Annonce
Digeposten

Klumme: Kirkegaard og Klippekrabber

Klippekrabben vises frem. Foto: Naturcenter Tønnisgaard.
En stor del af livet handler om at tilpasse sig situationen, og det er også tilfældet for klippekrabberne i Vadehavet.
Annonce

Klumme: Denne måneds klumme blev født under en radiopodcast om Kirkegaard og livets tilfældigheder.

Derfor er der også overhængende fare for, at jeg tillægger denne måneds invasive art, lidt for stor tankevirksomhed.

Klummen i dag, handler om en meget ny invasiv i Danmark, nemlig den stribede klippekrabbe.

Klippekrabben blev fundet første gang på Rømø i 2011. Fordi krabben er så ny, har der hersket en del navneforvirring.

Lige fra asiatisk strandkrabbe til japansk klippekrabbe. Nu har man altså fastslået at det drejer sig om hele to nye arter, nemlig en penselklippekrabbe og en stribet klippekrabbe.

Gad vide hvad sådan en klippekrabbe fra Japan mon tænker, første gang den rammer det kølige skandinaviske havvand. Skyllet ud, som en blind passager, med ballastvandet fra et tankskib.

Tænker den mon” HA! ingen planlægning slår held”, når den rammer det lune vadehavsvand efter en kold dukkert i Nordsøen.

Vidste I i øvrigt at badevandet i vadehavet altid er meget varmere end badevandet på Lakolk eller sønderstrand? Fordi solen varmer vadefladerne ved lavvande, bliver tidevandet varmet ekstra op af havbunden, når det løber ind over fladerne ved højvande.

Det ved klippekrabben. Og den elsker det.

Klippekrabben elsker også klipper. Der er, desværre for krabben, forsvindende få klipper i vadehavet. Krabben må derfor tilpasse sig.

Måske klippekrabben ligefrem tænker på et kendt Kirkegaard citat :” ethvert individ starter forfra”, når den i jagten på et klippefremspring, beskuer de store tomme vadeflader første gang. Jeg føler mig faktisk ret overbevist om, at klippekrabber bare topelsker Kirkegaard. Den efterlever naturligvis også filosoffens ord, ”Når man bare bliver ved med at gå, så går det nok”. Når den frejdigt vandrer over vaderne i sin klippejagt. Og minsandten om det ikke, i bedste Kirkegaard stil, lykkedes til sidst at finde fodfæste, med fast grund under fødderne. Dog er det ikke klippe, med store østersbanker der bliver krabbens ”klippeskjul” i vadehavet.

Heldigt for krabben, at stillehavsøsters invaderede vadehavet i 1990´erne, og nu danner hektarstore østersbanker på vadefladerne. Østersbanker med store ujævne østers der, for en lille krabbe, fint kan udgøre det for klippesprækker.

Ak ja, det er selvfølgelig ikke som de smukke klipper, der hvor krabben kommer fra. Men klippekrabben er ukuelig optimist, og hvis nogen spørger den om manglen på klipper, svarer den sikkert med dette Kirkegaard citat. ” Når jeg hører nogen sukke, at “livet er hårdt”, fristes jeg altid til at spørge: ”Sammenlignet med hvad?” Hvorefter den lystigt kravler videre.

Hvis i med egne øjne vil ud at opdage den filosofiske klippekrabbe, er alle kyststeder med sten et godt sted at starte. Kig under sten ved havnen på Rømø, eller ved sluserne i Ballum eller Højer. God Krabbejagt- Husk, naturen er et fedt sted til store tanker.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Digeposten

Lav flotte græskar på Postgaarden

Digeposten

Foredrag på kirkemusikskolen

Digeposten

FC Sydvest lejer Superliga-talenter

Digeposten

Der er fransk på toppen i Danmark

Digeposten

Dacia sænker pris på Dokker og Duster

Digeposten

10 facts om Fodbold for hjertet

Annonce