneste i Rømø kirke samt afstemningsfest på Havneby kro, som Rømø Lokalhistorisk Forening og Rømø Menighedsråd står for.

Annonce
Annonce
Digeposten

Nu skal der pustes mere liv i Visby

Annonce
Annonce
Digeposten

i30 til under 200.000 kroner

Annonce
Forsiden netop nu
Digeposten

Klumme: Prøv det nu af

Digeposten

Kaffe, kage, Sol og Strand i Ballum

Digeposten

Alzheimerforeningen mangler indsamlere

Annonce