Annonce
Digeposten

For 60 år siden henvendte tre uniformerede mænd sig - det ændrede Broders liv

Broder Holsteen Jessen har været en frivillig del af det danske hjemmeværn i 60 år. Det har han nu modtaget Dronningens Fortjenstmedalje for. Foto: Hans Chr. Gabelgaard
Seks årtier som frivillig i Hjemmeværnet giver anledning til anerkendelse for indsatsen. Den anerkendelse har den snart 90-årige Broder Holsteen Jessen nu fået i form af Dronningens Fortjenstmedalje.
Annonce

Bovlund: Det hvide bornholmerur i stuen på det nedlagte landbrug i Bovlund slår 10 slag. Her fra stuen er der udsigt udover den store køkkenhave, der forsyner madlavningen med de fleste grøntsager.

På bordet ligger en lille flaskegrøn æske med en sølvkrone på låget. Indholdet af æsken tilhører Broder Holsteen Jessen: Dronnings Fortjenstmedalje for 60 års frivillig tjeneste i Hjemmeværnet. Den lille medalje med stor betydning vender vi tilbage til.

Meget er sket, siden Broder Holsteen Jessen for seks årtier siden meldte sig til Hjemmeværnet, der dengang havde en afdeling i Nørre-Rangstrup.

De fleste af soldaterkammeraterne er væk. Det er en ubehagelig tanke, som den snart 90-årige herre selv udtrykker det, men det vidner også om de mange oplevelser, man får med, når man bliver ældre.

Selvom det er mange år siden, at Broder Holsteen Jessen blev en del af Hjemmeværnet, kan han stadig huske, hvordan han blev hvervet til tjeneste tilbage i 1959.

- Det var en fantastisk sommerdag, da tre mænd i fuld uniform kom ud i marken, hvor jeg arbejdede som landmand. Dengang gik de nærmest fra dør til dør for hverve til frivillig tjeneste, husker han tilbage.

- Jeg ved ikke, om jeg sagde ja, fordi det var så fint et sommervejr, men jeg har ikke på noget tidspunkt fortrudt det.

- Næsten alle kom i uniformer - undtagen mig. Jeg kunne ikke passe min mere.

Broder Holsteen Jessen om overrakkelsen af dronningens fortjenstmedalje

Annonce

Klar til tjeneste

I Hjemmeværnet skulle Broder Holsteen Jessen oplæres i at håndtere våben. De frivillige skulle også være parate til at forsvare fædrelandet, hvis det en dag blev nødvendigt. Det var dog aldrig en reel frygt hos Broder Holsteen Jessen eller kammeraterne.

Sammenholdet blandt de frivillige blev stærkt, og kontakten fortsatte mellem vennerne gennem alle årene.

- Vi havde det sjovt. Når man som mig aldrig havde haft et våben i hånden før, så var det interessant at skulle håndtere dem, fortæller Broder Holsteen Jessen, der særlig husker en oplevelse i uniformen.

- En dag var vi syv mand, der skulle pakke sammen efter en øvelse. Vi skulle altid huske patronhylstrene, men den dag glemte vi fem af dem. Da vi kom tilbage fra øvelse, blev vi linet op og skulle stå til ansvar for de manglende hylstre. Der var ingen, der ville fortælle, at vi havde glemt dem, så det gjorde jeg. Det er altid fornuftigt at fortælle sandheden, men der var nogle, der fik røde ører, griner Broder Holsteen Jessen.

Annonce

Nationalfølelse

Broder Holsteen Jessen er født og opvokset i Bovlund, hvor han i dag bor sammen med hustruen Esther Lautrup Jessen. Sammen har de fem børn og ni børnebørn. Men selvom Broder Holsteen Jessen er født i det sønderjyske, taler han ikke dialekten, som han påpeger. Med en far fra Kolding og en mor fra Stevns blev det ikke talt i hjemmet. Men den sønderjyske patriotisme har altid været en del af Broder Holsteen Jessen. Og både nationalfølelsen og kulturen har fyldt meget i hjemmet. Det er måske meget naturligt, når man har oplevet en verdenskrig. At man besidder en nationalfølelse er godt, så længe det ikke går over gevind, som han understreger.

Interessen for kultur har fulgt Broder Holsteen Jessen gennem livet. Han har i alle de år, han kan huske tilbage blandt andet været en stor del af Bovlund Teater- og Foredragsforening. En enkelt gang har han selv optrådt på scenen - det var ikke noget, han igen skal prøve. Det var derimod det kreative arbejde med scenografien, der trak. Men friluftscenen havde muligvis slet ikke været der, hvis det ikke havde været for Broder Holsteen Jessen.

I 2000 var han med i en mindre gruppe, der tog initiativ til, at landsbyen skulle havde den udendørs scene.

Selvom der ikke var mange tilbage fra den gamle Nørre-Rangstrup afdeling, som Broder Holsteen Jessen begyndte ved, var det en stor dag for ham, da han modtog sølvmedaljen for 60 års frivillig tjeneste i Hjemmeværnet. Foto: Hans Chr. Gabelgaard
Annonce

Fortjenstmedalje

I 1972 brændte gården i Bovlund, som Broder Holsteen Jessen, ud af en søskendeflok på syv, havde overtaget. Det førte en masse arbejde med sig, og han måtte derfor melde sig som passiv i Hjemmeværnet. Men han har fulgt med på sidelinjen gennem alle årene blandt andet ved at modtage Hjemmeværnets fagblad.

Og så tilbage til fortjenstmedaljen. Den blev overrakt til fest og musik i Gram sammen med andre, der også har været en del af Hjemmeværnet.

- Næsten alle kom i uniformer - undtagen mig. Jeg kunne ikke passe min mere, griner ejermanden af sølvmedaljen.

Selvom der ikke var mange tilbage fra den gamle Nørre-Rangstrup afdeling, var det en stor dag for Broder Holsteen Jessen:

- Den betyder meget. Det er jo en stor anerkendelse for den indsats, man har ydet gennem årene.

Bornholmeruret slår igen. Denne gang 11 slag. Der skal tages hul på dagens øvrige gøremål.

Mange år er gået både som aktiv og passiv i Hjemmeværnet. En ting er sikkert: Broder Holsteen Jessen er en del af det til den dag, han ligger vandret, som han selv udtrykker det.

Kultur og nationalfølelse har altid fyldt meget i den snart 90-årige mands opvækst. Det har også stor betydning i dag. Det ses blandt andet på væggene i det nedlagte landbrug i Bovlund, hvor han i dag bor sammen med hustruen Margrethe Jessen. Foto: Hans Chr. Gabelgaard
Broder Holsteen Jessen har fået fortjenstmedalje for 60 års frivillige tjeneste i Hjemmeværnet. Foto: Hans Chr. Gabelgaard
Annonce
Annonce
Digeposten

Nu skal der pustes mere liv i Visby

Annonce
Annonce
Digeposten

i30 til under 200.000 kroner

Annonce
Forsiden netop nu
Digeposten

Klumme: Prøv det nu af

Digeposten

Kaffe, kage, Sol og Strand i Ballum

Digeposten

Alzheimerforeningen mangler indsamlere

Annonce