Annonce
Digeposten

Her bliver festen holdt i Tønder Kommune i anledningen af Genforeningen

Genforeningen 2020 bliver fejret i hele landet - særlig i Sønderjylland. Rundt om i Tønder Kommune vil der frem til sommer været arrangementer, der markerer den 100 år gamle begivenhed. I Shweizerhalle i Tønder har man taget hul på fejringen med udgivelsen af bogen "Genforeningen i Tønder Kommune", en udstilling der beretter om 100 år gamle historier og så selvfølgelig sang. Sangene blev sunget fra en kopi af et originalt sanghæfte med "De forbudte sange."
Den 10. februar går det for alvor løs med arrangementer i Tønder Kommune, når 100-året for Genforeningen af Sønderjylland og Danmark bliver fejret.
Annonce

Genforening 2020: Det er nok ikke gået manges næse forbi, at det i år er 100 år siden, at Sønderjylland igen blev en del af Danmark. Det bliver fejret over hele landet, men særligt i Sønderjylland bliver der festet. Det går rigtig løs fra den 10. februar, der er datoen for afstemningen for præcis 100 år siden.

Her får du et overblik over nogle af de mange arrangementer, der bliver holdt i Tønder Kommune frem til den 10. juli.

1) Genforeningsfester

Rundt om i kommunen bliver der holdt genforeningsfester. Det sker på Rømø, hvor Rømø Menighedsråd og Rømø Lokalhistorisk forening inviterer til gudstjeneste i Rømø kirke og efterfølgende grønlangkålsspisning på Havneby Kro, hvor der også vil være foredrag.

I Løgumkloster Forsamlingshus bliver der også festet den 10. februar. Det sker med suppe og foredrag ved forhenværende minister Hans Christian Schmidt.

I Kulturhuset Emanuel i Skærbæk er der fællessang, musik og fællesspisning, og generaldirektør for Grænseforeningen, Knud Erik Therkelsen, vil holde tale.

I Toftlund vil man genskabe begivenheder under afstemningen for 100 år siden og sætte dem i et historisk perspektiv. På Frosch Hotel bliver man ført tilbage til stemningen, som den var i 1920.

I Møgeltønder kan man møde tidligere kulturminister og tidligere formand for Grænseforeningen, Mette Bock, til foredrag.

Festen i Bredebro bliver fejret i Bredebro Forsamlingshus, hvor der bliver holdt festtale af Bertel Haarder. Eftermiddagen vil blive krydret med fællessang samt kaffe og kage. Arrangementet vil blive indledt med faneindmarch af fire lokale foreninger: HHI, Forsvarsbrødrene, DSK og BIF.

2) Krigsneuroser og rentesyge

På Løgumkloster bibliotek kan man den fra den 18. til den 26. februar høre historien om sønderjyske soldater, krigsneuroser og rentesyge - om de soldater, der fik psykiske mén efter deltagelse i 1. Verdenskrig. Det er historien om ødelagte sind, lægernes famlen efter diagnoser og behandlingen på datidens sindssygehospitaler – og den oversete fortælling om langstrakte og komplicerede sagsforløb om krigsskadeserstatning efter Genforeningen i 1920.

3) Flemming Møldrup og Tom Buk-Swientys sjove opdagelser

Som ikke-sønderjyde har tv-værten Flemming Møldrup aldrig helt forstået sønderjyderne og landsdelens historie.

Han synes, at det er en fascinerende, men også lidt besynderlig region i Danmark. Derfor satte han sig for at blive klogere på historien om Genforeningen.

Han startede en Trabant og krydsede Kongeåen – med i kabinen havde han den sønderjyske forfatter, Tom Buk-Swienty.

De to herrer sætter derefter jagten på de ukendte og overraskende historier om sønderjyderne og deres dramatiske fortid.

Hvad de to tv-værter fandt ud af, kan du blive en del af, når de gæster Tønder Kulturhus og fortæller om deres sjove opdagelser. Det sker den 20. februar.

4) Musik i Kloster kirke

En grænse har to sider. Den historie bliver formidlet med musik i Kloster kirke, når Helsingør Domkantori, bestående af kor og orkester med 85 sangere og musikere, opfører værket "En grænse har to sider", som er skrevet med både dansk og tyske tekster. Det sker den 21. marts.

5) Hvor går grænsen?

