Annonce
Digeposten

Jeg går ikke til linedance. Jeg er linedancer

Mie Jørgensen har kørt landet tyndt med campingvognen, som har fået en del både positiv og negativ opmærksomhed. Det store sydstatsfag anser nogle nemlig for værende racistisk. Men det er en misforståelse påpeger Mie Jørgensen. Flaget er oprindeligt et krigsflag. Helt tilbage til den amerikanske borgerkrig i 1861-1865, havde nordstaterne og sydstaterne hver deres flag med på slagmarken. De lignede til forveksling hinanden, hvilket gav problemer i kampens hede. Derfor besluttede man i 1863, at sydstaterne skulle have et andet flag. Det fik navnet 'confederate battle flag' (flaget på campingvognen). Det er senere blevet misbrugt, da blandt andet Ku Klux Klan tog det til sig. Derved er det sidenhen blevet associeret med racisme. Foto: Hans Chr. Gabelgaard
Når årets linedancetræf bliver skudt i gang i Skærbæk i næste uge, mødes over 600 dansere fra ind- og udland. Blandt dem danser Mie Jørgensen. Det har hun gjort i 15 år.
Annonce

TØNDER: Mie Jørgensen skulle egentlig bare aflevere sine børn til aftenundervisning i fransk på den gamle Holmeskole, i dag Distriktskolen i Tønder og så hjem igen. Børnene kom også til fransk. Men hun nåede ikke selv længere end til skolens aula.

- Da jeg skulle til at køre hjem igen, så jeg en gruppe danse. Det så så festligt ud. Og så nåede jeg ikke hjem, inden børnene skulle hentes igen, griner Mie Jørgensen, da hun husker tilbage til, hvordan det hele startede i 2002.

Året efter startede hun selv til linedance i klubben Border Line-Dance Club i Tønder. Der har hun danset lige siden.

- Jeg går ikke til linedance. Jeg er linedancer. Det er blevet en livsstil. Når jeg på arbejdet skal have byttet en vagt, så ved alle hvorfor. Så er det fordi, jeg skal til et linedancetræf, siger Mie Jørgensen, der skyder på, at hun er til fem til seks træf om året. Det plejede dog at være mange flere, siger Mie Jørgensen, der til dagligt arbejder som social- og sundhedshjælper i Tønder.

Mie Jørgensen går da heller ikke ned på udstyret, som blandt andet tæller en stor stak t-shirts fra de forskellige træf, mange støvler og endnu flere cowboyhatte.

- Men man behøver ikke alt det udstyr for at danse. Det kræver bare et par gode sko, fortæller hun.

Linedance i Skærbæk

Linedancetræffet i Skærbæk bliver holdt torsdag den 30. maj, fredag den 31. maj og lørdag den 1. juni.

Det vil foregår i Skærbækcenteret, hvor der vil være workshop, så man kan lære nye koreografier.

Gågaden i Skærbæk vil også bære præg af de mange countryinspirerede dansere. Her vil de nemlig give opvisninger.

Annonce

Inspiration

Hun er klar, når støvlerne skal føres over gulvet i Skærbækcentret, når årets – og et af landets største - linedancetræf bliver holdt i weekenden. Over 600 andre dansere er også klar. Det er netop det, der gør linedance så spændende, hvis man spørger Mie Jørgensen.

- Det er sammenholdet. Vi taler alle det samme sprog, fordi vi har samme interesse. Og så kender man efterhånden mange af de andre, der kommer, fortæller den rutinerede danser, der henter inspiration med hjem til klubben i Tønder, hvor hun er instruktør for fortsætterholdet.

Og så er det praktiske ved linedance - det kræver nemlig ikke en partner.

- Det var irere, der opfandt linedancen. Efter de immigrerede til Amerika, begyndte mange at arbejde i minerne. Der var jo ingen kvinder. Så måtte de finde på en dans, som ikke krævede det. Det blev så til en dans på linje. Altså linedance, fortæller Mie Jørgensen.

Det kan være en fordel for Mie Jørgensen. Hendes mand danser nemlig ikke. De har derimod countrymusikken til fælles. Og det er ikke blevet ved det. I haven er han i fuld gang med at bygge en saloon med solid inspiration fra de amerikanske sydstater. Et sted, de også har besøgt flere gange.

Annonce

Gået af dansen

Selvom det ikke er til at tage fejl af Mie Jørgensens glæde ved dansen og med garanti også de 600 øvrige deltagere til Skærbækarrangementet, så kan hun godt mærke, at populariteten er faldet. I dag har Border Line-Dance Club i Tønder omkring 50 medlemmer. Da klubben blev stiftet i 2001 var der omkring 120.

- Alle landsbyer med respekt for sig selv havde en linedanceklub førhen. Så kom Zumba. Jeg tror, at det tog en del med sig.

Men det ændrer ikke på, at der vil blive danset igennem i weekenden. Og der er nok at tage fat på, fortæller Mie Jørgensen, mens hendes finger glider ned over listen med de 133 forskellige danse, der er på programmet i Skærbæk i år.

- Jeg kommer nok til at danse godt hundrede danse i løbet af de tre dage. Og det er endda lavt sat, tror jeg.

Der er linedance i Skærbæk den 30. og 31. maj og 1. juni. Foto: Hans Chr. Gabelgaard
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Digeposten

Sommerkoncerterne er på plads

Annonce