Annonce
Digeposten

Hvis det er fakta, så benægter jeg fakta …

Illustration: Lean Poulsen Frosch
Når vi i landdistrikterne arbejder frivilligt, arbejder vi med det, der begejstrer os. Vi gør det, vi brænder for. Når der så kommer tørre fakta ind over, kan det godt slukke ilden, og så kan man i skyndingen godt komme til at benægte fakta.
Annonce

Klumme: Vi har alle hørt citatet 'Hvis det er fakta, så benægter jeg fakta.' Citatet stammer fra folketingspolitiker Søren Kjær, der døde i 1893. Det er altså et mere end 125 år gammelt citat. Siden har citatet været flittigt brugt. Især fordi vi i vores digitale tidsalder ind i mellem oplever, at fakta undergraves af stærke holdninger og skjulte dagsordener.

Men når man kigger på prisniveauer, lovgivning eller befolkningstal, eller andre tørre fakta, så nytter det ikke at benægte. Når en landsby er gået fra 811 til 623 indbyggere på 10 år, så er fakta altså, at det er svært at fastholde både købmand, tankstation, kro, foreninger, skole, børnehave og biograf.

Sådan er det med mit job.

Som landdistriktskoordinator handler det ikke om at benægte fakta eller ændre på virkeligheden. Det handler om, at få det bedste ud af det der er, og gøre det attraktivt for dem der er der - at blive der.

Og gør man det på en måde, så fællesskabet bliver stærkt og foreningerne trives, ja så er fakta også, at byen igen kan vokse og få tilflyttere. Det viser både nationale og internationale undersøgelser gang på gang. Alle vil gerne være del af et positivt fællesskab. Alle vil gerne bo i den landsby, hvor ting sker, og hvor man er sammen om det, der er sjovt, og det der er svært.

Vandkantsklummen

Denne klumme skal give svar på, hvad en landdistriktskoordinator laver, og hvilke opgaver der ligger hos lokalråd og borgerforeninger, og hvorfor over 200 borgere i Tønder Kommune arbejder frivilligt for deres lokalområde.

Digeposten har indgået et samarbejde med Tønder kommunes landdistriktskoordinator, Karin Lorenzen, om en månedlig klumme om arbejdet i kommunens landdistrikter.

Det er landdistriktskoordinatoren selv, der vælger emnerne og skriver klummerne, og formålet er at fortælle, hvad der rør sig i kommunen, og hvilke trends der er på landsplan.

Landdistriktskoordinatoren er ansat af kommunens Landdistrikts- og Bosætningsudvalg og arbejder for attraktive lokalområder i hele kommunen ved at understøtte de frivillige lokalråds arbejde.

Annonce

Kan du ikke bare sige, hvad vi skal?

I mit job hører jeg ofte fra frivillige:

Hvad virker andre steder?

Kan du ikke bare sige, hvad vi skal?

Det kan jeg ikke. For der findes ingen trylleformular for positiv udvikling. Der er vidt forskelligt fra sted til sted. Her spiller engagement, ildsjæle og lokalområdets identitet en væsentlig rolle.

Derfor er det min opgave at tale med mange forskellige borgere. Høre hvad de elsker ved netop deres by og forsøge at lægge et puslespil, så alle byer udvikler på det, der giver mening hos dem. Om det er bæredygtighed, fællesskab, arbejdspladser, generationer, institutioner, mørke, stilhed, ro, parken eller stednavnet eller noget helt andet, spiller ikke den helt store rolle.

Ting tager tid. Intet kommer af sig selv. Rom blev ikke bygget på en dag.

Ja, jeg kunne blive ved med de kendte klichéer, men fakta er: Hvis de mange borgere, der gerne vil gøre en forskel, begynder at mødes og tale om, hvad de præcis kan løfte i deres by og får lov til at gøre præcis det, de brænder for, så sker der en positiv forandring. Byerne får en bedre lokal selvforståelse, mere glæde, større succes, noget at være stolte af og meget mere energi til at gøre mere af det, der virker.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Digeposten

Pas på de små

Annonce
Forsiden netop nu
Digeposten

Krav om mundbind måske på vej

Digeposten

Her landede støtten

Annonce