Folkenes selvbestemmelse blev en bærende idé efter 1. verdenskrig, da Europakortet skulle tegnes i overensstemmelse med befolkningernes ønsker. Sådan gik det dog kun få steder.

Poul-Henrik Jensen, som er forstander på Jyderup Højskole, har i 2019 besøgt en række områder i EU, hvor selvbestemmelse og grænsedragninger stadig er til debat, og hvor mindretal stadig undertrykkes. Han fører publikum igennem de historiske og aktuelle grænsekonflikter i Grækenland, Spanien, Ungarn Rumænien og naturligvis Irland og Nordirland.

Han vil samtidig komme ind på, hvorfor Slesvigafstemningen i 1920 er et godt eksempel, som måske stadig kan bruges til at løse konflikterne i disse lande.

Efterfølgende vil sangerinden Rikke Thomsen give koncert.

Det sker på Hagge's Musik Pub i Tønder den 27. marts.

6) En Genforening vist i billeder

De fem fotoklubber i FotoforumSyd har i fællesskab lavet en fotoudstilling. Temaet for udstillingen er "Hjemstavn", set ud fra de sønderjyske/nordtyske særtræk og det gode naboskab til Slesvig-Holsten.

Udstillingen vises fra den 2. maj til 29. maj i Slotsfeltladen i Møgeltønder

7) "Sammen"

Egnsspillet Højt Til Himlen tager fat på historien om livet i Tønder by og Zeppelinbasen nord for Tønder. Her kan publikum følge nogle af Tønders indbyggere som levede for hundrede år siden - nogle er soldater, som netop gjorde tjeneste på basen. Det er historien om at være sammen i et område - delt af forskellige holdninger og sprog. Hvordan man levede sammen med hinanden, selv om man var på hver sin side. Tiden fra 1914 til 1920 og de historiske personers betydning for Tønder og grænsedragningen bliver beskrevet.

Spillet opføres i den historiske og arkitektoniske flyhangar i Soldaterskoven, som er den eneste flyhangar, der er tilbage, efter at englænderne bombede basen tilbage i 1918. Det sker fra den 5. maj til den 10. maj.

8) "De forbudte sange"

I anledning af feståret 2020 har Skærbæk Egnskor, under ledelse af Tove Tersbøl, valgt at korets sommerkoncert skal være en koncert med "De forbudte sange" som tema og omdrejningspunkt. Foruden firstemmig korsang, vil der også være fællessang med publikum, og fortællinger om sangens betydning og vilkår i udlændighedstiden. Koncerten bliver holdt i Kulturhus Emanuel den 27. maj.

9) Fest i Højer

I Højer vil Genforeningen blive fejret med blandt andet idræt, sang, spejderliv og fortællinger. Der vil være gymnastikopvisning ved Højer Efterskoles elevhold. Fællesspisning med burgere, pølser og brød. Dagen bliver sluttet af med bål og fællessang sammen med ”Den Blå Bogs Orkester”, som synger sange fra Højskolesangbogen.

Det sker den 27. maj.

10) Dronningen går i sin bedstefars fodspor

Festlighederne sluttes af den 12. juli, når dronningen besøger Tønder, ligesom hendes bedstefar Christian 10. gjorde det i 1920.

Dengang blev kongen modtaget på byens torv, og i modsætning til modtagelsen i det øvrige Sønderjylland, blev kongeparret modtaget af en tysksindet borgmester, da tre fjerdedele af befolkningen i Tønder havde stemt tysk.

I 2020 byder dagen på en festlig karettur gennem Tønders bymidte, et besøg på Schackenborg Slot, og en afstikker til porten til vadehavet i Tøndermarsken, hvis afvanding blev en af de største investeringer i Sønderjylland efter 1920.

Tidspunkter og tilmelding til arrangementerne

Du kan læse mere om arrangementerne og finde mange flere på Genforeningen2020.dk. Her kan du også se tidspunkter og tilmelde dig de forskellige tilbud.
Annonce
Annonce
Digeposten

Nu skal der pustes mere liv i Visby

Annonce
Annonce
Digeposten

i30 til under 200.000 kroner

Annonce
Forsiden netop nu
Digeposten

Klumme: Prøv det nu af

Digeposten

Kaffe, kage, Sol og Strand i Ballum

Digeposten

Alzheimerforeningen mangler indsamlere

Annonce