Annonce
Digeposten

Ingen skal dø alene

Linda Roager er leder af vågetjenesten i Skærbæk og omegn. Hun tog for ti år siden initiativ til at oprette vågetjenesten, som i dag er et samarbejde med Røde Kors, Tønder Kommune og Selvhjælp SydVest. Vågetjenesten har 18 frivillige. Foto: Hans Chr. Gabelgaard
I ti år har frivillige i Skærbæk og omegn stået klar til at våge over en døende. Det giver en følelse af nærvær og tryghed i den sidste tid.
Annonce

Skærbæk: Ingen skal dø alene. Men som tidligere ansat i hjemmeplejen i Tønder Kommune oplevede Linda Roager af og til, at det var tilfældet.

- Nogle gange måtte jeg tage fra en borger, der lå alene. Men jeg kunne ikke have, at folk skulle dø alene, fortæller Linda Roager.

Derfor satte hun sig for ti år siden sammen med Røde Kors, Tønder Kommune og Selvhjælp Sydvest og startede vågetjenesten Skærbæk og omegn. En tjeneste af frivillige der sidder sammen med den dødende i de sidste timer af deres liv.

Og der var stor opbakning til projektet. 18 frivillige meldte sig, og siden da har vågetjenesten bestået af omkring samme antal.

De 18 frivillige er der behov for, når plejecenteret Mosebølle i Skærbæk eller privatpersoner tilkalder vågetjenesten. Der skal nemlig lægges en plan, så de frivillige kan afløse hinanden. Det kan være et hårdt arbejde, som skal passes hele døgnet rundt, hvis det er nødvendigt.

- Man sidder maximalt fire timer ad gangen hos den døende. Efter de timer kan man ikke mere, siger Linda Roager, der leder vågetjenesten.

Vågetjenesten i Tønder Kommune

Udover vågetjenesten i Skærbæk og omegn, er der også vågetjenester i Højer, Bredebro og i Tønder.

Vågetjenesten er oprettet i et samarbejde mellem Tønder Kommune og Røde Kors, hvor frivillige tilbyder at være til stede og give omsorg i de sidste timer af et døende menneskes liv.

Annonce

Tryghed

Vågetjenesten i Skærbæk og omegn tager både ud til folk, der er på plejehjemmet, men også til folk der stadig er derhjemme. Oftest kommer vågekonerne ud, når borgerne er stoppet med at indtage føde og vand. Så ved man godt, at det oftest kun er en vej.

I vågetjenesten i Skærbæk og omegn har de frivillige omkring seks til ti forløb på et år, hvor de er ude at våge.

Det giver en følelse af nærvær og tryghed for de døende, at der er nogle ved siden af dem. Samtidig er vågekonerne en god aflastning for de pårørende.

- Det kan være hårdt at sidde ved sin kære i så mange timer. Der er også mange, som ikke bor i området eller skal arbejde dagen efter, som så ikke har mulighed for at være der 24/7. Så kan vi tage over nogle timer og tilkalder så selvfølgelig de pårørende, hvis vi kan se, at det er ved at være, siger Linda Roager, men understreger, at vågekonerne er der netop for tryghedens skyld. Det er vigtigt, at de ikke påtager sig plejeopgaver.

Der er ingen kriterier for, hvem der kan ringe efter vågetjenesten. Derfor opfordrer Linda Roager til, at man kontakter hende, hvis man har brug for hjælpe.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Digeposten

Stort tab skal hentes

Annonce
Forsiden netop nu
Digeposten

Pas på de små

Digeposten

Krav om mundbind måske på vej

Annonce