Annonce
Digeposten

Forfatter til bog om sindslidelser: Man skal ikke føle sig alene

Tina Kragh har udgivet bogen "Lykken er lunefuld". En bog om sindslidelser, som hun selv har lidt af. Foto:Timo Battefeld
Tina Kragh fra Toftlund debuterer med bogen "Lykken er lunefuld". Den berører vigtige og skrøbelige emner som sindslidelser. Lidelser, som man ikke skal gå med alene, mener forfatteren.
Annonce

Toftlund: Angst, OCD, personlighedsforstyrrelse, tvangstanker- og handlinger.
Det har i mange år været en del af Tina Kraghs hverdag. Det er der nu kommet en bog ud af. For hvordan kommer man videre, når der ikke findes en kur på nogen af diagnoserne?

For nok findes der piller, men for 49-årige Tina Kragh fra Toftlund har det at være åben om sine sygdomme været en stor hjælp. Det håber hun nu, at flere med bogen "Lykke er lunefuld" også vil gøre.

Tina Kragh fra Toftlund lider blandt andet af tvangstanker, OCD og angst. Hun har altid været en forsigtig pige, som Tina Kragh selv udtrykker det, men i 2004 måtte den tidligere lærer gå på førtidspension, fordi angsten og stress havde taget over. Foto: Timo Battefeld

- Dem, der har det svært, skal komme ud med det, og de skal vide, at de ikke er alene med det. Det kan være svært at tale om, og det kan være svært for andre at forstå, men det hjælper at italesætte sindslidelser i stedet for selv at gå med det, fortæller forfatter-debutanten, og fortsætter:

- Det er vigtigt at søge hjælp i tide, og det er vigtigt at huske på, at man ikke er svag, fordi man søger hjælp.

Annonce

Ritualer

Nogle af de ting, som Tina Kragh slås med, og som hun beskriver i bogen, er, hvordan hun blandt andet har ritualer, som hendes tvangstanker fortæller hende, at hun skal igennem. Det handler for eksempel om at tælle vasketøjet, når det bliver lagt sammen, eller at hun jævnligt skal tjekke alle rummene i huset for at være sikker på, at der er ryddet op, præcist som hun ønsker det - før det er gjort, er der ikke ro i hovedet, som Tina Kragh siger.

- Jeg tæller meget. Det gør mig enormt træt, men det skaber samtidig uro i hovedet, hvis jeg ikke gør det. Men jeg synes, at det er pinligt, at jeg gør de her ting, for det kan være svært for andre at forstå, fortæller Tina Kragh.

Det har heller ikke altid været sådan, at hun har fortalt andre om sine kampe. Nogle gange har det været lettere at sige, at hun går hjemme på grund af dårlig ryg.

Bogen "Lykken er lunefuld" er Tina Kraghs først udgivelse. Hun blev opfordret til at skrive historien om hendes egen tilværelse med sindslidelser, efter hun havde holdt et foredrag om fotokunst, hvor hun tilfældigt komme ind på udfordringerne ved at lide af blandt andet tvangstanker. Foto: Timo Battefeld

- Men det er jo bare ikke rigtigt. Det er jo en psykisk sygdom, som jeg lider af. Men det kan være svært at sige, fordi det er ikke noget, man kan se, og derfor svært at forstå, fortæller Tina Kragh, som samtidig påpeger, at det vigtigste ikke er, at folk forstår hende, men at de accepterer hende trods sindslidelserne. Noget, som hun i høj grad har oplevet, at folk gør.

Annonce

Bogen

Men det har nu hjulpet at få mange af tankerne ned på siderne i bogen, der er delt op i tre dele.

Første del er med fotografier, som Tina Kragh selv har taget. Billeder, der skal symbolisere følelserne som ensomhed, afmagt, social angst og håbløshed. Følelser, der for de fleste med sindslidelser nemt kan genkende.

I bogens anden del fortæller forfatteren om sin egen nedtur.

Tina Kragh er uddannet skolelærer, men i 2004 måtte hun gå på førtidspension på grund af stress og senere en depression, særligt fordi hun tog alle problemerne på arbejdet med hjem.

Heldigvis var hun hurtigt til at søge hjælp hos både lægen og en støtteperson, som Tønder Kommune stillede til rådighed. Og så har hendes mand, Morten, og datter Signe været en stor støtte - også gennem skriveriet.

- Det har været grænseoverskridende at skrive bogen. Udadtil ser alting normalt ud, men vender man vrangen ud på min hjerne, så vil man kunne se, hvor meget kaos der er derinde, siger Tina Kragh.

Første del af bogen "Lykken er lunefuld" består af kunstfotografier med ord, som beskriver fotografiets stemning. Tina Kragh er i fritiden hobbyfotograf og har derfor selv taget og redigeret alle billederne i bogen.  Foto: Timo Battefeld

I den sidste del af bogen opfordrer Tina Kragh så netop andre til også at turde åbent og ærligt at tale om det at være psykisk sårbar.

For der findes ikke nødvendigvis en kur. Som Tina Kragh siger, at vil hendes sind altid være skrøbeligt. Men hun har erfaret, at det hjælper at være åben omkring det.

"Lykken er lunefuld"

Bogen "Lykken er lunefuld" kan bestilles i boghandlen eller købes på nettet.
Bogen koster 160 kroner og halvdelen af et eventuelt overskud donerer forfatter Tina Kragh til Landsforeningen SIND.

Annonce
Annonce
Digeposten

Der er fransk på toppen i Danmark

Annonce
Annonce
Digeposten

Dacia sænker pris på Dokker og Duster

Annonce
Forsiden netop nu
Digeposten

10 facts om Fodbold for hjertet

Digeposten

Klumme: Kirkegaard og Klippekrabber

Midtsyd

Samlede 50.000 kroner ind til Røde Kors

Digeposten

Idylhuset er åbnet i Skærbæk

Digeposten

Fords familiefræser

Annonce