Annonce
Digeposten

Gennem nåleøjet: STUK-elever producerede landets bedste avis

De 20 elever fra 8.X på STUK i Toftlund fik onsdag besøg af Tønders borgmester, som kunne overrække dem en check på 10.000 kroner. Eleverne har nemlig produceret landets bedste skoleavis i forbindelse med Avisen i Undervisningen, som Berlingske står for. Konkurrencens jury består af journalister og redaktører fra netop Berlingske. Foto: Hans Chr. Gabelgaard
STUK i Toftlund er hamrende skarpe til det med aviser. Det kunne 8. X onsdag fejre, for de har i forbindelse med "Avisen i Undervisningen" produceret den avis, der viste sig at blive landets bedste. Det blev de onsdag belønnet for.
Annonce

TOFTLUND: Sort arbejde, tunede knallerter, adoption, matchfixing og catfishing. Det er blot nogle af temaerne i de historier, som eleverne fra 8. X på STUK i Toftlund har produceret til deres avis i forbindelse med konkurrencen "Avisen i Undervisningen".

Historier, som nu har indbragt dem prisen som landets bedste avis og ikke mindst en kontant belønning på 10.000 kroner, som følger med hæderen.

- Jeg havde ikke troet, at vi ville vinde, sagde Line Møller.

- Jeg troede også, at det var en joke, da vi fik det at vide, tilføjede Jesper Clausen.

Begge er de elever i 8.X.

Men det var ingen joke. Journalister og redaktører fra Berlingske, som står bag aviskonkurrencen, havde valgt 8. X. Det havde de blandt andet fordi eleverne gennem avisen har været dygtige til at finde mange af kilderne til historierne "ude af huset". Samtidig fik de ros for layoutet, billederne og for både at tænke i nyheder, baggrundsartikler, portrætter og voxpop.

8. X tog titlen i hård konkurrence, for over 400 andre klasser landet over har deltaget i konkurrencen - inddelt i kategorierne 6. – 7.-klasse og 8.-10.-klasse.

Avisen i Undervisningen

Avisen i Undervisningen (AiU) er Berlingskes tilbud til undervisningsverdenen. Berlingske overtog i juni 2019 AiU fra brancheorganisationen Danske Medier.

AiU’s største aktivitet kaldes Nyhedsugen. Her konkurrerer 6.-10. klasser landet over om at lave den bedste avis eller webavis. Klasserne får i den forbindelse gratis digital adgang til Berlingske, Weekendavisen og B.T.

Berlingske driver AiU i samarbejde med Pædagogisk LæringscenterForening, Dansklærerforeningen, Danmarks IT- og Medievejlederforening og LærIT.

Annonce

Sandhed og løgne

Hvert år vælges der et nyt tema, som landets klasser skal skrive deres aviser indenfor. Dette års tema var med titlen "Sandhed og løgne" en svær en af slagsen. For hvordan får man mennesker til at fortælle om løgne, de må have fortalt? Eller hvordan får man dem til at åbne op for ting, de næppe er stolte af? Det var elevernes opgave at finde ud af det.

- Det var svært at få folk til at åbne op. Da vi skrev om sort arbejde, var der ikke mange, der ville fortælle noget, sagde Louise Hein, der var blandt avisens tre redaktører. Trioen havde ansvaret for redaktionsmøderne hver morgen i den uge, som konkurrencen forløb over.

Anderledes var det med historien om catfishing. Begrebet der er betegnelsen for, at en person skaber en falsk identitet på en social netværkskonto for bevidst at vildlede en anden.

- Vi fandt en gruppe på Facebook med folk, der havde været ude for catfishing. Der var mange, der gerne ville stå frem der, fortalte Line Møller.

Avisen fik også sit navn ud fra temaet om sandhed og løgne: Pinocchio Posten.

- Pinocchios næse vokser jo som bekendt i takt med, at han lyver, sagde elevernes klasselærer, Rikke Andersen, der har været klar til at hjælpe eleverne, når de havde brug for det. Det var dog ikke meget. Eleverne havde nemlig været ganske selvkørende for at nå det bedst mulige resultat.

Annonce

Stolt lærer

Det var ikke kun glade elever, der kunne modtage checken på 10.000 kroner, som borgmester Henrik Frandsen onsdag overrakte klassens 20 elever.

Det var også en meget stolt klasselærer.

- Jeg er vanvittig stolt og rørt af mine dygtige elever, sagde Rikke Andersen.

Hun er glad for undervisningsprojektet med at lave en rigtig avis, fordi undervisningen på den måde bliver meget virkelighedsnær for de unge.

- Elevernes samfundsbilleder er ofte indskrænkede, men med en opgave som denne tvinges de til at undersøge, hvilket samfund de er en del af. Blandt andet ved at snakke med fremmede og finde frem til de gode historier, fortalte hun.

Planen er, at de 10.000 kroner skal bruges på en tur til København, hvor eleverne og vinderne af landets bedste avis i undervisningen kan hygge sig.

Sejren blev også fejret med chips og sodavand i klassen. Foto: Hans Chr. Gabelgaard
Marikka Madsen (tv.), Line Møller, Louise Hein og Jesper Clausen var blandt eleverne, der har produceret og stået for avisen Pinocchio Posten. Berlingskes chefredaktør, Mette Østergaard, sendte eleverne en personlig videohilsen, hvori hun roste dem for at have produceret en oplysende og engagerende avis. Foto: Hans Chr. Gabelgaard
Eleverne havde blandt andet skrevet historier om matchfixing, adoption, catfishing, tunede knallerter og sort arbejde. Historier, som kunne gå under temaet "Sandhed og løgne". Foto: Hans Chr. Gabelgaard
Eleverne havde været selvkørende ugen igennem, da avisen skulle produceres. Vinklerne skulle være skarpe og layoutet perfekt. Men da Tønders borgmester, Henrik Frandsen, stillede de unge mennesker spørgsmålet, om der var gemt en journalist i maven på nogen af dem, blev der stille. Foto: Hans Chr. Gabelgaard
Annonce
Annonce
Digeposten

Nu skal der pustes mere liv i Visby

Annonce
Annonce
Digeposten

i30 til under 200.000 kroner

Annonce
Forsiden netop nu
Digeposten

Klumme: Prøv det nu af

Digeposten

Kaffe, kage, Sol og Strand i Ballum

Digeposten

Alzheimerforeningen mangler indsamlere

Annonce