Annonce
Digeposten

Fra Ballum til Montreal: Kenny er indbegrebet af Sønderjylland

Kenny Peter på scenen med sine inderlige sange præget af stærke sønderjyske rødder. Foto: Privatfoto.
Den sønderjyske musiker Kenny Peter er stærkt på vej frem med sin musik, der både tænkes og synges på sønderjysk.
Annonce

BALLUM/MONTREAL: "Sanger og sangskriver fra marsken". Sådan beskriver den sønderjyske musiker Kenny Peter sig selv på de sociale medier. Noget der rammer lige i midten af skiven, for det er netop hjemstavnen, der i høj grad præger hans musik.

Sangene synges på sønderjysk, tankerne bag tænkes på sønderjysk, og i høj grad er Kenny Peter bare indbegrebet af Sønderjylland.

Alligevel er dette ikke en historie om en mand, der bor i Sønderjylland og aldrig vil flytte herfra. Selvom sjælen bliver boende, er det nemlig Canada og millionbyen Montreal, der i dag danner rammen.

- Min kone er græker og canadisk statsborger. Så fik hun simpelthen drømmejobbet, og så rykkede vi. Der var penge i det, og i dag bor vi i Montreal med vores lille dreng på to år. Det hele skete i februar lige før corona, så lige nu står jeg lidt i en situation, hvor alle ansøgninger er sat på pause, og hvor vi lever af konens indkomst og opsparing, siger Kenny Peter.

Annonce

Drømmen tidligt fanget

Musikken og de veje, den kan fører en hen, er ikke ny for Kenny Peter. Allerede som helt ung blev han nemlig draget.

Noget der skete tilbage i 5. klasse på Ballum Skole.

- Der kom en engelsklærer til Ballum Skole. Hun havde simpelthen en guitar med, og så havde hun også Beatles. Det sprængte fuldstændig mine rammer, fortæller Kenny Peter.

Musikeren Kenny Peter har stor fokus på sine sønderjyske rødder. Både i musikken og i livet generelt. Foto: Privatfoto

Selvom Beatles var blandt de aktører, der fangede Kenny Peter for alvor, er det en række danske superstjerner, han i dag lader sig inspirere af, når han selv optræder med sine inderlige sange.

- Hvis man lytter efter, kan man tydeligt høre, at navne som Shubidua, Kim Larsen og John Mogensen i den grad har præget mig, udtaler han, mens der også er inspiration fra den svenske popgruppe ABBA.

Annonce

Smed masken

At synge sine sange på sønderjysk er et særdeles aktivt valg, som Kenny Peter har taget fremfor klassikeren med rigsdansk.


Det er et maskefald, og pludselig synger jeg præcis på den måde, jeg tænker. Der er ikke noget filter imellem.

Kenny Peter


Et valg som også den sønderjyske sangerinde Rikke Thomsen har taget med bragende succes, og netop Rikke Thomsen har også været vigtig for Kenny Peter.

- Lige før hun slog igennem, mødte jeg hende i en musikforretning, hvor vi snakkede sammen. Så gik der et par uger, og så gik det bare op for mig, at det jo præcis var det med at synge på sønderjysk, jeg havde forsøgt mig med for år siden, fortæller han.

En vej der var meget naturlig at gå. I hjemmet og i skolen blev der snakket sønderjysk, og faktisk blev Kenny Peter nærmest rettet, hvis der sneg sig rigsdanske ord ind.

Det til trods var det noget af en omvæltning at begynde at synge sange på modersmålet.

- Det var meget mærkeligt til at begynde med. Der er den her maske, man påtager sig omkring det rigsdanske, og den falder jo totalt. Det er et maskefald, og pludselig synger jeg præcis på den måde, jeg tænker. Der er ikke noget filter imellem, understreger Kenny Peter.

Annonce

Rødderne fylder

Selvom Kenny Peter i dag er at finde i Montreal, er det langt fra ensbetydende med, at de sønderjyske rødder ikke stadig sidder i ham.

Det gør de i allerhøjeste grad, og sådan skal det ifølge ham også være.

- Jeg tror, at det sker for enhver, der rejser væk. Det er først der, man sådan virkelig for alvor begynder at integrere det i den, man er. Da coronaen ramte, og jeg pludselig ikke kunne komme hjem og give koncerter, blev jeg ramt af en stor følelse af hjemve, fortæller Kenny Peter.

Album på vej

I slutningen af november udgiver Kenny Peter en CD.

Han holder release party den 22. november på Ballum Slusekro.

Allerede nu kan man høre masser af musik fra ham på de sociale medier, mens han har fire sange på musiktjenesten Spotify.

Og det er ikke den eneste måde, Sønderjylland præger ham på. Også historisk er han meget bevidst, og blandt andet har han skrevet hyldestsang til genforeningen.

- Jeg har familie, der har kæmpet modvilligt for tyskerne. Jeg kan huske min farfars onkel Hans, der selv kæmpede modvilligt for tyskerne i Norditalien. Han blev 96 år, og det var helt vildt med hans historier om genforeningen. Han kunne huske den så tydeligt. Det var en tirsdag, og det regnede helt vildt. Bare sådan nogle detaljer gør, at det hele bliver meget mere nært for en, lyder det.

Annonce

Drømmen som levevej

Kenny Peters musik er utraditionel, men det til trods er der blevet taget rigtig godt imod Ballum-musikeren.

Så meget at han blev fuldstændig væltet, da en crowdfunding skulle hjælpe ham frem mod at kunne udgive et album.

- Jeg havde måske håbet på at få 3.000 kroner, og så ville jeg stadig mangle 7.000. Pludselig stod jeg med 10.500 kroner, og det var helt vildt. Blandt andet valgte Sønderjysk Forening at smide penge i det, fortæller Kenny Peter stolt.

Til efteråret udkommer han så med et splinternyt album, og drømmene er der for fremtiden.

- Jeg drømmer om at nå til et sted, hvor jeg kan have en fast indtægt af at spille musik. Det er det her, jeg vil, og jeg er gået all in. Jeg har en kandidatgrad i filosofi, men det er musikken, jeg virkelig vil. Jeg føler, at jeg har fundet det, der virker for mig, slutter Kenny Peter.

Kenny Peter har rødder i Ballum, men bor i dag i Canada. Foto: Privatfoto
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Digeposten

25 års jubilæum

Digeposten

Lions igen på banen med julelotteri

Digeposten

12 biler fik Det gyldne Rat

Digeposten

Hent passet udenfor åbningstiden

Digeposten

Den sønderjyske Almanak er på gaden

Digeposten

Blå Kors overtager Svalen

Digeposten

Foredrag på kirkemusikskolen

Digeposten

Lav flotte græskar på Postgaarden

Digeposten

Octavia plug-in til 299.995 kroner

Annonce