Annonce
Digeposten

Forfatter: Glasset må godt være halvt tomt i stedet for altid at være halvt fyldt

Linda Karen Prahl Jørgensen debuterer som forfatter med digtsamlingen Stabilgrus, der udkommer den 11. juni. Men allerede nu er der åbent for forsalg. Privatfoto: Linda Karen Prahl Jørgensen.
Linda Karen Prahl Jørgensen fra Skærbæk er debuteret med digtsamlingen Stabilgrus. Med afsæt i sin egen barndom i det sønderjyske, tager hun læseren med gennem et liv med få midler, men gode intentioner, og hvordan man skaber et andet liv end det man er vokset op med.

Skærbæk/Aarhus: Mellem bjerge af madpakker på køkkenbordet, og børn, der løber rundt, sidder Linda Karen Prahl Jørgensen og skriver. Det er blandt andet her, tankerne kommer til hende. Tankerne som nu er blevet nedfældet og samlet i hendes debutbog - digtsamlingen Stabilgrus.

Den 36-årige kvinde bor i dag sammen med sin mand, Rasmus, og deres tre børn på otte, fem og et år i Aarhus. Men Linda Karen Prahl Jørgensen har rødder i Skærbæk. Det er her tankerne og temaet til bogen stammer fra.

Linda Karen Prahl Jørgensen, der er uddannet lærer og har en akademisk grad i pædagogik, er vokset op med en mor, der i alle årene har arbejdet på Skærbæk Plejecenter som rengøringsassistent og i køkkenet, mens hendes far havde en vognmandsvirksomhed.

Duften af motorolie og Slots øl fra Tyskland, der blev drukket ude i værkstedet, mens der blev arbejdet hårdt, var en del af Linda Karen Prahl Jørgensen opvækst.

Hun husker også, hvordan hun ofte var med sin far ude at køre. Hvordan de to sammen hentede grus ude i grusgravene rundt om i Sønderjylland. Det er også her titlen på hendes nye digtsamling, Stabilgrus, kommer fra.

- Stabilgrus er godt at bruge som fundament under bygninger, fordi det ikke sætter sig. Det er stabilt, men fleksibelt. Det kendetegner også os mennesker. Vi kan alle være stabile, men der kan også ligge noget grus i os alle sammen, der kan rumstere rundt.

- Det hele kan se nemt ud, men vi ved aldrig, hvad der gemmer sig bagved. Hvor meget stabilgrus er der lagt i hvert menneskes indkørsel uden at huset kollapser? Det er det spørgsmål, der har drevet mig til at skrive bogen, fortæller Linda Karen Prahl Jørgensen.

- Jeg er blevet inspireret af mit eget liv og de kvinder, jeg har mødt. Digtene omhandler det med at jonglere mellem karriere, børn, hus, mand, ambitioner og forventninger fra samfundet.

Linda Karen Prahl Jørgensen, forfatter til digtsamlingen Stabilgrus

Litteraturen

Stabilgrus indeholder 97 digte, som handler om en provinskvinde i 30'erne. Selvom bogen er fiktion, henter forfatteren oplevelser, erfaringer og beskrivelser fra sit eget liv med en barndom og opvækst i Skærbæk, og senere et voksenliv i Mårslet - en forstad til Aarhus.

- Jeg er blevet inspireret af mit eget liv og de kvinder, jeg har mødt. Digtene omhandler det med at jonglere mellem karriere, børn, hus, mand, ambitioner og forventninger fra samfundet, siger Linda Karen Prahl Jørgensen.

Og så handler den om at være mønsterbryder. Hvordan holder man rigtigt om de store, svulstige rødvinsglas, når det altid har været dåsebajerne, der er serveret i hjemmet, som hun selv udtrykker det. Svaret har sønderjyden ikke en udførlig vedledning på, men Linda Karen Prahl Jørgensen er gennem arbejdet med bogen, kommet det lidt nærmere - det handler nemlig om ordene.

Særligt hendes dansklærer fra Skærbæk Realskole og senere engelsklæreren fra Tønder Gymnasium, fik Linda Karen Prahl Jørgensens øjne op for, hvad det andet skulle være.

- Jeg har stor respekt for, hvordan mine forældre har knoklet. Jeg havde bare brug for at gøre det på en anden måde. I skolen blev jeg introduceret til litteraturen. Mine lærere viste mig, at jeg kunne møde noget andet i Skærbæk - at jeg kunne blive noget andet end det mine forældre var, husker Linda Karen Prahl Jørgensen tilbage.

Annonce

Hummus

Noget andet, som den debuterende forfatter ønsker at give videre til sine kommende læsere, er budskabet om, at alt ikke behøver at være perfekt altid - selvom det alt for ofte ifølge hende, er sådan det bliver fremstillet.

- Det er okay, at spise leverpostejmad til aftensmad, eller bare røre købehummus op med creme fraiche og når mine gæster spørger mig, om jeg har lavet den fra bunden, så være ærlig og sige, at så godt går det heller ikke. Nogle gange er det okay at sætte barren lidt lavere, som hun siger.

Måske vil man endda få det bedre, hvis man i højere grad forholder sig til de mere uperfekte ting i livet. Det ligger der noget ægte og forløsende i, mener Linda Karen Prahl Jørgensen. Den erfaring har hun selv taget med sig fra barndomsbyen i det sønderjyske til køkkenbordet i Aarhus-forstaden i dag.

- Jeg vil gerne fortælle alle andre, at de ikke er alene med de ting, som de går og arbejder med. Vi er omringet af glansbilleder, men glasset må godt være halvt tomt i stedet for altid at være halvt fyldt. Gennem litteraturen kan vi vise, at det er okay, og gennem den kan vi skabe små forandringer.

Den 11. juni udkommer Stabilgrus, men man kan allerede forudbestille de 160 sider. Og det går allerede godt. Linda Karen Prahl Jørgensen går da også allerede med nye digte i hovedet. Måske bliver de ikke kun skrevet med afsæt i det sønderjyske - men også dernede, fortæller hun.

Annonce

Mest læste

Annonce
Annonce

Seneste nyt

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu

Mest læste

Seneste nyt

Annonce