Annonce
Digeposten

Julens perfekte par

Rensdyrlav er en kombination af en svamp og en alge. Det er perfekt til årets juledekoration. Foto: Naturcenter Tønnisgård
Julen står for døren. På Rømø er der perfekte muligheder for at finde det perfekte til juledekorationen.
Annonce

Rømø: December banker på, og julen står for døren. Bjældeklang, æbleskiver, gløgg og næstekærlighed. Julen er en fantastisk tid. Er der noget mere julet end Rømø?

Jeg tror det næppe. Det er nemlig sikkert og vist, at julemanden i gamle dage spurgte sig selv, om kompasset mon virkede, når han fløj over Rømø.

Øen vrimlede nemlig med rensdyr! Ægte rensdyr! Julemanden, Rudolf og resten af banden må have gjort store øjne.

For cirka hundrede år siden fik pastor Johannes Lorenzen den fantastiske idé at udsætte rensdyr på Rømø. Det ville sikkert have været en god forretning, om ikke første verdenskrig kom i vejen, og rensdyrene blev spist.

Annonce

Rensdyrlav

Men lad nu ikke første verdenskrig ødelægge den gode julestemning. Der findes heldigvis stadig en slags rensdyr på Rømø - nemlig rensdyrlav.

Rensdyrlav er perfekt til juledekorationer. Den er let genkendelig og findes mange steder på øen.

Men det mest julede ved rensdyrlav er faktisk, at rensdyrlav er en historie om ægte næstekærlighed og samhørighed.

Rensdyrlav er nemlig ikke en plante, ej heller en svamp. Rensdyrlav er et partnerskab mellem to meget forskellige arter - en svamp og en alge.

Svamp og alge hjælper hinanden til det fælles bedste. Algen bor i svampen i sikkerhed og på steder, hvor den ellers ikke kunne leve. Som tak leverer algen sukkerstoffer, som den producerer ved hjælp af fotosyntese.

Rensdyrlav behøver derfor stort set ingen næring og kan næsten blot nøjes med lys og luft.

Til sammen er de det perfekte par, der står sammen i medgang og modgang, hjælper hvor den anden er svag og kan finde fodfæste, hvor alle andre vakler. Det er da ægte julekærlighed.

Glædelig jul.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Digeposten

Sommerkoncerterne er på plads

Digeposten

Per giver en hånd med lokalt

Annonce