Annonce
Digeposten

Hvad er kultur for dig?

For Kurt Lyhne er kultur lig med musik. Han har selv spillet og sunget i mange år. Arkivfoto: Jacob Schultz
Uge 40 står i kulturens tegn i Tønder Kommune med mange forskellige kulturelle indslag hele ugen igennem. Men hvad er kultur egentlig? Det giver nogle af deltagerne et bud på her.
Annonce
Annonce

Kurt Lyhne

- For mig er kultur ikke så meget kunst men mere musik. Jeg er selv aktiv i underholdningsbranchen, hvor jeg spiller basun i et blæseorkester, og så har jeg været med i Gram Mandekor i 43 år. Og så spiller og synger jeg til forskellige arrangementer. Der var engang en klog mand, der sagde, at et syngende folk er et lykkeligt folk. Det er jeg meget enig i. Man kan ikke være ked af det, når man synger og spiller musik.

Kurt Lyhne er et kendt ansigt i Toftlund, hvor han bor sammen med sin kone Kirsten. Han har været frivillig i mange år i mange ved forskellige arrangementer. Til kulturugen kommer han og fortæller om sit eget liv som blandt andet soldat og om barndommen i Anum nord for Toftlund, og hvordan han senere endte der.

Aase Lene Lysgaard Madsen

For Aase Lene Lysgaard, der som frivillig repræsenterer kulturaktørerne i kommunen, er kultur mange ting. Ifølge hende afhænger definitionen af kultur af, hvad man er vokset op med. Arkivfoto: Hans Chr. Gabelgaard

- For mig er kultur, når mennesker skaber aktiviteter sammen. Det er i vores arv, at kulturen ligger, forstået på den måde, at vi bringer den kultur videre, som vi er vokset op med. På den måde kan kultur være mange ting. Kultur hænger sammen med det ord, som det bliver sat sammen med, for eksempel bygningskultur, kunstkultur eller musikkultur. På den måde er kultur også mangfoldig. Den finder sted alle steder, uanset hvor vi er. Man skal have en interesse for at finde den, men har man det, popper den op alle steder. Men det kræver også overskud. I det øjeblik man har kultur i et samfund, er der en vis grad af overskud.

Aase Lene Lysgaard Madsen er bindeled mellem Kulturelt Forum, som er en paraplyorganisation for alle kultur-aktører i Tønder Kommune og Kulturugen. Hun er med til at prikke foreninger på skulderen for at få dem med i kulturugen.

René Andersen

Formanden for Kultur og Fritid, René Andersen, er også en del af kulturugen. Ifølge ham er kulturugen vigtig både for folk i Tønder Kommune, men også for at vise andre uden for grænsen, hvad kommunen kan byde på. Arkivfoto: Karin K. Lorenzen

- Kultur er mange ting. Det kan være alt lige fra en koncert til et idrætsarrangement. Ser man på kulturugen, er kultur de ting, som man kan opleve i vores kommune. Vi har en mangfoldighed i høj klasse, og det glæder jeg mig til at opleve.

- Kulturugen er vigtig for folk, der bor i Tønder Kommune, så folk kan vise, hvad de går og arbejder med til dagligt. Men ugen er også vigtig for at vise folk uden for grænsen, hvad kommunen kan kulturelt.

René Andersen (V) er formand for Kultur og Fritid og vil blandt andet holde åbningstalen til kulturugen i Den Gamle Biograf i Løgumkloster den 28. september klokken 14.00.

Aksel Krogslund Olesen

For komponist Aksel Krogslund Olesen er kultur de erfaringer og refleksioner, man tager sig sig gennem livet. Arkivfoto: André Thorup

- Kultur er livet. Det er det at leve. For mig er kultur det, at man drager erfaringer gennem livet. Det kan for eksempel være at læse en bog, som man derefter reflekterer over.

Man kan også sige, at noget kultur er for eliten, men sådan noget som Kloster Mærken er jo også kultur.

Aksel Krogslund Olesen er komponist og vil ved åbningen af Kulturugen i den Gamle Biograf i Løgumkloster blandt andet spille musik sammen med Midtlandskoret og læse digte op.

Anne Mette Pedersen

For formanden for Kulturelt Forum, Anne Mette Pedersen, er kultur, når vi kommer hinanden ved, og det, der skaber livsglæde.Foto: Hans Chr. Gabelgaard

- Kultur er det, der gør, at vi har et dejligt liv og får livsglæde. Det der gør, at det ikke er arbejde det hele. Kultur er det, man kan lave i sin fritid, og som man finder ud af, at man har lyst til at bruge sin tid på. Og så er det, noget der opstår, når vi kommer hinanden ved.

Anne Mette Pedersen er formand for Kulturelt Forum, som er den kulturaktør, der står for Kulturugen.

Annonce
Annonce
Digeposten

Nu skal der pustes mere liv i Visby

Annonce
Annonce
Digeposten

i30 til under 200.000 kroner

Annonce
Forsiden netop nu
Digeposten

Klumme: Prøv det nu af

Digeposten

Kaffe, kage, Sol og Strand i Ballum

Digeposten

Alzheimerforeningen mangler indsamlere

Annonce