Annonce
Digeposten

Løbeklub: Sådan får du rejst dig fra sofaen

Inden der løbes i Løgumkloster Løbeklub, skal der varmes op. Det er altid vigtigt at gøre, så musklerne er varme, og man ikke får skader. Foto: Hans Chr. Gabelgaard
Det kan være svært at begynde med at løbtræne. En løbeklub kan være medvirkende til at komme godt i gang - også selvom man er nybegynder.
Annonce

Løb: Har du også ofte siddet hjemme i sofaen og tænkt tanken: Måske burde jeg løbe en tur. Men er alligevel ikke kommet afsted? Så er du ikke alene. Men det er der råd for. Svaret kan være, at melde sig ind i en løbeklub.

Det kan for mange lyde grænseoverskridende, men det behøver der ikke at være.

- På vores nybegynderhold lægger vi altid ud med at gå og bygge stille og roligt på, så alle kan være med, fortæller Karen Karlsen, der er formand for Løgumkloster Løbeklub.

I løbeklubben er man ikke alene. Der er over 100 medlemmer, der snører løbeskoene og løber med. Det er ikke kun for at komme i bedre form, fortæller formanden. Hun vurderer, at omkring 90 procent af løberne i klubben kommer igen på grund af fællesskabet.

- Folk venter på hinanden og støtter hinanden. Og så presser vi hinanden på den gode måde, der er med til at motivere en til at fortsætte. Det er lettere at løbe, når man er flere til at løbe et interval, end hvis man løber alene, siger Karen Karlsen.

Det gode ved løbeklubber er, som Karen Karlsen påpeger, at der er løbetrænere med på turene, som man kan få gode råd af, og som også presser en. Og de er gode til at finde nye ruter at løbe. Løber man alene, kan man have en tendens til at løbe samme tur i samme interval.

Løbehold

I Løgumkloster løbeklub er der fire hold, som løber onsdag og søndag. Her er der løbetrænere med, som man kan støtte sig op ad.

Holdene er henholdsvis:

  • Begynderhold: Med gang a la tre minutter ad gangen og let løb a la et minut ad gangen
  • Semi-begynderhold: tre til seks kilometer
  • Mellem distancer: otte til ti kilometer
  • Lange distancer: Over ti kilometer
  • Intervalløb: For at være med på intervalholdet, skal man kunne løbe fem kilometer. Intervalløb kan være at løbe gentagne gange en kort distance. Derefter 500-1000 meter med højt tempo efterfulgt af en kort hvilepause. Det foregår i kuperet terræn.
Annonce

Pas på skader

En af de hyppigste fejl, som nybegyndere begår, er, at blive for ivrig. I løbeklubben begynder man med at løbe i et minut og gå i tre minutter og på den måde stille og roligt lægge mere og mere tid på løbet. Men ofte undervurderer nybegyndere belastningen ved løb, forklarer Karen Karlsen.

- Man tænker, at et minuts løb og tre minutters gang er for lidt, og så begynder de at presse sig selv for hårdt, når de bliver for ivrige. Man skal i stedet over en periode på 12 uger stille og roligt lægge flere minutter på løb. Lægger man for hurtigt flere minutter på sit løb, kan musklerne ikke følge med.

En anden fejl, der ofte begås, er at løbe for ofte. Det bedste er at løbe cirka tre gange om ugen, for at musklerne kan nå at restituere. Men man skal samtidig heller ikke begynde at løbe hurtigere, hvis man har misset en løbetur, understreger Karen Karlsen.

- Hvis folk for eksempel er nødt til at aflyse en af gangene, kan de føle, at de kommer bagud. Og man vil selvfølgelig ikke have, at de andre skal vente på en. Derfor kan man have en tendens til igen at blive for ivrig og presse sig selv for meget.

Der er løbetræning i Løgumkloster Løbeklub onsdag klokken 18.00 og søndag klokken 11.00 ved Klosterhallen. Foto: Hans Chr. Gabelgaard
Mange af løberne i Løgumkloster Løbeklub møder trofast op til den ugentlige løbetur - også selvom det regner og er koldt. - Det er mere motiverende at komme afsted, når man ved, at der er andre, der venter på en, fortæller Mona Hansen, der selv er træner og løber i klubben. Foto: Hans Chr. Gabelgaard
Fællesskabet er noget der motiverer mange af løberne til at komme afsted. Foto: Hans Chr. Gabelgaard
Det er på parkeringspladsen ude foran Klosterhallen, at musklerne bliver varmet op, inden det går løs med løbeturen. Foto: Hans Chr. Gabelgaard
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Digeposten

Åben dag med masser af aktiviteter

Digeposten

Sommerkoncerterne er på plads

Annonce