Annonce
Digeposten

Katastrofer og mirakler på Tønder museum: Ny leder gør status og ser fremad

Hvis man frygtede, at corona-nedlukningen ville få afgørende indflydelse på besøgstallet på Kunstmuseet i Tønder i 2020, blev den frygt gjort (næsten) til skamme. 20.389 lagde vejen forbi, for blandt andet at opleve den store udstilling ' Medgang og Modgang' (billedet). I 2019 var besøgstallet på samlet 27.340,  men her var museet åbent alle årets måneder, mod bare syv måneder i år. Foto: Museum Sønderjylland
Hvordan er det at være leder for en institution, som udelukkende henvender sig til et besøgende publikum, og hvor take-away ikke er en mulighed? Leder af kunstenheden på Tønder museum, Tine Blicher-Moritz, gør status over et år med særprægede åbningstider.

Tønder: Katastrofer og mirakler er titlen på en udstilling, som Kunstmuseet i Tønder tager hul på umiddelbart efter nytår. Og selvom corona-året 2020 måske ikke lige frem var en katastrofe, og 2021 heller ikke bliver et egentligt mirakel, kan det alligevel også være en slags overskrift på status og fremsyn. For 2020 har været et særpræget år - også for de danske museer, som stort set kun lever af deres besøgende.


På trods af, hvor tragisk det har være hen over året, så har folk haft en behov for at komme på museerne. Og da de så fik mulighed for det, skal jeg lige love for, at de også dukkede op

Tine Blicher-Moritz, enhedsleder, Tønder Museum


Annonce

-  Det har jo været et tilpasningsvilkår, forstået på den måde, at selv om ting lukkede ned, og vi ikke kunne rejse ud af landet og så videre, så har museerne faktisk haft temmelig flotte besøgstal. Der var jo en sommer, hvor vejret har været skiftende, og folk har været hjemme og har skullet finde på noget at lave - og så har de søgt museerne, fortæller Tine Blicher-Moritz, som er forholdsvis nybagt leder af Kunstenheden på Museum Sønderjylland, og dermed leder af kunsten på Tønder Museum.

Publikumsnedgang og stort behov

Og hvis man kigger på det tørre besøgstal, har 2020 da heller ikke været så publikumsfattigt, som man måske kunne have frygtet. I et år, hvor museet har været corona-lukket i cirka fem måneder, har man haft godt 20.000 gæster på museet i marsken. Til sammenligning var der året forinden i alt lidt flere end 27.000 besøgende.

- Ovenpå at være lukket nogle måneder hen over foråret, er der ingen tvivl om, at pludselig opdager man, hvad det er for behov, man har, når man ikke kan komme til dem. På trods af, hvor tragisk det har været hen over året, så har folk haft et behov for at komme på museerne. Og da de så fik mulighed for det, skal jeg lige love for, at de også dukkede op, siger Tine Blicher-Moritz.

Annonce

Genforening i Medgang og Modgang

Museets største satsning i året der gik, var den fællessønderjyske udstilling "Medgang og Modgang", der markerede Genforeningsjubilæet.

"Over en periode på 200 år fra 1820 til 2020, skildrer udstillingen en periode, hvor der opleves inspirationer og venskab imellem de to lande, men også fjendskab og en afstand til de kunstneriske strømninger fra Tyskland herhjemme i Danmark", som det hed i udstillingsmaterialet.

- I Tønder og i Aabenraa lavede man en samlet udstilling fordelt på to forskellige lokaliteter - Medgang og Modgang - hvor man lagde fokus på dansk-tysk kunst de seneste 200 år, hvor Tønder tog det, der lå før, det vil sige op til hvor vi starter samtidskunsten, hvor Aabenraa så har haft al den nyeste kunst. Og det har folk syntes var rigtig interessant, fortæller Tine Blicher-Moritz.

Annonce

Ny chef mod 2021

Tine Blicher-Moritz satte sig i chefstolen den 1. november, og ramlede dermed ind i bølge to af corona-epidemien - netop som Tønder Museums store 2020-satsning gik på hæld. Nu håber hun at lægge 2020 bag sig og i stedet kaste sig over nye sejre - ikke mindst udstillingen, som efter planen åbner i slutningen af januar - en udstilling, som interessant nok hedder "Katastrofer og Mirakler".

- Det er lidt et tilfælde, for den er ikke planlagt på baggrund af corona. Det er et samarbejde med Fuglsang Museet på Lolland og Skovgaard Museet i Viborg, hvor vi viser kunst af Palle Nielsen i anledning af hans 100 års-dag. Han arbejdede blandt andet med katastrofer og mirakler på baggrund af den kolde krig. Men det er også et eksistentielt billede på tilværelsen  - og det er jo mere aktuelt end nogensinde, siger Tine Blicher-Moritz.

Til sommer åbner museet endnu en udstilling, som er udsprunget af corona-året, fordi udstillingsprogrammet blev kastet op i luften, som Tine Blicher-Moritz udtrykker det.

- Pludselig var der et hul, og der skal man tænke hurtigt og kreativt. Og der har vi valgt at lave en udstilling, der hedder "Face Your Fear", som er fem nedslag i forskellige former frygt med udgangspunkt i samtidskunst. Og der er pandemi altså et af de temaer, som bliver taget op. Så vi fortsætter sommeren over lidt i det her frygtens tegn, fortæller Tine Blicher-Moritz.

Der bliver tale om dansk, tysk, svensk og amerikansk samtidskunst - og med blandede medier som videokunst, installationskunst, maleri- og fotokunst.

- Det kommer til at fylde en stor del af kunstafdelingen, men vi kommer også til at vise en del af vores faste samling også, lover Tine Blicher-Moritz.

Annonce

Mest læste

Annonce
Annonce

Seneste nyt

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu

Mest læste

Seneste nyt

Annonce