Annonce
Digeposten

Klumme: Prøv det nu af

Karin Lorenzen, landdistriktskoordinator, Tønder Kommune
Landdistriktskoordinator Karin Lorenzen glæder sig over stort initiativ i Tønder Kommune, hvor man skal turde sætte flere forsøg i gang.
Annonce

Prøv det…

I tv-reklamens barndom – dengang barbermaskiner kun havde to blade, og nye album stadig kom på vinyl, tilbage i det herrens år 1992 (ja – det var da vi i Danmark blev europamestre) – introducerede Always Ultra en reklame, der på sin egen måde blev en institution. En kvinde fortæller om den rene og tørre fornemmelse, hun får, når hun bruger Always Ultra og så slutter reklamen med ordene: ’Prøv det. Prøøøv det!’.

Mange vil huske den reklame og da jeg for nylig deltog i et borgermøde, hvor der blev lagt op til store drømme og vilde anlægsidéer, hørte jeg pludselig ordene inde i mit hoved.

”Prøv det”…

Annonce

En prøveballon

Anledningen var at mange af de drømme der kom frem var store ambitiøse projekter – flere af dem i millionklassen og det er virkelig dejligt at være vidne til og det er heller ikke min opgave, som landdistriktskoordinator at skyde idéer ned, men jeg sad og tænkte på bind.

Ordene dukkede op, fordi jeg kom til at tænke at mange af tingene kan afprøves hurtigt og midlertidigt, for lige at tjekke om idéen nu også er noget der skal blive til virkelighed.


I stedet for at fundraise store summer til et nyt mødested for unge, kunne man med paller og et solsejl få afprøvet om det er en god idé.

Karin Lorenzen, landdistriktskoordinator


Når man bor i en landsby, må man gerne drømme om at have alting tæt på, men alting der bygges og etableres, skal efterfølgende også driftes.

Derfor kom det til mig, at det vil være godt at starte med at ”prøve det”.

Lige sende en prøveballon afsted.

I stedet for at fundraise store summer til et nyt mødested for unge, kunne man med paller og et solsejl få afprøvet om det er en god idé. Bruger de unge den midlertidige installation, kan den forædles, fundraises og man kan ovenikøbet beskrive projektet helt knivskarpt, fordi det er afprøvet i en light-udgave.

I stedet for at anlægge en avanceret udendørs fitness-anlæg til 200.000 kroner, kan man lynhurtigt etablere en midlertidig crossfit-bane med to traktordæk fra den lokale maskinstation, to træstammer fra den lokale skovfoged og tre store slæbekæder fra smeden. Så kan man på få uger teste om pladsen der er valgt, er den rigtige og om de lokale motionister går i gang. Bliver det brugt, kan der afholdes et temamøde, og midlerne kan lettere fremskaffes, fordi der ved afprøvningen er dokumenteret et behov.

Annonce

Hurtig afprøvning

Små hurtige indsatser kan gøre en stor forskel.

Små hurtige test, kan også vise resten af byen at man er i gang med at udvikle på noget.

De små hurtige projekter skaber synlighed i byen, og når folk begynder at se at der sker noget, vil flere frivillige måske komme til?

Det har dobbelt effekt. Når der sker noget ret hurtigt, og folk begynder at snakke, og den gode idé bliver testet, kan idéen både udvikle sig til noget bedre, eller vise sig at være det helt forkerte, eller den kan forandre sig til noget helt andet.

Annonce

Dokumenteret effekt

For eksempel hørte jeg om en lille hurtig test, i en mindre landsby i Midtjylland, hvor frivillige, helt uden at spørge, bare malede to parkeringsbåde midt på en gammel landevej, foran den lokale kro. Så skete der det helt uventede. Det virkede!

Forbipasserende parkerede i båsene og spiste på kroen og der var i forvejen faktisk fine parkeringsforhold, men båse på vejen, gav synlighed for dem der ikke kendte til byens kro. De uautoriserede p-både lokkede folk til at stoppe op.

Det er sjovt og det har naturligvis efterfølgende skabt et trafik-projekt i byen. For de båse der bare var malet midlertidigt, måtte naturligvis erstattes af noget officielt og fordi der var dokumenteret effekt, var både kommune og øvrige borgere langt hurtigere til at synes det var en god idé.

Så herfra skal lyde en opfordring til kommunens lokale ildsjæle: ”Prøv det”.

Vandkantsklummen

Denne klumme skal give svar på, hvad en landdistriktskoordinator laver, og hvilke opgaver der ligger hos lokalråd og borgerforeninger, og hvorfor over 200 borgere i Tønder Kommune arbejder frivilligt for deres lokalområde. 

Digeposten har indgået et samarbejde med Tønder kommunes landdistriktskoordinator, Karin Lorenzen, om en månedlig klumme om arbejdet i kommunens landdistrikter.


Det er landdistriktskoordinatoren selv, der vælger emnerne og skriver klummerne, og formålet er at fortælle, hvad der rør sig i kommunen, og hvilke trends der er på landsplan. Landdistriktskoordinatoren er ansat af kommunens Landdistrikts- og Bosætningsudvalg og arbejder for attraktive lokalområder i hele kommunen ved at understøtte de frivillige lokalråds arbejde.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Digeposten

Foredrag på kirkemusikskolen

Annonce
Forsiden netop nu
Digeposten

Lav flotte græskar på Postgaarden

Digeposten

Octavia plug-in til 299.995 kroner

Digeposten

FC Sydvest lejer Superliga-talenter

Digeposten

Der er fransk på toppen i Danmark

Digeposten

Dacia sænker pris på Dokker og Duster

Digeposten

10 facts om Fodbold for hjertet

Annonce