Annonce
Digeposten

Ingen kender prisen: Skærbæk Skole bliver bygget færdig

Et billede fra for et år siden, da alt var fryd og gammen: Masser af elever så på, da skolebestyrelsesformand Berit Gad, elevrådsformand Nikolaj Persson og udvalgsformand Kim Printz Ringbæk tog de første - symbolske - spadestik for Skærbæk Skole. Siden er byggeriet havnet i en dyb krise. Foto: Hans Chr. Gabelgaard
Ansvaret for miseren skal undersøges, men i første omgang gælder det om at færdiggøre det kriseramte skolebyggeri i Skærbæk. Det er resultatet af krisemødet i kommunalbestyrelsen torsdag i sidste uge, hvor det også kom frem, at både Tønder Kommune og totalrådgiveren har kontaktet advokater forud for et muligt retsopgør.
Annonce

SKÆRBÆK: Først den gode nyhed for både elever, forældre og personale på Skærbæk Skole: Bare rolig, jeres nye skole bliver færdigbygget. Det bliver i den kvalitet og den standard, I har fået stillet i udsigt. Altså inklusive både specialklasse-afdeling og udsigtstårn.

Den dårlige nyhed for alle skatteborgerne i Tønder lyder, at ingen ved, hvad dette tilsagn vil koste. Men det undersøges, og kommunalbestyrelsen er indstillet på at betale, hvad det koster.

Det er i grove træk konklusionen af en timelang meningsudveksling i kommunalbestyrelsen torsdag i sidste uge. Her udtrykte alle, der tog ordet - og det var mange - massiv kritik af den opståede situation, hvor det største byggeprojekt i Tønder Kommunes historie sejler. Både når det gælder økonomi og tidsplanen.

Træls, uholdbart, dybt bekymrende og helt uacceptabelt var blot nogle af de udtryk, der blev nævnt fra talerstolen. Hovedskytset rettede sig mod kommunens totalrådgiver, Friis & Moltke i Århus, men det skortede heller ikke på opfordringer til at se indad.

- Hvis nogen har klumret i det, så må det få konsekvenser, krævede blandt andet Liberal Alliances Claus Hansen.

Skærbæk Skole

Det første spadestik til den ny folkeskole i Skærbæk blev taget i april 2019.

De oprindelige budget var 90 millioner kroner, og skolen skulle have stået klar til indflytning efter sommerferien i år.

Med den af totalrådgiveren nævnte overskridelse på yderligere 8,5 millioner kroner kan den samlede regning løbe op i niveau 110 millioner kroner. I dette beløb er ikke medregnet følgeudgifter af byggeriet, herunder prisen for nye tilkørselsveje og andre trafikale ændringer.

Den nye skole i Skærbæk bliver, når den står færdig, på 6.400 kvadratmeter med plads til cirka 550 elever og 85 medarbejdere.

Annonce

I bedste orden

Sagen omkring skolebyggeriet kom frem for 16 dage siden, da økonomiudvalget fra totalrådgiveren blev præsenteret for en budgetoverskridelse på antageligt 8,5 millioner kroner. Tidsplanen var ligeledes skredet.

Denne melding stod i skærende kontrast til tidligere meldinger. Ifølge formanden for børn- og skoleudvalget, Kim Printz Ringbæk (S), der også er formand for den politiske styregruppe bag byggeriet, er der ved samtlige møder med totalrådgiveren blev spurgt til økonomien og tidsplanen. Meldingen har altid været, at alt var under kontrol.

- Vi må nu konstatere, at de svar, som vi har fået, ikke har været rigtige, sagde han.

Annonce

Det besluttede de

Efter der gentagne gange har været opfordringer til at nogen påtog sig ansvar for den opståede situation, tog borgmester Henrik Frandsen (V) det til sig.

- Jeg har et ansvar, I (alle politikere, red.) og rådgiverne har et ansvar. Men det fritager os ikke fra forpligtigelsen til at finde en vej ud af denne situation. Det første skridt er at godkende indstillingen og dermed tage ansvar, at vi vil have en ordentlig skole, sagde han.

Og sådan blev det.

Det, som en enig kommunalbestyrelse - alle frustrationer til trods - godkendte, var, at der skal indledes en dialog med totalrådgiveren, at der skal udarbejdes et detaljeret overblik over budgetoverskridelserne, og at byggeperioden forlænges til 15. december.

Og så er alle frem til, at Skærbæk kan tage en fuld funktionsdygtig, fremtidsorienteret skole i brug.

Hvornår det så end måtte blive.

Skærbæks nye folkeskole skal være fremtidens skole. Den skulle have stået klar til 1. august. Nu bliver det tidligst 15. december. Skitse: Friis & Moltke
Annonce
Annonce
Digeposten

Nu skal der pustes mere liv i Visby

Annonce
Annonce
Digeposten

i30 til under 200.000 kroner

Annonce
Forsiden netop nu
Digeposten

Klumme: Prøv det nu af

Digeposten

Kaffe, kage, Sol og Strand i Ballum

Digeposten

Alzheimerforeningen mangler indsamlere

Annonce