Annonce
Digeposten

Gertrud fik hugget hovedet af: Nu tænker jeg over, om den har haft et liv

Eleverne fra Bankagerskolen i Horsens var den første klasse til at besøge den nye madlejr på Højergård i Højer. Her skulle de blandt andet se, hvordan en høne tager sig ud indeni, inden den senere skulle blive til elevernes aftensmad. Foto: Hans Chr. Gabelgaard
På madlejren skulle elever se, hvordan en høne tager sig ud indvendigt. Eleverne var ikke bange for hverken at se eller røre det, der senere skulle blive deres aftensmad.
Annonce

Højer: På bordet ligger Gertruds krop. Nogle centimeter ved siden af ligger hovedet, der for få minutter siden sad på hendes krop. Lige om lidt har hun heller ingen fjer eller organer i kroppen.

Det knaser, da madguide Mie Petersen knækker leddene i hønen, så den er lettere at skære op. Men tilskuernes blikke er fastfrosset på den livløse krop. Det er de også, da Mie Petersen åbner hønens brystkasse med den store køkkensaks.

- Prøv at mærk, hvor varm den stadig er, siger hun, mens flere fingre straks efter føler på den nu fjerløse hønekrop.

De nysgerrige blikke tilhører eleverne fra Bankagerskole i Horsens. De er den første skoleklasse til at tænde for kogepladerne i de nye køkkener på Højergård i Højer, som er blevet forvandlet til Arla Fondens madlejr for 6. og 7. klasser.

- Er I okay? I må godt kigge væk, siger Mie Petersen i en blid tone, men interessen for, hvad der sker på køkkenbordet, er for stor.

- Før tænkte jeg mere over, om kødet smagte godt, og ikke om den havde haft et godt liv. Det gør jeg nu. Jeg tænker også mere over, hvad der er i hønen, og hvor vores mad egentlig kommer fra.

Kathrine Gade Enemærke, elev fra Bankagerskolen i Horsens

Annonce

Fra jord til bord

Eleverne er på madlejren en uge for at lære at mindske madspild, at affaldssortere og for at få nogle madoplevelser i køkkenet. Parteringen af hønen er ikke bare et sjovt indspark i ugen. Den skal lære eleverne, hvor maden, de spiser, egentlig kommer fra.

- Eleverne kan på den her måde følge råvarerne hele vejen fra deres reneste form, til de er forarbejdet, forklarer Sanne Vinther, der er direktør for Arla Fonden.

Målet er, at eleverne på den måde bliver mere selvsikre og nysgerrige på at lave mad.

- Hvad tror I, at det her er, spørger Mie Petersen, mens hun hiver en lang snor ud af hønen.

- Tarmen, bliver der selvsikkert svaret.

Annonce

Ikke skræmmende

Man kan måske tro, at synet og ikke mindst lugten af parteringen ville få eleverne til at væmmes. Men der må man tro om igen.

- Det er lidt trist at se den død, nu hvor vi lige har givet den et navn, men det skræmmer mig ikke at se. Jeg har faktisk endnu mere lyst til kylling nu, efter at have set, hvor kødet kommer fra, og at det er frisk, siger Oskar Rasmussen, mens flere af Gertruds indvolde nænsomt bliver fjernet.

Det gør også indtryk på klassekammeraten Kathrine Gade Enemærke at se tilberedningen af hønen.

- Før tænkte jeg mere over, om kødet smagte godt, og om den havde haft et godt liv. Det gør jeg nu. Jeg tænker også mere over, hvad der er i hønen, og hvor vores mad egentlig kommer fra, siger hun.

Senere på dagen skal eleverne så også tilberede hønen. Hvad de finder på at lave, er helt op til eleverne selv. Det er kun kreativiteten, der sætter grænser. Tanken er, at de skal bruge det, de har lært i løbet af ugen om sammensætningen af råvarer, når de laver kyllingretten.

Så er der kun at sige velbekomme.

Oskar Rasmussen var ikke bleg for at hilse på hønen, som af eleverne fik navnet Gertrud, inden den fik hugget hovedet af. Foto: Hans Chr. Gabelgaard
Eleverne var modige, da hønen skulle parteres. Men lugten kom dog bag på nogle af dem. Foto: Hans Chr. Gabelgaard
Der blev både rørt, set og lugtet, da hønen blev parteret. Mie Petersen, der er madguide på madlejren, fortalte undervejs om organernes forskellige funktioner, og hvad der kunne spises. Foto: Hans Chr. Gabelgaard
Hønen fik tilnavnet Gertrud, inden hun fik hugget hovedet af til et godt formål - nemlig at eleverne fra 6. klasse skulle lære om hønens anatomi og blive klogere på, hvor maden egentlig kommer fra. Foto: Hans Chr. Gabelgaard
Eleverne var ikke for sarte til at se parteringen af hønen - tværtimod. Foto: Hans Chr. Gabelgaard
Eleverne fra Bankagerskolen i Horsens indviede madlejren på Højergård. Foto: Hans Chr. Gabelgaard
Eleverne fra Bankagerskolen i Horsens indviede madlejren på Højergård. Foto: Hans Chr. Gabelgaard
Eleverne fra Bankagerskolen i Horsens indviede madlejren på Højergård. Foto: Hans Chr. Gabelgaard
Eleverne fra Bankagerskolen i Horsens indviede madlejren på Højergård. Foto: Hans Chr. Gabelgaard
Eleverne fra Bankagerskolen i Horsens indviede madlejren på Højergård. Foto: Hans Chr. Gabelgaard
Eleverne fra Bankagerskolen i Horsens indviede madlejren på Højergård. Foto: Hans Chr. Gabelgaard
Eleverne fra Bankagerskolen i Horsens indviede madlejren på Højergård. Foto: Hans Chr. Gabelgaard
Eleverne fra Bankagerskolen i Horsens indviede madlejren på Højergård. Foto: Hans Chr. Gabelgaard
Eleverne fra Bankagerskolen i Horsens indviede madlejren på Højergård. Foto: Hans Chr. Gabelgaard
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Digeposten

Sommerkoncerterne er på plads

Digeposten

Per giver en hånd med lokalt

Annonce