Annonce
Digeposten

Günther havde Digeposten i 40 år: Det gælder om at være på dupperne

Digeposten startede i sin tid i Løgumkloster som Løgumkloster Tidende, og efter 100 år står bogstaverne stadig skarpt i Tønder og omegn. Foto: Michael Ehrhorn
For familien Brag blev Digeposten noget af et familieforetagende, der nu kan fejre 100 år i trykken. Værdierne er stadig de samme, men formen har ændret sig.
Annonce

Fødselsdag: Det er altid noget ganske særligt at kunne fejre en rund fødselsdag. Endnu mere særligt er det, når fødselsdagen kan tilføje endnu et ciffer, og man runder de 100 år.

Det er nu tilfældet for Ugeavisen Digeposten. Avisen blev stiftet tilbage den 28. september 1920 af Peter Bahnsen, hvor det hele begyndte under navnet Løgumkloster Tidende.

Herfra var det planen, at sønnen Hermann Bahnsen skulle overtage, men Hermann Bahnsen døde under fangenskab fem år efter 2. verdenskrig.

I stedet kom datteren Sophie Bahnsen i spidsen sammen med svigersønnen Hans Brag, og på den måde kom Løgumkloster Tidende og senere Løgumkloster Avis ind i familien Brag, og her blev den længe.

Efter Hans Brag var det sønnen Günther Brag, der fik tøjlerne.

- Jeg havde Digeposten i 40 år, efter at min far havde haft den i fire år. Da min søn overtog, havde han avisen i godt 11 år, inden den gik videre til Den Sydvestjyske Venstrepresse, siger Günther Brag.

Annonce

Et familiebånd

At avisen på den måde er gået gennem generationer i familien Brag gør, at Digeposten fylder noget helt særligt i familien.

Avisen var nemlig med til at binde dem sammen.

- Ja, det blev jo lidt af et familieforetagende. Min far var i lære som som trykker hos min bedstefar, mens jeg selv blev udlært af min far. Herfra oplærte jeg så min søn som typograf, fortæller Günther Brag.

Med Digeposten som arbejdsopgave var det pludselig noget meget historisk, familien havde med at gøre, men det var ikke noget, de tænkte så meget over.

- Arbejdet skulle jo bare gøres. Det var en helt anden arbejdsgang end i dag, hvor det hele jo er elektronisk. Dengang handlede det meget om håndværk og det at være dygtig med fingrene. I dag skal man være dygtig med hjernen, understreger Günther Brag.

Annonce

En anden form

Günther Brag virker en smule overrasket da der spørges ind til, at avisen nu allerede har eksisteret i 100 år.

- Det er jo rigtig mange år, må man sige!, nærmest bryder han ud.


Hvis ikke tingene skal gå i stå, så skal man være oppe på dupperne.

Günther Brag


Dyderne er stadig de samme med afgørende fokus på det lokale og nære, men det er i en anden form.

- Papiravisen bliver nok ikke 100 år mere. Der er jo også sket meget her i de senere år. Jeg tror, at Digeposten fortsætter længe endnu, men det bliver ikke som papiravis. De forsvinder jo efterhånden, og det ser man allerede i nogle lande. Skal den overleve, bliver det digitalt, for det er den vej, vi skal. Og så er der også distributionen. Det er jo dyrt i dag, og her er tingene lettere elektronisk, mener Günther Brag.

Günther Brag græder ikke de store tårer over, at den klassiske avis i dag er mere digital, selvom det for nogle tager lidt af charmen ved en klassisk avis.

- Det er jo tiden, og det kan vi ikke lave om på, understreger han.

Mulighederne for succes er der dog stadig, men det kræver den helt rette indstilling.

- Hvis ikke tingene skal gå i stå, så skal man være oppe på dupperne, lyder det fra Günther Brag.

Günther Brag (th.) er meget aktiv omkring Løgumkloster og særligt Kloster Mærken. Her ses han sammen med Bent E. Beim (tv.), der efterfulgte Günther Brag som medlem i mindefondens bestyrelse og som toastmaster under den årlige åbning af Mærken. Privatfoto
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Digeposten

Lav flotte græskar på Postgaarden

Digeposten

Foredrag på kirkemusikskolen

Digeposten

FC Sydvest lejer Superliga-talenter

Digeposten

Der er fransk på toppen i Danmark

Digeposten

Dacia sænker pris på Dokker og Duster

Digeposten

10 facts om Fodbold for hjertet

Annonce